MTI

UMTS-fórum - még gyorsabb mobilinternet

A T-Mobile szervezésében március 5-én és 6-án Budapesten tanácskoznak az UMTS Fórum, a 3G/UMTS és továbbfejlesztett változatainak világméretű elterjesztését célul kitűző nyílt nemzetközi szervezet tagjai: a tanácskozás egyik fő témája a szélessávú 3G/HSDPA-hálózatok továbbfejlesztését jelentő, a szupergyors mobilinternet-szolgáltatásra képes Long Tem Evolution (LTE)- Global Mobile Broadband piaci lehetőségeivel kapcsolatos kérdések megvitatása lesz

. A T-Mobile Magyarország közleménye szerint a kétnapos tanácskozás témái között szerepel a mobil-tv és az UHF frekvenciasáv jövőbeni mobilcélú felhasználásának kérdésköre is. A T-Mobile Magyarország 10 évvel ezelőtt, 1998. december 9-én társult tagként, a Közép- Európa mobilszolgáltatói közül elsőként csatlakozott az UMTS Fórumhoz.

Az UMTS Fórum budapesti plenáris tanácskozásán a résztvevők többek között megvitatják a Magyarországon is egyre elterjedtebb 3G/UMTS továbbfejlesztésének legmagasabb szintjét jelentő Long Tem Evolution (LTE) technológiával kapcsolatos marketing, szabványosítási és szabályozási kérdéseket. Az LTE jelentős előrelépés lehet a szélessávú mobilinternet terén, hiszen az UMTS/HSPA hálózatokra építve alkalmas lesz szélessávú mobil adatátviteli igények tömegszerű kielégítésére. Azaz a mobilszolgáltatók meglévő hálózatukra alapozva, annak továbbfejlesztésével a jelenleginél jóval több előfizetőnek a mostaninál nagyobb adatátviteli sebességet biztosíthatnak. Várakozások szerint az LTE-Global Mobile Broadband hálózatok 2010-től válnak elérhetővé, 2011-től pedig általánosan elterjedhetnek.

Az UMTS Fórum nyílt nemzetközi szervezet, amelynek fő célja, hogy világszerte elősegítse a 3G/UMTS rendszerek és szolgáltatások elterjedését. Az UMTS Fórumban a mobiltávközlés valamennyi résztvevője képviselteti magát - gyártók, operátorok, alkalmazásfejlesztők -, s így össziparági konszenzusos ajánlásokat fogalmazhat meg kormányzati és pénzügyi szervezetek számára.

Ezen túlmenően piaci szempontokat jelenít meg a szabványosító szervezetek (ETSI, 3GPP) számára és jövőbeni spektrumigényeket fogalmaz meg a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) és a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete (CEPT) felé a jelenlegi, illetve a 3G-n túlmutató rendszerek számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!