SG.hu

Arcról olvassa le a személyiséget az új magyar találmány

A FaceReading mérföldkövet jelent a munkaügy területén, valamint az arc- és tárgyfelismerésben is.

Az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb magyar innovációja, a FaceReading, egy mesterséges intelligenciára épülő technológia, amelynek segítségével másodpercek alatt nagy pontossággal állapítható meg bárki személyisége és alapvető viselkedési jellemzői, állítja a FaceReading Kft. közleménye. A világújdonság mérföldkövet jelent a humánerőforrás menedzsmentben, hatékonyan segítve többek között a kiválasztást, a kompetenciaelemzést, a vezetői tanácsadást, a csapatépítést és a trénerképzést.


Az arcelemzés olyan több évszázados tudomány, amelyet a mai napig a világ számos tudományos intézetében kutatnak, módszertanilag fejlesztenek. Az arcelemzésből származó megállapításokat és következtetéseket több szakterület is hasznosítja, a módszer napjainkban mind szélesebb körben terjed például a HR tanácsadás nemzetközi gyakorlatában. A FaceReading Kft. által létrehozott eljárás a hagyományos módszereket kiegészítve jelentősen növeli a kiválasztás beválásának hatékonyságát.

A technológia hátterében egy mesterséges intelligencia alkalmazás áll, központjában egy gépi látást lehetővé tévő berendezéssel. A rendszer a kamera által felvett képeket továbbítja a számítógép neurális hálójának, amely felismeri és értelmezi a "látottakat", akárcsak az emberi agy. Mindez olyan hatékonyan történik, hogy a berendezés mozgóképet, szélsőséges fényviszonyokat vagy zavaró hátteret is tud kezelni, akár 25 képet is felismerve másodpercenként. Az arc szerkezetének feltérképezése biztosít adatokat ahhoz, hogy az öntanuló, önmagát folyamatosan fejlesztő rendszer különböző megállapításokat tegyen.


Az alacsony hardverigényű, tehát költség hatékony rendszer további alkalmazási területekkel is rendelkezik, ugyanis megfelelő tanítás után képes beazonosítani az arcon kívül más tárgyakat is. Például gépjárművek rendszáma mellett felismeri karosszériájukat. Így akár kiszűrhetők azok az illetéktelen autópálya-használók, akiket a mai rendszerek még nem találnak meg. De a technológia felhasználható az ellenőrzött be és kiléptetés meggyorsítására is. A módszer minden olyan területen alkalmazható, ahol a gépi látás nyújtotta előnyök kihasználhatóak: ezek a felismerés (recognition), az azonosítás (identification) és az ellenőrző azonosítás (verification).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #20
    > Arcról olvassa le a személyiséget

    Vizbul veszi ki az okszigent.

    > Az arcelemzes olyan tobbevszazados tudomany

    Mint a verselemzes.

    Na, roviden igy lehetne jellemezni. A laikusok kedveert: arcfelismeres nagysagrendekkel bonyolultabb eljaras mint a szovegfelismeres es meg a mai napig ott tartunk, hogy az evtizedeken at fejlesztett szovegfelismerok is jelentos hibaarannyal dolgoznak. A teszteles legfrappansabb modja: nyomtasd ki egy altalad valasztott program forraskodjanak egy fajljat, ami legalabb 2-3 oldalra fer ra, majd szkenneld vissza egy OCR-en keresztul, masold vissza a forrasfaba es kompilald. Lesz benne boven hiba. Most tedd ugyanezt ugy, hogy egy kisse "maszatolos" inkjet nyomtatoval nyomtatod ki, de szemmel olvashato legyen. Most szkenneld vissza ezt a kedvenc OCR-eddel. Az eredmeny az maga a kaosz lesz.

    Na, hat ehhez kepest a megbizhato arcfelismeres fenyevekre van.

    Itt arrol van szo, hogy az urge (elnezest ha bantolag hat) be akar palizni par agyatlan marhat mert beleolt egy halom penzt/idot a "kutatasba" (ugye nem egyedi dologrol van szo) aztan rajott, hogy itt egy komoly problemaval all szemben, ezert most ne'mi penzt akar beszedni.

    Ugye egy valoban komoly es egyedi tudomanyos munka eseten ez igy tortenik:

    1. Honlapot neki (nemtom, hogy van-e, en nem talaltam) mert mas is plagizalhatja es szabadalmaztatjak, aminek az eredmenye, hogy a sajat talalmanya utan fizethet majd patent jogokat.

    2. A kutatas reszleteit ismerteti a tudomanyos tarsadalommal (eleinte csupan ne'mi szobeli/irasbeli elismeres fejeben). Ez a szfera mar onmagaban egy mero kincsesbanya, mert tudomanyos korokben az ilyen jellegu komoly fejleszteseket aranyarban merik.

    3. Sehol egy komoly szemlelteto dokumentum, vagy netan demoverzio a programbol, amibol azonnal kitunne a rendkivulisege. (Miert?)

