MTI

Meghalt az iraki katonablogger

Andrew Olmsted őrnagy utolsó blogbejegyzése (postja) már posztumusz jelent meg. A Rocky Mountain News Irakban szolgáló internetes naplóírója elesett.

Az őrnagyot egy katonatársával Szadíja térségében támadták meg fegyveres lázadók. A támadást egyikük sem élte túl. Olmsted tavaly május 21. óta írta blogját az AndrewOlmsted.com weboldalán. Előre elkészítette az "utolsó postot", amelyet átadott egy barátjának, hogy halála esetén publikálja a honlapon. Ebben a 37 éves katona figyelmeztet: ne használják fel a halálát sem a háborúellenes sem a háborút támogató propaganda céljára.

"Az életem nem szolgálhat arra, hogy embereket az egyik vagy másik oldalon elnémítson" - írta - "megvan a magam véleménye arról, hogy mit kellene tenni Irakban, de mivel nem vagyok abban a helyzetben, hogy erről prédikálhassak, azt sem szeretném, ha valaki más kovácsolna erkölcsi tőkét belőlem, hogy igazolja álláspontját. Amit mellesleg én magam valószínűleg sosem igazolnék". Olmsted utolsó bejegyzésében Platónt idézi: "csak a holtak látták a háború végét".

A blogot rendszeresen nyomtatásban is megjelentető Rocky Mountain News szerkesztője, John Temple mély megdöbbenésének adott hangot Olmsted halála miatt. "Az őrnagy bátor ember volt, tanulságos tapasztalatokat és gondolatokat osztott meg velünk a blogján. Az iraki eseményeket olyan megvilágításban mutatta be, amelyre egy újságíró sosem lett volna képes".

"Akár hiszitek, akár nem, [halálomban] a legjobban a blogírás hiányzik" - írja posztumusz cikkében Andrew Olmsted - "a lehetőség, hogy gondolataimat (virtuális) papírra vethetem, és megoszthatom az emberekkel, akik válaszolhatnak nekem. Még akkor is, ha nem mindig értenek velem egyet. Ha valaha is eljön a demokrácia végső győzelme, az abban fog állni, hogy az emberek megpróbálják megérteni politikai ellenfeleiket ahelyett, hogy egyszerűen csak el akarnák taposni őket".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • robrose #3
    a javításért:))
  • Vorpal #2
    Jólvan, most már ki is vonulhatunk akkor,
    és ne fárasszatok azzal, hogy akkor a halála hiábavaló volt,
    mert ez elég önző dolog lenne az elkövetkező 1000 áldozattal szemben.
  • Csaba42 #1
    Őszinte részvétem küldöm mindenkinek, aki személyesen (is) ismerte!
    R.I.P.!