MTI

Nagy jövő előtt az NFC technológia

Szakértők szerint a kis mobil mindenesek nemsokára átvehetik a kulcscsomó, a pénztárca és a személyi igazolvány szerepét.

Az elmúlt évek során a mobiltelefon mutációjának lehettünk tanúi MP3 lejátszó készülékké, internetes kapcsolatot biztosító készülékké és digitális fényképezőgéppé. Nemsokára a kis mobil mindenesek átvehetik a kulcscsomó, a pénztárca és a személyi igazolvány szerepét is, amennyiben megvalósulnak a kishatósugarú rádió adatátviteli technológia (Near Field Communication, NFC) szószólóinak elképzelései - és erre a felső-ausztriai Fachhochschule (FH) Hagenberg főiskolán megrendezett konferencia résztvevői jó esélyt látnak.

"Jelenleg tesztprojekteken dolgozunk, amelyek eredményeit viszonylag gyorsan át lehet vinni a gyakorlatba. Az első kereskedelmi szolgáltatások már 2008-ban megjelenhetnek" - jelentette ki Hannes Ametsreiter, a Mobilkom Austria marketing igazgatója az APA hírügynökségnek. Az elkövetkező hónapokban sor kerül például a tömegközlekedési alkalmazási lehetőségek vizsgálatára. A kiskereskedelem is érdeklődik a technológia bevezetése iránt, főként annak gyorsaságban és költségmegtakarításban rejlő előnyei miatt.

A Near Field Communication (NFC) technológia biztonságos vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé alig néhány centiméteres hatókörön belül. Például egy terminál és a közvetlen közelébe helyezett mobiltelefon között. A szóba jöhető alkalmazási területek lehetnek a telefonnal való fizetés, beléptetési jogosultság igazolása, jegyvásárlás rendezvényekre, ahol a mobiltelefon a fizetés után belépőjegyként is szolgálhat. A mobiltelefon szolgáltatókon kívül - amelyek nagy üzleti lehetőséget látnak a fizetőrendszerek kiépítésében - a hitelkártya társaságok is érdeklődnek a technológia iránt.

Könnyen lehet, hogy az NFC technológia lesz az a "killer" alkalmazás, ami ismét fellendíti a mobiltelefon piacot, és egyúttal gyakorlatilag idejétmúlttá teszi a készpénzes fizetést. Ez azonban még a jövő zenéje.

Az FH Hagenberg főiskolán tesztprojektet indítottak tapasztalatgyűjtési célból. A Mobilkom Austria, az NXP Semiconductors Austria és a voestalpine Informationstechnologie részvételével zajló projekt résztvevői előadótermekbe, laborhelyiségekbe, parkolóházba és a kantinba léphetnek be mobiltelefonjaikkal, valamint fizetni tudnak vele árusító automatáknál.

A nemzetközi tapasztalatok a technológia magas elfogadottságát mutatják. A németországi Hanauban például egy tömegközlekedési tesztprojektet azon melegében rendszerbe is állítottak. Az NFC technológia világon elsőként bevezetett kereskedelmi célú alkalmazásában a Rhein-Main-Verkehrsverbund (RMV), a Nokia, a Vodafone és a Philips vett részt. A mobiltelefonokat elektronikus vonaljegyként lehet használni a helyi tömegközlekedésben, de emellett számos kedvezményt is igénybe lehet velük venni a helyi kiskereskedőknél és rendezvényeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    A rendszer radios azonositast hasznal, tehat csak eleg a leolvaso kozelebe menni es maris megkerdezi a telefon, hogy akarunk-e fizetni. Gyengebb szoftver eseten csak siman fizet. Sok cegnel hasznaljak mar mar is ezt a technikat kulcsok helyett. Ilyen az azruhazi lopasgatlo rendszer is. Az egyetlen valtozas az, hogy most nem ajtot nyit vagy arut ved, hanem bankartyat helyettesit. (Ha valaki fel, hogy elveszti a kombinalt kulcsat/bankkartyajat/telefonjat, akkor jobb ha fixen rogziti valahova, mondjuk a csuklojara, vagy nyakban hordja.)
  • SymbioC #8
    Csak ha egyben van kulcsod-igazolványod-pénzed-telefonod és ellpoják (vagy elhagyod), akkor se kulcsod- se igazolványod- se pénzed- se telefonod és kis hiján te sem létezel
  • fade2black #7
    söt a bankkártya lyukába is nehéz lesz belenyomkodni a telót...
  • fade2black #6
    pénztárcádat bakártyáddal ugyanugy ellpohatják.

    és minden tranzakcional megkell adni a pin kodot. uaz mint bankartya.

    semmivel se nagyobb a veszély mint egy bankártya ellopásnál.
  • Tetsuo #5
    Ja, nem rossz, a véranalízis.. ;)
  • Tetsuo #4
    :DDD
  • AquirLord #3
    Mennyi mobiltelefont is lophatnak el Magyarországon évente?! Biztos, hogy jó ötlet ez, hogy még a házamba sem tudok bemenni ha ellopták?!
    Előbb oldják meg, hogy egyértelműen azonosithassa a tulaj a telefonnál, hogy ki akarja használni(minden használat előtt...mivel hiába kér pinkódot a teló, ha bekapcsolva lopták el és csak bill. zár volt rajta). Csinálják meg úgy hogy ne lehessen hétköznapi módszerekkel ezt semlegesíteni/megkerülni. Újlenyomat azonosítás minden használat előtt...vagy vérminta alapján :D Vámpír telefon...aki sokat telefonál, vagy vásárol vele előbb utóbb összeesik a vérhiánytól :D Sokan nem is mernék használni....így lehet spórolni igazán a beszélgetéssel :D
  • duke #2
    "A mobiltelefonokat elektronikus vonaljegyként lehet használni a helyi tömegközlekedésben, "

    Ezek tiszta hulyek.Eszuk be sem jut,hogy egy mobil telo nem fer bele a lyukasztoba.A metronal is neha meg a jegy is alig akar belemenni,nem hogy egy telefon.Mekkora hulyek ezek.
  • PíszLávJuniti #1
    És ezt is kiadás előtt feltörik majd, mint az RFID-s igazolvány angliában? loál!