Berta Sándor

Elkészült az Opera Mobile 9.5

Az Opera a február 11. és 14. között megrendezendő GSM Mobil Világkongresszus keretében mutatja majd be az új böngészőt.

A fejlesztők célja közleményük szerint az új programváltozattal az volt, hogy a mobil internetezést még egyszerűbbé tegyék és hogy a felhasználóknak a böngészéskor a PC-s alkalmazások használatához hasonló élményben lehessen részük. "Ez egy fontos pillanat, hiszen olyan részleteket mutatunk be, amelyek rámutatnak arra, hogy miként képzeljük el mi a mobil internetezés jövőjét." jelentette ki Tor Odland, az Opera szóvivője.

"Úgy gondolom, az a legfontosabb, hogy egy szoftver felhasználóbarát legyen, ezért az iPhonenál alkalmazott megoldáshoz hasonlóan a felhasználók az Opera Mobile 9.5 esetében is intuitív módon kezelhetik a programot. Ezt könnyíti meg például a Zoom funkció, amelynek a segítségével az internetezők egyszerűen elmerülhetnek a weboldalak tartalmai között és csak az őket valóban érdeklő szövegeket vagy képeket jeleníthetik meg. A Presto-motornak köszönhetően jelentősen gyorsult a honlapok betöltése. Kiemelendő fejlesztés a Flash Lite 3 integrálása is, így bárki már videókat is nézhet a mobiltelefonján" - tette hozzá Odland.


Az összképet az elmaradhatatlan könyvjelzők, a widgetek használata, a linkek és képek SMS-ben és MMS-ben való elküldése, az offline böngészési, az automatikus címkezelési és a jelszómenedzseri funkció teszik teljessé. "A widgetek jelenleg jobban érdeklik a gyártókat, mint a felhasználókat. Amennyiben még több ilyen minialkalmazás lesz elérhető, az emberek becsülni tudják majd a hasznosságukat. Egy nyílt internetben hiszünk, amelynél a nyílt szabványok használatával mindenki hozzájárulhat a fejlődéshez. Ezért a jövőben támogatni fogjuk az új platformokat" - szögezte le Tor Odland, utalva a Google Android programjára és a LiMo Alapítvány terveire.



Az Opera Mobile 9.5 egyetlen hátránya, hogy egyelőre csak a kereskedelmi forgalomba kerülő mobiltelefonokra telepítik. Azonban a szóvivő ígérete szerint tavasztól már letölthető lesz a böngésző nyilvános bétaverziója, amelyet néhány hónap múlva a végleges változat is követni fog. Az Opera Mobile 9.5 támogatja majd a Symbian, a Windows Mobile, valamint a Linux operációs rendszereket, ezenkívül lesz egy szoftverfejlesztői verziója (SDK) is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #4
    Már a Mozilla is készíteti a mobil böngészőjét, rettegj Opera :)
  • asysoft #3
    Csak nekem furcsa az, hogy annak ellenére, hogy kereskedelmi forgalomba megjelenő mobilokra már telepítik, az április közepén megjelenő változat csupán béta lesz?
    Egyébként én is várom, PIE elég ócska. Mondjuk addig is vetek egy pillantást az Opera8.x-re:)
  • L3zl13 #2
    Gondolom azért 9.5, hogy konform legyen az asztali változattal, amiből szintén hamarosan jön a 9.5...
  • Gerygrey #1
    Ezer éve várok már rá, végre!

    De csak én maradtam le valamiről, vagy a 9.0 kimaradt?