MTI

Okos parcellaköveket avattak Székesfehérváron

Temetőkben elhelyezett "okos", QR-kóddal ellátott parcellaköveket avattak Székesfehérváron; a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ilyen kövekkel jelöli a jövőben azokat a hazai temetkezési helyeket, amelyekben a Nemzeti Sírkert részeként védett sír található.

A NÖRI közleménye idézte Vargha Tamást, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát, aki hangsúlyozta: az egykori hősök iránti adósságot csak emlékük életben tartásával és a megfelelő tisztelet lerovásával lehet törleszteni, mert "minden emlékezés akkor épít minket, ha jól emlékezünk, és akkor emlékezünk jól, ha tanulunk a múltból". Cser-Palkovics András polgármestere rámutatott, hogy az okos parcellaköveken keresztül elérhető információkra az embereknek igényük van, érdekli őket a múlt hagyatéka, és Székesfehérvár temetőiben számos olyan személy nyugszik, akire érdemes emlékezni.

A Nemzeti Sírkert védettségi kategóriát jelent, amelyet Magyarország kormánya hozott létre azon országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak. A védettségről a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság dönt. A Nemzeti Örökség Intézete tavaly indította el a QR-kóddal rendelkező, úgynevezett okos parcellakövek telepítését, amelyek mára megtalálhatók többek között Keszthelyen, Iváncsán, Budapest nagyobb temetőiben és Sümegen is. A kódok a NÖRI honlapjára vezetnek, ahol elolvasható az adott temető védett sírjaiban nyugvó személyek rövid életrajza. Székesfehérváron a Hosszú temetőben, a Sóstói temetőben, a Béla úti temetőben és a Csutora temetőben állnak ezek a mementók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!