Alex

Forradalmat hozhat a WiFi memóriakártya

A fényképezés befejeztével a képeket át kell töltenünk számítógépünkre. De miért kellene erre addig várnunk, míg hazaérünk otthonunkba?

Minden digitális fényképezőgéppel rendelkező ember türelmetlenkedett már a számítógépre áttöltés nyűge közben, főleg ha a képeket minél gyorsabban meg akarta osztani valaki mással az interneten. Mobiltelefonon ez már rég lefutott kérdés, hiszen Bluetooth kapcsolaton át a képek azonnal a számítógépre kerülhetnek, elég csak annak közelébe kerülni. Most az Eye-Fi vállalat reagált a problémára, egy olyan SD kártyát mutattak be, ami beépített WiFi kapcsolattal és egy szoftvercsomaggal érkezik. Végetérhet a kábelek, kártyaolvasók, adapterek és hasonló apró kütyük korszaka.

Az ASIC volt mérnökeiből alakult szilicíum-völgyi cég vezetője Yuval Koren volt chiptervező. Elmondása szerint termékük ötlete még 2004 végén, New Yorkban merült fel, amikor családtagjai megigérték, hogy később megmutatják neki digitális felvételeiket, azonban erről elfeledkeztek. Ennek hatására a mérnök két kollégájával - akikkel a high-end routerekbe szánt Cisco CRS-1 processzorok tervezésében működtek közre - elhatározták, hogy céget alapítanak a digitális fényképek megosztásának automatizálására. "A fogyasztói szegmens másik oldaláról, a 'nagy vasak' szemszögéből közelítettünk" - nyilatkozta.


A végeredmény egy SD foglalatba illő 802.11g kompatibilis memóriakártya lett, mely azonnal számítógépünkre, vagy egy előre beállított online lapra küldi fotóinkat. A 2 GB-os memóriakártya ára 100 dollár. A felhasználóknak vásárlás után először egy PC vagy Mac számítógéphez csatlakoztatott USB olvasóba kell tenniük a kártyát, ahol meg kell adniuk saját beállításaikat. Ezután a terméket egy digitális fényképezőgépbe helyezve az normál memóriaként viselkedik. Azonban amikor a kártya WiFi kapcsolatot észlel, ha van rajta kép, azt azonnal feltölti a beállított számítógépre, vagy a szoftverbe táplált 17 képmegosztó oldal (Facebook, Flickr, Photobucket stb.) egyikére.

A funkció miatt elméletben persze a kártya többet fogyaszt, azonban ez észrevehetetlen, mivel a maximális energiafelvételt az SD szabvány korlátozza (3.3 V mellett 200 milliW felvételét teszi lehetővé). Hátrány viszont, hogy a beállítások a digitális fényképezőgépen nem változtathatók meg, mivel a kártya kezelőfelülete nincs kapcsolatban a készülékkel.

Ugyan már most is vannak forgalomban vezetéknélküli kapcsolattal bíró termékek, de ez a cégvezető szerint lényegtelen. "A termék nagy előnye, hogy bármely SD slottal rendelkező fényképezőgépbe behelyezhető" - mondta Koren. "Lehetővé tesszük, hogy megtartsd jelenlegi készüléked, vagy azt vedd meg a boltban, amelyiket csak akarod. Ha viszont eleve WiFi-képes fényképezőgépre vágysz, csak nagyon szűk mozgástered van." - emelte ki.

A most megjelent Eye-Fi Card még csak képekkel tud dolgozni, de a cégnél már dolgoznak a videók kezelésén is, amik nyilván egyből a YouTube-ra kerülnek majd. Koren közlése szerint a fejlesztési listán számtalan dolog van, és hozzáadott fizetős szolgáltatásokon is gondolkoznak. Így csak idő kérdése más tokozások támogatása, vagy eltérő kommunikációs protokollok, mint a Bluetooth vagy az ultrawideband szabvány beépítése. Az IDC adatai szerint a mai digitális fényképezőgépek 60%-ban SD foglalat van, az újaknál viszont már 75% ez az arány. A Sony Memory Stick messze lemaradt, az öregedő CompactFlasht pedig már nem használják a fényképezőgép gyártók, így tökéletesen érthető miért az SD kártyahely volt az első.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • papajp #22
    Ja, természetesen a tükörreflexesekre gondoltam de ezen senkivel nem fogok asszem összeveszni, csak rávilágítottam valamire
  • papajp #21
    "az öregedő CompactFlasht pedig már nem használják a fényképezőgép gyártók"


    Akkor miért van mégis az összes Canon és "félprofi" Nikon és összes Olympus és még sorolhatnám a gépeket amik nem öregedtek ki, sőt most jelentek meg és mégis a CF-et használják...
  • PíszLávJuniti #20
    De használatához be kell konfigolni.
    "USB olvasóba kell tenniük a kártyát, ahol meg kell adniuk saját beállításaikat."
    Gondolom egy konfig fájlba beleírod, hogy milyen WPA kulcsot használsz, milyen APhez csatlakozhat, stb.stb.. Persze lámság ellen nehéz védekezni.
  • neoG #19
    "milliW" -
  • duke #18
    Nem tunik tul biztonsagosnak,hogy a memoria kartya mindenfele ellenorzes nelkul kuldi a kepeket a nagyvilagba.Szerintem,ebbol tobb szivas lesz mit haszon.Veletlenul valamilyen kellemetlen helyzetben,lefotoznak valakit es egy perc mulva mar a fel vilag rajta rohog.
  • Hellion #17
    A notimban nincs beépitett wifi, PCMCIA kártyával egészítem ki. Ha veszek egy olyan PCMCIA kártyaolvasót, ami SD-t is támogat, és bele teszek egy ilyen wifi SD kártyát, akkor úgyis működik?
  • PíszLávJuniti #16
    Aztán bekapcsolod a mikrót, és vége az álomnak :)
  • PíszLávJuniti #15
    okos dolog a koncepció, hogy az sd kártyába beleintegrálták a wifi vezérlő szoftverét is. pdakhoz eddig is volt olyan, hogy SDIO kártya Wifivel.
  • pzssoft #14
    100 dollár? nem is sok. reméljük kicsit később még olcsóbb is lesz...
  • 30Dani #13
    "az öregedő CompactFlasht pedig már nem használják a fényképezőgép gyártók"