    4. Nem tudomanyos nyelven van kozzeteve, hanem tipikus "ilyen berendezes, olyan ize...". Szo nem esik az alkalmazott algoritmusokrol, az egyes szoftverretegek kapcsolatarol, stb. Amirol szo van: "erre jo, arra jo..." magyarul, sorolja a nepszeru szferakat akik raharaphatnak.

    SZVSZ az egesz vagy egy nagy atveres vagy valakinek lenyulta a tobb evtizedes kutatasi munkajat amirol halvany fingja nincs, hogy hogyan mukodik, majd atlagfelhasznaloi ismeretekkel, legalabb olyan latasmoddal, szoveghasznalattal probalja bemutatni es penzt szedni ki belole.
  • Turdus #19
    Ez kamu (PONT). Nem magyar, nem világelső, nem létező.
  • RealPhoenixx #18
    Jah a pali kepe ismeros, valami fiktiv dologban volt benne regen, megprobalok rakeresni.
    Ha jol remlik talan meg csucsult is?
    Ha megtalalom istenbizony ide irom (kar hogy csuszoba vagyok a melommal es azt kell csinaljam, de erre azert megegy kort nyomok) :)
  • RealPhoenixx #17
    Jah, a kovetkezot figyeljetek:

    "Az Infovilág tudósítója szerette volna megtudni, hogy mibe kerül a ma bemutatott rendszer. A hardvert akár egy átlagnyugdíjas is megveheti, nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia; a szoftver ára pedig attól függ, hogy mennyire elmélyült a tudása. Ha csak néhány személy (tárgy) azonosítására használják, ugyancsak megfizethető. Minél több feladattal bízzák meg, annál drágább. "

    Magyarul azt mondja: annyira intelligens a szoftvere, hogy sajat magat adja el, mert ugye ragozza hogy mennyire tanulni kepes, majd pedig ragozza, hogy az elmelyult tudastol fugg mennyibe kerul, nah ez az amit szinten a sok birka nem vett le :)
  • RealPhoenixx #16
    Baz, ez fejlesztes??

    Ez ugyanaz kb mint a horoszkop, mond hogy mikor szulettel es megmondom ki vagy - csiraagyusag az egesz, de sebaj, legalabb ezek a bena hulyek lehuznak mas bena hulyeket, es akiket lehuznak, azoknak ugy kell.

    NB: ennyi erovel pina leolvaso is lehet, ilyen cimszoval: mutasd a pinadat, megmondom ki vagy! -a zavarosban halaszo altudomanyos sarlatanok ezek, csinaltak egy adatbazist, es egy primko alg megprobalja osszerakni a dolgokat-

    Megneznem a forraskodot -> valszeg annyi van benne, amennyi abban a virusirtoban, amelyet szinten valami magyar csinalt es a sok hulye meg vette az irtojat. Lenyeget tekintve a mukodese azonos volt ezzel: ilyesztegetes -> penz kicsikaras -> nyugtaztatas, hogy jolvan haver, mivel megvettel, ezert mostmar azt mondom minden rendbe a gepeden es nincs virus rajta, a barom felhasznalo aki meg megvette, megnyugodott (kar, hogy valojaban csak 2 dolgot csinalt a cumo, megnezte van e fizetett verzioja telepitve, nincs akkor virus jelzes, ha meg volt, akkor nyugtatas)
    Szaz szonak is egy a vege: had vegye a sok barom IT okor, amelyik ceg pedig egy kicsit is ert a dolgokhoz, az nagy ivben szarni fog ra, szval tomoren osszesitve:

    Ha allas interjura mesz, es megtudod hogy ilyen rendszert akarnak venni vagy mar esetleg vettek is, akkor oda azert nem mesz el, mert esetleg ertelmi nivot tarto cegnel akarsz dolgozni es nem egy primitiv bagazsban, kivetel ha valami primitiv lusta barom vagy, akinek ez lecsattan es azt mondod hogy szepen a nagy semmiert jol elmuzsikalod majd az idodet ott!
  • lacibaa #15
    Ha valamiről még nem hallottál, az azt jelent, hogy nincs róla információd (NEKED!), attól még létezik, sőt irodalma is van.
    pl.: http://barkacsbazar.hu/arcdiagnosztika.html
  • lacibaa #14
    A gugliban a arcdiagnosztika szóra keress, és el leszel halmozva információval. :-))
  • GulaSoft #13
    Ezt hogy hiheti el bárki?
    Vagy kidob 1000 képességet, és biztos ráhúzható egy pár a kliensre, vagy elnéztem a dátumot és most már árilis 1.-e van.
  • Vorpal #12
    ezt cáfolnám
  • Cat #11
    Igen, ez a különbség a magyar és a külföldi cégek között: ha nem adnak ki videót, nincs mire rálinkelni. Míg a külföldi fejlesztésekről kurvasokat tudunk, addig a hazaiak szarnak a tájékoztatásra. És ez most iparágtól függetlenül igy van, kezdve a játékfejlesztéstől az autóeladáson át a médiacégek belső ügyeiig.