Berta Sándor

A spameket is tárolniuk kell a szolgáltatóknak?

A távközlési adattárolás már egyre több európai uniós országban kötelező. Ezzel kapcsolatban érdekes kérdéssel álltak elő az internetszolgáltatók, melyre azonban senki nem tud válaszolni.

"A távközlési adattároláson belül a legnagyobb költséghányadot az internetes forgalmi adatok tárolása jelenti. Az online információk legnagyobb részét az elektronikus levelek teszik ki, az e-mailek többsége azonban spam. Eddig viszont nem tisztázott, hogy a szolgáltatóknak minden reklámlevelet el kell tárolniuk? Amennyiben ugyanis figyelembe vesszük, hogy mennyi elektronikus levelet küldenek és fogadnak az emberek, akkor rá kell jönnünk, hogy az egész folyamat egy idő után értelmetlenné és feleslegessé válik. De ezenkívül még számos technikai kérdés nyitott" - hangsúlyozta Wilfried Gansterer, a Bécsi Egyetem munkatársa az osztrák, a német és a svájci internet- és doménszolgáltatók képviselőinek konferenciáján.

"A távközlési adatok tárolása során minden szolgáltató a legmagasabb fokú biztonságra fog törekedni, ez nem is lehet másként. Azonban komoly problémát jelentenek nem csak a régi, de az új információk is, valamint tisztázatlan, hogy pontosan, hogyan működik majd a gyakorlatban a rendszer, például az adatok törlése. Kérdéses az is, hogy ki is viseli ennek az egész cirkusznak a költségeit" - mondta Michael Pilz ügyvéd.

Az osztrák szakemberek felvetése szerint mivel minden egyes e-mailről másolatot kell készíteniük, ez óriási kapacitást igényel, Amennyiben például naponta és személyenként csupán 33 érkező és tíz elküldött egyszerű (csatolmány nélküli)elektronikus levéllel számolunk, akkor ez hat hónap alatt 1,3 MB adatot jelent felhasználónként. Amennyiben egy cégnek félmillió ügyfele van, akkor egyetlen évre az adattárolás költsége eléri az egymillió eurót és az összeg minden következő esztendővel 500 000 euróval nő. Wilfried Gansterer azonban sietve leszögezte, hogy ez csupán egy óvatos becslés, a valódi költségek ennél jóval magasabbak lehetnek.

S akkor még az etikai kérdésekről, mint például, hogy az internet- vagy a doménszolgáltatók megtehetik-e, hogy kiadják az ügyfeleik adatait, még nem is beszéltünk. Ráadásul továbbra sem tisztázott, hogy kik és milyen mértékben férhetnek majd hozzá az információkhoz, mennyire lesznek biztonságosan tárolva ezek az adatok vagy hogy hol fogják őket tárolni.

Mint ismeretes, az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei 2006 februárjában szavazták meg az egységes európai távközlési adattárolási jogszabályt, amelynek az értelmében a jövőben eltárolják a vezetékes, a mobil- és a VoIP-beszélgetések, az SMS-, a chat-, az FTP-, a P2P-, az e-mail és az internetforgalom adatait. Ezek közé az információk közé tartozik az előfizető vezetékes és mobiltelefonszáma, a hívó felek számai, a hívások időtartama és időpontja, valamint az internetezésről szóló naplófájlok.

