Napi Online

Meghódítaná a régiós RFID-piacot az Állami Nyomda

A rádiófrekvenciás azonosítási eljárás, az RFID (Radio Frequency Identification) jó néhány éve ismert technológia, korábban elsősorban a biztonságtechnika és az automatikus azonosítás területén alkalmazták: a folyamatos áru- és márkavédelemben, a beléptető rendszereknél vagy a biztonsági iratkezelésnél. Újabban többek között az ipari termelésben a minőség-ellenőrzési adatok rögzítésére vagy a munkafolyamatok nyomon követésére is használják. Sőt ennél szélesebb felhasználási területeken is megjelent az RFID: az élelmiszer-ipari, a logisztikai és a kereskedelmi cégek is felfedezték e technológia előnyeit.

Az áruk nyomon követése és védelme, a raktárak intelligens polcrendszerének kialakítása a hétköznapi életben azt jelentheti, hogy a nagybevásárlás alkalmával csupán áttoljuk a kasszánál a bevásárlókocsit, majd meg is kapjuk a tételes számlát, hiszen a rendszer minden terméket azonnal rögzít. Ugyanígy a raktárakban gyorsan és könnyen megállapítható, hogy hol, melyik polcon található a keresett áru.

Magyarországon az Állami Nyomda komoly hangsúlyt helyez az RFID-megoldásokra. Első kísérleti projektje a logisztika területén valósult meg. A legtöbb magyar logisztikai cég egyelőre csak a gyűjtőegységek azonosítására használja az RFID-címkéket, de a technológia fejlődésével, árának csökkenésével pár éven belül eljuthatnak a termékszintű azonosításig is. Különösen az ad okot a bizakodásra, hogy nemzetközi példák tanúsága szerint a költséghatékonyság átlagosan 10-30 százalékkal javítható. Az Állami Nyomda középtávon piacvezető szeretne lenni Magyarországon és a régióban, aminek alapja az a fejlesztés, amelynek eredményeként nem címkét nyomnak például a gyógyszeresdobozokra, hanem az RFID nyomdai úton kerül a termékre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!