MTI

Hasonszőrű amerikaival barátkozott interneten a finn ámokfutó

Volt iskolája ellen fegyveres támadásra készülő amerikai diákkal barátkozott az interneten a finn gimnazista, aki a múlt héten megölt nyolc embert, majd főbe lőtte magát.

A finn rendőrök a vérengzés után átvizsgálták a tettes számítógépét és rájöttek, hogy Pekka-Eric Auvinen kapcsolatban állt Dillon Cossey philadelphiai magántanulóval, akit októberben tartóztattak le, mert támadást tervezett volt iskolája ellen. Az amerikai hatóságok aztán átkutatták Cossey gépét, és ugyancsak találtak nyomokat a két tinédzser kapcsolatáról. Kiderült, hogy nyáron ismerkedtek össze a YouTube videomegosztó portálon. "Videókat küldözgettek egymásnak és számítógépes játékokról meg honlapokról csevegtek" - mondta Cossey ügyvédje.

Az egyik honlap a Colorado állambeli Columbine középiskolában 1999-ben elkövetett mészárlás tizenéves tetteseit dicsőítette. Ők 12 tanulót és egy tanárt lőttek le, majd végeztek magukkal. A 18 éves finn és a 14 éves amerikai gyakran cserélt eszmét Columbine-ról, ez volt az egyik fő közös témájuk, de Cossey védőügyvédje szerint kliensének "fogalma sem volt róla, hogy Auvinen miket forgat a fejében és egy szóval sem bátorította ilyesmire."

A philadelphiai magántanuló egy diák bejelentése nyomán került a rendőrség látókörébe. A szobájában találtak puskát, kardot, késeket, összebarkácsolt kézigránátokat, bombagyártó-kézikönyvet és számos videofelvételt a Columbine-mészárlásról. A tinédzser megpróbált rávenni egy másik diákot, hogy közösen törjenek az iskolára, ahol korábban tanult, de a megkörnyékezett fiú inkább a rendőrségre ment. Cossey a fiatalkorúak börtönében ül, már be is vallotta, hogy mire készült.

