MTI

Börtön a mobilozó autósoknak Nagy-Britanniában

Börtönbe is kerülhet az a gépkocsivezető, aki mobiltelefonján beszél vagy SMS-t ír vezetés közben - többek közt ez az egyik új szabály közlekedési Angliában.

A legsúlyosabb esetben akár kétévi börtönnel sújtható az az autós, aki mobilozik vezetés közben. A kiszabható pénzbírság határa a csillagos ég. Eddig 60 font (21 ezer forint) bírságot kellett automatikusan fizetniük a vezetés közben maroktelefonálás használatán kapott autósoknak Angliában, ezenkívül három büntető pontot is kaptak. A maroktelefonok (kihangosító nélküli) használatát 2003-ban tiltották be, de azóta tömegesen szegik meg a tilalmat a brit autósok, s emiatt egyre nagyobb az aggodalom a lakosság körében.

A nem kézben tartott és fülhallgatóval felszerelt mobiltelefonokra nem vonatkoznak az új szabályok sem, ám a rendőrök ilyen esetben is büntetést szabhatnak ki, ha úgy látják, hogy emiatt történt baleset vagy ez veszélyeztette a biztonságot. Az autósok négyszer veszélyesebben vezetnek, ha mobiloznak vagy sms-t küldenek - állítja a brit közlekedésügyi minisztérium. Tavaly a brit bevándorlásügyi miniszter, Liam Byrne száz font bírságot fizetett, amiért vezetés közben mobiltelefonált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #2
    Tudod mit?... Akkor én lefényképezem! Az elég bizonyíték?
    Tényleg ez már elképesztő, hogy forgalmas, lámpa nélküli útkereszteződésben, kanyarodva mobiloznak rendre az autósok!!!
    Én nem engedném még kihangosítóval sem, mert az is elvonja a figyelmét a közlekedésről! Így is millió zavaró momentum lehet : verekednek hátul gyerekek, feleség folyamatosan gágog, rádiót/magnót át kell állítani, ablakot felcsavarni, stb... Hogyan tudna még eközben vezetni is és még mobilon beszél is, és észrevenni, hogy 2 autó közül kilép egy gyerek?!
    Elvileg nálunk is tilos kihangosító nélkül vezetés közben mobilozni, mégis 10 autóba benézve 8-ban mobilozik a vezető!!!!
    Ilyenkor nagy kedvem lenne elővenni egy kamerát és kattintgatni.
    Telefont kikapcsolni és táskában a csomagtartóba tenni : így nem kerülhet gyanúba, hogy ott volt a kezeügyében a telefon.
  • aaaaa #1
    Még jó, hogy eközben nálunk a kiskorú nemzetiségiek törvényesen és büntetlenül késsel fenyegethetnek vagy rabolhatnak ki bárkit. Éljen a törvény előtti egyenlőség.
    Elég érdekes, hogy egy vagy két rendőr tanúvallomása alapján BÁRKIT 2 év sittre lehet vágni.
    ... Kérem én kihangosítóval telefonáltam ... Mi nem így láttuk, kézben fogta... Bizonyítsa be, hogy nem úgy volt... 2 év.... Ez az amit bárkire rá lehet húzni aki vezet és van mobilja. Remek egy törvény.