Berta Sándor

Mindenki lehallgatható lenne Németországban

Wolfgang Schäuble német belügyminiszter újabb módosításokkal bővítené a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) jogainak kibővítéséről szóló törvénytervezetet.

Schäuble neve nem véletlenül forrt egybe Németországban az online házkutatás fogalmával. A politikus ugyanis mindent megtesz azért, hogy a német parlament elfogadja az ilyen akciókat lehetővé tévő jogszabályt. A miniszter most újabb javaslattal állt elő, amivel ismét sikerült felborzolnia a kedélyeket. Schäuble azt szeretné, ha a BKA-törvény tervezetében eddig védettséget élvező csoportokat is le lehetne hallgatni és a számítógépeiken házkutatásokat lehetne tartani. Ilyen védett csoportok voltak eddig a 20-as paragrafus u. pontja értelmében a papok, a büntetőjogi kérdésekkel foglalkozó ügyvédek és a képviselők.


Wolfgang Schäuble

A törvénytervezet szövegének módosítását már benyújtották, melynek értelmében a jövőben bármely pap, ügyvéd vagy képviselő lehallgatható, megfigyelhető, amennyiben a BKA munkatársai úgy ítélik meg, hogy valakinek az élete vagy szabadsága veszélyben forog. Emellett jelentősen bővítenék a Szövetségi Bűnügyi Hivatal jogait is, így az már nem csak a belföldi, de a nemzetközi terrorizmus ellen is harcolhatna. Jelenleg a BKA kizárólag a már elkövetett terrorcselekmények ügyében nyomozhat és az ilyen ügyekben támogatja a tartományi rendőrségek munkáját.

A CDU koalíciós partnere, az SPD mindenesetre kivár és a német alkotmánybíróság döntésétől teszi függővé, hogy támogatja-e majd a törvénytervezetet. Dieter Wiefelspütz, az SPD belpolitikai szóvivője teljesen meglepődött Schäuble új javaslatán, hiszen eddig a papok, az ügyvédek és a képviselők tabunak számítottak az online házkutatások és a lehallgatások szempontjából. Talán nem véletlen, hogy Németországban az átlagemberek közül sokan - joggal - már egyszerűen csak Stasi 2.0 néven emlegetik a belügyminiszter terveit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #15
    Egyetértek. Ha egy létező jogszabály vonatkozik a német állampolgárokra, akkor vonatkozzon rájuk teljes mértékben, ne legyenek kivételek, mint pl ügyvédek, politikusok.
  • freeman07 #14
    Megmondanád, hogy mi a cél? Mi szentesíti az eszközt?
  • Cobra. #13
    Valószínűleg meglepődtök most azon amit írok: ez egy teljesen korrekt felvetés, miért ne lehetne egy bűncselekményt elkövető politikus/ügyvéd/pap ellen nyomozást folytatni? Az meg gondolom végképp nem merült fel bennetek, hogy (egyelőre) Németország is demokratikus állam, szóval csak bűncselekmény alapos gyanúja esetén, bírói engedéllyel lehet megfigyelni valakit. Illetve meg lehet anélkül is, csak ha vádemelésre kerül sor, akkor a nem engedélyezett megfigyelés miatt igen nagy eséllyel meg kell szűntetni a további nyomozást.
    És Magyarországon ez ugyanígy működik.
  • FoodLFG #12
    Ki ez a csúnya gonosz bácsi a képen ?
  • Emmegki #11
    Rakni kell teleképet is minden ház minden szobájába.
  • Narxis #10
    A cél szentesíti az eszközt.
  • birdo #9
    És akkor ez demokratikus ???
  • Ronny #8
    a nácizmus legalább az ő érdeküket szolgálta(volna). Pár évtizeddel a nagy fellángolás után meg szélsőségesen németellenes törvényeket fogadnak el, vicces:)
  • Narxis #7
    Nem is rossz ötlet.
  • Adam II #6
    SIEG HEIL MEIN FÜHRER!