Napi Online

Az econet megvette a Szigetet

Az econet mintegy ötmilliárd forintért megvásárolja a többek között a nyári Sziget fesztivált is szervező Sziget Kft.-t. A cégért ezúttal is saját részvényekkel fizet a tőzsdei társaság.

Az Est-csoport megvásárlása után újabb jelentős akvizícióról számolt be az econet: a cég legfeljebb ötmilliárd forintért megvásárolja a többek között a Sziget és a Volt fesztivált is szervező Sziget Kft.-t. Az adásvételre öt lépcsőben kerül sor, a számla végösszege pedig a tranzakció végére elérheti a 4,95 milliárd forintot. Az econet - illetve leányvállalata, az Est Média - első lépésben 1,1 milliárd forintért hozzájut a Sziget Kft. 26 százalékához, a vételárat saját részvényekkel egyenlíti ki. A fennmaradó 74 százalékot négy részletben (25-25-12-12 százalék) vásárolhatja meg. Ezek ára legfeljebb összesen 3,85 milliárd forint lehet, ám a végső összeg a Sziget Kft. teljesítményétől függ: a maximális ár akkor jár, ha 2008 és 2011 között a cég EBITDA-eredménye rendre eléri a 200, 350, 425, illetve 500-600 millió forintot.

Amennyiben ez nem sikerülne, az ettől való eltérés duplájával csökken a kifizetendő összeg - tudtuk meg Balázs Csabától, az econet igazgatóságának elnökétől. Az ez idő alatt keletkező nyereségből az econet tulajdoni arányában részesül majd, amivel a cég számításai szerint a nettó vételár 4 milliárd forint körül alakul. Balázs Csaba szerint ekkora ár egy - négy év múlva - évi 600 milliós EBITDA-t termelő cégért egyáltalán nem sok, ráadásul a Sziget beemelésével egy csomó szinergikus hatást is ki tudnak aknázni. Az elnök egyébként optimista a tekintetben, hogy a Sziget hozza-e a beígért eredményeket, és mint mondta, az Európa-szerte ismert brandre támaszkodva szeretnének külföldön is aktívabban megjelenni, ami lehetőséget ad a dinamikus bővülésre.

Az econet a szerződésben igyekszik magát bebiztosítani a rosszabb eshetőségekre is. Amennyiben például a IV. kerülettel folyó perek a Sziget bezárásához vezetnének, a cég elállhat a vásárlástól. Azt, hogy jó üzletet csinált-e, egyelőre persze nem lehet megmondani, annak megítéléséhez ugyanis feltétlenül tudnunk kéne, hogy hány és milyen áron kibocsátott részvénnyel fizet a Sziget Kft.-ért. A lépés azonban jól illeszkedik stratégiájába, így valószínűleg pozitív piaci fogadtatásban részesül ma, amikor a tegnap felfüggesztett részvényeket visszaengedik a parkettre.

A Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft. az ország legnagyobb fesztiválszervező cége. Szervezi az eddig 15 alkalommal megrendezett Sziget fesztivált, rendelkezik a soproni Volt fesztivál és az idén debütált zamárdi Balaton Sound fesztivál 50-50 százalékos jogaival, illetve az Erdélyben - Marosvásárhelyen - évente rendezett Félsziget fesztivál 51 százalékos jogaival is rendelkezni fog. A felsoroltakon kívül kisebb rendezvényeket is szervez, például a Szenvedélyek Napját, a Gyerekszigetet és a Parádé Bónuszt. Az elmúlt években rendre növekvő, milliárdos nagyságrendű árbevételt, 150-250 millió forint közötti EBITDA-t és 100-200 millió forint közötti adózás előtti eredményt ért el. Az idei évet várhatóan 3,4 milliárd forint körüli árbevétellel, 150 millió forint körüli EBITDA-val és 100 millió forint körüli adózás előtti eredménnyel zárja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!