Pekka-Eric Auvinen a múlt héten szerdán a tuusulai gimnáziumban agyonlőtte hat diáktársát és két iskolai alkalmazottat, majd magával is végzett. Sturmgeist 89 néven régóta regisztrált felhasználó volt a YouTube portálon. "Cinikus egzisztencialista, antihumánus humanista, antiszociális szociáldarwinista, realista idealista és Istennel egyenlő ateista vagyok" - áll Sturmgeist 89 bemutatkozásában. Számos alkalommal részletezte tervét a portálon, utoljára a vérengzés előtt alig néhány órával. "Én, természetes kiválasztóként meg fogok semmisíteni mindenkit, akiről úgy látom, hogy alkalmatlan, az emberi faj szégyene és a természetes kiválasztódás kudarca" - áll utolsó blogbejegyzésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Moncsi89 #24
    Csak annyit szeretnék, hogy ma azért kerestem rá ilyen Iskolai mészárlásokra, mert tegnap egy ,,Osztály,, című filmet néztem, ami igaztörténet alapján készült, arról szólt h a Iskola ,,naggyai,, , vagyis annak tartották magukat, mert Apuci gazdag volt , állandóan Vertek, és mindenféle perverzségekre Kényszeritettek, egy Okos, Szegény családból származó visszahúzódó,de jó tanuló Diákot, aki a sok terror után Bepszihult és lelőtt 6embert a filmben. Lehet hogy ez csak egy film, de elgondolkodtatott azon h amikor mi itt Szlovákiában és Magyaroszrágon a Hírekben csak annyit hallunk h egy pszihopata agyonlőtt 5-10 diákot, de hogy mivan a hátterében, gyakran nemtudjuk .... Köszi :)
  • uniu #23
    Nem a kiképzésről van szó. Valószínű az egész ideológiát magának érezte, meg persze Columbine suliban is igy cselekedek a srácok.
    Persze hogy elmebeteg volt ez a fickó.
  • AzUs #22
    Jaa, igen, a finn srác is biztosan porosz meg japán katonai kiképzésben részesült a tettei végrehajtása előtt...
    Semmi köze nincs a haza védelmének, és mások szimpla elmebetegségből való leölésének.. (SZERINTEM)
  • sz4bolcs #21
    Itt nem arról van szó, hogy trendy, vagy nem trendy. Ez a fiú embert ölt.
    Aki ilyenre vetemedik, annál a nem-trendiség cikizéséből adódó érzésen túl is valami komoly gondja lehet, olyan gondja amit semmiképp nem neveznék a társadalom által elfogadhatónak. --> gumiszoba, pszichiáter, kezelés, odafigyelés, motiválás, de semmiképp nem hagynám felügyelet nélkül az utcán kóborolni, mert az ilyen gyilkos szándékú egyedek nem oda valók.
  • sz4bolcs #20
    Nem akarom az iskolatársait védeni, de aki képes ilyen tettre, az talán rá is szolgál a kiközösítésre. Csak mondjuk nem csúfolással kellett volna, hanem muszájdzsekivel, gumiszobába.
  • kecskeszeme #19
    Marha nagy f#arokság, amit írtál.
    Kb. a hozzád hasonlóktól kattanhatott be a gyerek...
    Ettől még természetesen maximálisan elítélem, amit csinált, de te attól még farok vagy.
  • k9duli #18
    Eggyes emberek, mint énis, olyanok hogy mindent düht lenyelnek, és csak halmozódik halmozódik, és jön egy szikra, lehet nem komoly dolog de mégis tele lesz a pohár.
    Ezt már nem így müködik nálam, de régen nagyon így volt.Aztán lehetett magyarázkodni...
  • Wittgen #17
    Ezek az agyament gyilkosok is nagy marhák, meg azok is akik szeint a kiközösítés okés dolog. Egyáltalán nem az. Tapasztalatom szerint (mivel felénk is volt 1-2 gyerek az évfolyamon, akit a többség cinkelt), akit kiközösítenek társaik, azokból egy magukbaforduló ember lesz (és nem a játékok és filmek tehetnek róla!!!!), akinek elég egy szikra és kitör belőlük minden elfojtott düh. Ez legtöbbször testi erőszakhoz vezet.
    Csak az a baj, hogy ezekben az esetekben nemcsak azok látják kárát a dühöngésnek, akik kiközösítenek.

    Pl engem is folyton szívattak általánosban, mikor 11-12 éves voltam és mikor elborult az agyam, nem néztem, hogy ki kicsoda, még a tanárt is lezúztam aki meg akart állítani. Szerintem azért nem lett belőlem tömeggyilkos felnőtt koromra, mert a középsuliban, majd a fősulin egy nagyon korrekt közösségbe belecsöppentem, ahol megtanultam én is másokhoz illeszkedni, meg minden. Nincs kiközösíés->nincs idegeskedés, elfojtott düh->nincs mit kiadni magadból pl erőszak útján.

    ...viszont, ha 12 évesen lőfegyverhez jutottam volna...
  • arty #16
    csak mig mondjuk védeni a hazárt dicsö tett, s igy az öngyilkosságuk is indokolhato, itt szimplán az a gyávaság vezet az öngyilkossághoz, h utolag felelősségre vonják :)
  • uniu #15
    sztem halvány gőzöd sincs, hogy miről beszélsz. Inquisitornak adok igazat, a trendnek nem megfelelő embereket közösítik ki ami nem épp jó 5let. A börtönökben is hasonló a helyzet. Ha pl bekerülnél, és mint új fiú mindenkinek a köcsöge leszel, akkor nem közösítenének ki, "remekül" ellennél. De sztem ez nem éppen természetes dolog, mégha számodra ez mégis az...