Az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetségének (ISPA) elnöke, Roland Türke később kijelentette: "Egy technikai hülyeségről van szó. Olyan követelményeket támasztanak, amelyek teljesítéséhez óriási adattárolási kapacitásra lenne szükség." Az ISPA és a Bécsi Egyetem közös tanulmányából kiderült, hogy az irányelv betartása akár 500-700 millió eurójába kerülhet az osztrák gazdaságnak. Azonban ehhez még hozzá kell venni az adatok tárolásához használt adatbázisok létrehozásának, üzemeltetésének költségeit is és a teljes rendszer hatékonysága még így is csak körülbelül 5 százalékos lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lame #18
    Mert gondolod, hogy ennek nem Te fogod megfizetni a koltseget???
    Gondolkozz kicsit.
    Ket lehetoseg van.
    1. Az allam fizeti. Akkor Te fizeted az adokbol.
    2. A szolgaltato fizeti. Akkor O majd szepen radterheli a koltsegeket. Nem gondolod, hogy a sajat nyereseget fogja csokkenteni emiatt.
  • arrakistor #17
  • arrakistor #16
    és akkor a mindent látó hatágú csillagjukkal... akarom mondani szemükkel benézhetnek a popómba, mert ott biztos fognak találni valami számukra érdekeset.
  • arrakistor #15
    de ha valaki esetleg attól parázik , hogy a globális mindent megfigyelő cionista, szabadkőműves páholy mindent látó szeme a gmail accountjában kotorászik, és évekig tartó megfigyeléssel rájön hogy jóskánépityuapó az édesanyjával egyenlő, jóskapista pedig vele, mert ilyen finom sült csirkét azt csak ő tud főzni a világon ... akkor az írjon PGP-vel és/vagy tömörítse össze az üzeneteit kódolt tömörített állományként előre megbeszélt kóddal és a lentebb leírt módszerrel adja fel azt. ennyi. innentől kezdve már csak a JóIsten fogja tudni a titkot.
  • arrakistor #14
    ha valaki az 1 miliárd gmail accountból kibogarássza a leveleimet... az meg is érdemli .. azt pedig egy szóval nem mondtam hogy anyum nem ugyanígy ír nekem levelet jóskánépityuapó@gmail.com címmel és szaud-arábiai IP címmel
  • Vorpal #13
    Főleg ha azt irod anyunak, hogy puszilod és nagyon finom volt a sültcsirke amit küldött a koleszbe.

    A protokol titkos az ipd titkos csak a leveleid nyiltak - sok ész kell ide.(
    Olyanra, hogy PGP kattanny rá - a TOR od mellé jó lesz az esti csirkével.
  • arrakistor #12
    és akkor róllam mit fognak tudni??

    1: Xerobank böngészővel , a TOR hálózaton keresztül f*ssá titkosított és szétszabdalt csatornáKOn keresztül emailozok jó[email protected] címmel, úgy hogy percenként változik a végponti IP-m , egyik percben még Mexikóban vagyok a következőben már Indonéziában.

    Ha vissza is tudnák fejteni hogy ki volt jó[email protected] és melyik IP címekől írt, valamint ha vissza tudnák fejteni az 1024 (!) bites kulcsokat kb. úgy 278 szeptillió év alatt, és vissza tudnák nyomozni hogy milyen útvonalakon haladtak a kódolt csomagjaim darabkái (!) (pl.: az egyik megjárta előbb franciaorszgáot a másik ausztrián keresztül haladt)
    akkor is mit találnának???? azt hogy egy parkból loptam valakinek a nyitva hagyott WiFi hálózatát egy kamupista nevű laptopról sz*rrá kódolt fáljrendszerről amit röhögve szétzúzok bármikor a rendőrök orra előtt még akkor is ha soha nem tudnák egyébként se dekódolni...

    Nekem az ilyen bénaságtiporta senkiháziak ne próbálják beadni, hogy ők a f*sza gyerekek, mert még el is hiszem.

    Továbbá, én is gratulálok a havi 60 giga (kód nélküli) lewarezolt adataim tárolásához és további sok tárhelyet és nemalvást kivánok nekik.
  • Szebi #11

    micsoda duma
  • sarkiroka #10
    1. rohadjanak el, senkinek semmi köze ahhoz amit pl e-mailben irok
    2. méghogy nincs kapacitás? amikor a gugli képes majdnem az egész internetet tárolni, akkor még egy erőmű felépítése nem lehet gond.
    3. igazából eddig a pontig spam-ellenes voltam, de ha így áll a helyzet, akkor éljen a spam, a vérszívók meg termeljék ki a tárolási költségeket
  • Lacc #9
    Behernyózott