Gyurkity Péter

Nagy nyereséget söpört be a Mozilla

A Mozilla anyagi helyzetéről, a bevételek és a kiadások alakulásáról általában kevés szó esik, a hangsúly a két nyílt forráskódú szoftver fejlesztésén van. Nos, ezen a téren sem kell szégyenkezniük, szép nyereséggel zárták 2006-ot.

Az alapítvány és annak azonos nevű leányvállalata, a Mozilla Corporation anyagi helyzetéről Mitchell Baker elnök számolt be saját blogbejegyzésében. Ebből többek között kiderül, hogy 2005-höz képest jelentős mértékben, 26 százalékkal nőtt a bevétel, miközben a kiadások jóval lassabb ütemben növekedtek. Ezzel az alapítvány ismét szép summát vágott zsebre, amelyet újabb fejlesztésekre, valamint az alkalmazottak számának növelésére fordíthatnak.

A bevétel tavaly elérte a 66 millió dollárt - szemben az egy évvel korábbi 53 millióval -, az összes kiadás pedig mindössze 19,8 millió dollár volt. A legnagyobb összeg, az összes bevétel mintegy 85 százaléka - a korábbi helyzetnek megfelelően - ezúttal is a Google-től érkezett, amely alapértelmezett keresőként szerepel a Firefox böngészőben. Az alapítvány és leányvállalata összesen 90 embert foglalkoztatott, ez a szám nyilván még tovább növekszik idén, hiszen nemrég jelentették be a Thunderbird levelező kliens fejlesztéséért felelős újabb leánycég megalapítását.

"A legfontosabb most, hogy a Mozilla egészséges pénzügyi helyzetben van, még több embert vehetünk fel, még több fejlesztési projektet indíthatunk be" - fogalmazott Baker a bejegyzésben. Az egyetlen probléma, hogy a keresőcéggel kötött megállapodás jövőre, egészen pontosan 2008 novemberében lejár, így mindenképpen meg kell azt újítaniuk, bár az is lehetséges, hogy új partner után néznek - ez nyilván a böngészőt illetően is maga után vonna bizonyos következményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kaadi #8
    A Google jol fizet. Van peldaul egy srac aki Windows Vista ala keszitett egy Sidebar Gadget-et Google keresesre, csak epp annyit trukkozott, hogy a keresesi string-be a sajat adsense kodjat is betette. Persze sokan letoltottek es feltettek a Sidebar-ra, es minden keresessel a gyerek zsebpenzet potolgattak. Most is elerheto, csak mar nem sokat foglalkoznak a sidebar-al.
  • axaard #7
    minden egyes keresesert fizet? Akkor ezentul meg tobbet keresek... (bar eddig is eleg sokat hasznaltam a keresot. csak nem ott, hanem a cimsorba beirva :-D)

    C4ine: :-D Utott...
  • C4ine #6
    Nemtudom vágjátok-e de nekem az ilyen pénzes, ki mennyit fizet miért hírekről, mindíg ez a vicc jut eszembe:

    A Coca-Cola cég reklámfőnöke egy világraszóló reklámötletével felkeresi a pápát.
    - Van egy olyan ima, szentatyám, melyben az áll: "mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma..." Nos, mi fizetünk önnek, illetve az egyháznak tízmillió dollárt, ha ezen túl a kenyér helyett "mindennapi Coca-Cola" szerepel az imában.
    - Eszeveszett ötlet - mondja a pápa. - Szó se lehet ilyesmiről.
    - Értem. Legyen húszmillió...
    - De gyermekem, értsd meg, ez szentségtörés...
    - Harmincmillióért sem?
    - Egymilliárdért sem - szól a pápa, és az ajtóra mutat.
    A reklámfőnök elindul, de az ajtóban megáll, és visszafordul:
    - Atyám egy utolsó kérdésem lehet?
    - Mondjad fiam - veti oda mogorván a pápa
    - Mennyit fizetett a pék?
  • gabzso1492 #5
    Ja nézd meg azt a kis google kereső ablakot. Ha oda beirsz valamit máris adtál egy pár század centet az alapítványnak. És természetesen ezt rajtad kívül több ezer -milló ember teszi ugyanezt. Mit gondolsz az ms miért nyomul enyire a saját -integrált- kereső rendszerével. Azért, hogy könnyeben találj meg dolgokat mi?
  • ParadoxH #4
    Nem cég, hanem alapítvány...
  • axaard #3
    Es honnan van ekkora beveteluk? Tamogatok? Mert a Google oke, de az sem ad ennyit :-D
  • Praetor #2
    Nagyon jó, legyen egyre több jobb minőségű ingyenes szoftver...
  • Axon #1
    Szép bevétel egy "ingyenes" böngésző készítő cégtől :-)