Berta Sándor

Filmalapot hozott létre az ENSZ

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 100 millió dollárt különített el a mozifilmekben és a televíziós műsorokban látható sztereotípiák elleni harcra.

A programot a Forums Alliance of Civilizations (UNAOC) nevű rendezvény keretében jelentették be és máris sok támogatója akad. Köztük van például a YouTube, a Summit Entertainment filmstúdió, az ICM és a Participant Prods amerikai cég. Csak ennek a négy vállalatnak köszönhetően tízmillió dollár folyt be a projekt költségvetésébe.

A kezdeményezést a támogatásáról biztosította Richard Branson milliárdos, a Virgin médiabirodalom alapítója is. Az UNAOC a 100 millió dolláros alap segítségével olyan filmeket akar készíteni és terjeszteni, amelyek egyszerre szórakoztatóak és tájékoztatóak. "Egész életemben gyötörtem magam amiatt, mert a médiák és a popkultúra által felerősített sztereotípiák érzelmi és politikai feltevésekhez vezethetnek, amelyek aztán krónikus félreértésekben végződnek" - mondta Queen Noor, az elhunyt jordán király özvegye és a szervezet társalapítója.

Az alap célja, hogy a jövőben erősítse a különböző társadalmak és kultúrák közötti kapcsolatokat. Ez ugyanis eddig a filmvásznon és a popkultúrában csak nagyon ritkán valósult meg.

Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár szintén nagy reményeket fűz a programhoz és 63 különböző nemzet képviselői előtt kijelentette, hogy a filmalap segíthet a sztereotípiák elleni harcban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #2
    Remélem a cigánybűnözést is bemutatják minden oldaláról...
  • rigidus #1
    Vegre egy ertelmes kezdemenyezes media ugyekben. Lassan mar mast sem latni a media/filmipar/zeneipar jovoltabol (igen ez az "ipar" pejorativ szo) mint az USA tomjenezeset es az "abszolut igaza't". Nem csoda, hogy TV-m sincsen mar vagy 5-6 eve.