MTI

10 milliárd forint széles sávú internet fejlesztésre

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében 10 milliárd forintra pályázhatnak az idén és jövőre azok a vállalkozások, amelyek ellátatlan térségekben építenének széles sávú internetes hálózatot.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint a pályázaton olyan vállalkozások vehetnek részt, amelyek legalább 2 éve jogszerű elektronikus hírközlési tevékenységet folytatnak, és árbevételük több mint 50 százaléka elektronikus hírközlési tevékenységből származik. A konstrukció keretében nyílt pályázati eljárással, kistérségenkénti versenyeztetéssel választják ki a támogatásban részesülő nyertes projekteket.

A közlemény szerint a pályázatnak az a célja, hogy 2010-re a magyar lakosság 95 százalékának lakhelyén rendelkezésre álljon a szélessávú internet. A program keretben 522 településen 90 ezer háztartás juthat másodpercenként 512 kilobit, illetve 2 megabit közötti sebességű szélessávú internet hozzáféréshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • angol #5
    mondjuk csak '99 től netezek (még betárcsázós évek mint tudjuk), szerencsére 2000-től adsl, az elsők között voltam mint lakossági user , akkor ugye még a 382-es projekt futott majd 512-es aztán jöttek a duplázások, de akkor is kevéske ez a zsé az ügy fontosságához képest, összehasonlítva a sok eszement beruházással.
  • shabba #4
    Pályázati felhívás és útmutató

    Az 522 kistelepülés listája
  • shabba #3
    Egyébként a pályázati kiírásban nem 512 és 2 Mbps közötti sebesség szerepel, hanem az hogy a kiépített szolgáltatás fizikai kapcsolódásának legalább 2Mbps/512kbps sebességre képesnek kell lennie, de előnyben részesül az a pályázó aki legalább szimmetrikus 2 Mbps-et biztosít.

    Az internet kapcsolódással kapcsolatban pedig az áll a tájékoztatóban, hogy a szolgáltatónak kötelezően kínálnia kell egy olyan csomagot ami legalább 1024/256 kbps sebességgel rendelkezik, időben korlátlan használatú, a 1 hűségidő nem több mint 1 év és a havidíja sem haladja meg a ma piacon elérhető hasonló konstukció irányáránál amit ~5 ezer forintban határoznak meg. Ezzel pont az a pályázat célja hogy a vidéki kis településen is ugyanolyan szolgáltatáshoz juthassanak az ott lakók hasonló áron mint a nagyobb településeken lakók. Természetesen ennél nagyobb csomagot is kínálhat a jővőbeli szolgáltató, de annak kialakításában már szabad kezet kap, de a fenti követelményeknek megfelelő csomag a minimumum amivel rendelkeznie kell.
  • shabba #2
    Kijelentésedből erősen arra lehet következtetni, te sosem tapasztaltad meg milyen a net 56 kbps-es sebességgel, percdíj alapon, betárcsázós kapcsolattal. Nos ahhoz képest egy 2 Mbps sebességű, időben korlátlan kapcsolat igen nagy előrelépés és igen sok mindenre elég. Szóval azon az 522 kistelepülésen ahol eddig akár semmilyen szélessávú alternatíva nem elérhető, ez igenis nagy előrelépés lesz.
  • angol #1
    és az mire elég vaze