Napi Online

Az EU ujraosztaná a 3G frekvenciákat

Az Európai Unió vezetősége javaslatot tett a standard GSM mobiltelefonoknak fenntartott rádiófrekvenciák újraelosztására. Az intézkedéssel bővülnének a harmadik generációs szolgáltatások piacai.

A 900 és 1800 MHz-es frekvenciák használatának újraelosztásával kívánja az Európai Bizottság olcsóbbá tenni a mobilszolgáltatók számára a vezeték-nélküli szolgáltatások értékesítését. Az EU-tagországok kormányainak jóváhagyását igénylő javaslat felszabadítaná a jelenleg korlátozott 3G-s szolgáltatások piacát - áll a javaslatban.

Amennyiben a javaslatot elfogadják, a 900 MHz-es tartomány felszabadulását követően a 3G-s technológiák révén a jelenleginél 40 százalékkal magasabb lefedettséget érhetnének el ugyanakkora befektetéssel a mobilszolgáltatók. A frekvenciatartományokra 20 évvel ezelőtt kivetett korlátozások megszűntével 2012-ig 300 millió emberhez jutnának el a vezeték-nélküli kommunikációs szolgáltatások. A változás elsősorban Ázsiát, Európát és Afrikát érintené.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kobaljov #3
    Nem egészen értem a hírt, mit és hogyan osztanának újra? A távközlési cégek, (főleg nyugaton) nagyon súlyos összegeket fizettek a 3G szolgáltatási jogért, és ez most szabaddá válna?
  • quentit #2
    Mármint nem is településen, hanem ilyen puszta szerű helyeken, ahol a vonaton lenne jó ha lenne normális net, az autopályán meg néhány tanyán-falun.
  • quentit #1
    Ez nagyon állat. A jelenlegi 3G-s frekvencia-tartomány tök nehezen jut el (vagy nem is jut el) egy csomó helyre, ahol a 2G-nek max. a térereje. Főleg beltéren probléma ez, meg ugye kültéren is jobb lenne ha ritkábban lehetne pakolni az állomásokat ritkán lakott településeken.