Napi Online

Brüsszel nem bünteti meg az Apple-t

Lezárta az Apple, illetve több nagy zenekiadó társaság ellen indított eljárását az Európai Bizottság (EB) azt követően, hogy az Apple elfogadta európai zeneletöltési árainak egységesítését.

Brüsszel tavaly áprilisban indított vizsgálatot a Which? brit fogyasztóvédelmi szervezet panaszára, amely eredetileg arra vonatkozott, hogy az egyesült államokbeli cég iTunes online-áruházán keresztül letölthető zenékhez a brit fogyasztók drágábban juthatnak hozzá, mint a kontinentális Európa lakói. Az uniós versenyhatóság - azaz a bizottság - azt is állította, hogy az Apple a zenekiadók asszisztálása mellett korlátozza a tagországok fogyasztóinak választási szabadságát, mert országonként eltérő kínálatot nyújt, a felhasználók viszont csak olyan zeneszámokat tölthetnek le, amelyek szerepelnek a hitelkártyájukat kibocsátó országban elérhető zenék között.

Az EB viszont most ejtette az eljárást a kiadók ellen is, mert megállapította, hogy az iTunes értékesítési rendszere mögött nem az Apple velük kötött megállapodásai állnak, hanem az egyes országok eltérő szerzői jogi rendszere. Ha Brüsszel vétkesnek találta volna a céget, akkor a 15 milliárd euróra becsült tavalyi árbevételének akár 10 százalékáig terjedő büntetést szabhatott volna ki.

Az Apple most hat hónapot kapott a bizottságtól arra, hogy módosítsa iTunes-letöltéseinek árképzését - ez a gyakorlatban elsősorban azt jelenti, hogy az eddig magasabb díjakkal sújtott brit fogyasztók 10 százalékkal kevesebbet fizetnek majd. Tavaly az eurózóna országaiban 0,99 eurót kellett leróni egy-egy zeneszám letöltéséért, míg a fonttal fizető briteknek 1,17, a koronával fizető dánoknak 1,07 eurónak megfelelő összegbe került ugyanez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!