MTI

A szaúdi király chipet ültetett volna a guantánamói foglyokba

Amerikai hivatalnokokkal beszélgetve Abdullah szaúdi király felvetette, hogy elektronikus chipet kellene a guantánamói börtönből elengedett foglyok bőre alá ültetni, hogy így nyomon lehessen őket követni - derül ki a The Guardian című brit lap szerdai számából, amely a WikiLeaks oknyomozó portál által kiszivárogtatott diplomáciai táviratokra hivatkozik.

A lap szerint Adbullah idén márciusban hozta fel az ötletet, amikor palotájában a Fehér Ház egyik terrorizmusellenes tanácsadójával, John Brennannal beszélgetett. "Eszembe jutott valami" - mondta a király a távirat szerint. "Elektronikus chipet kellene ültetni a foglyok bőre alá, amely információkat tartalmaz róluk, és amelynek segítségével Bluetooth-szal követhetnénk a mozgásukat. Csináltak már ilyet lovakkal és sólymokkal" - részletezte az ajánlatot Abdullah. "Igen, de a lovaknak nincsenek jó ügyvédeik" - válaszolta tréfálkozva Brennan. A tanácsadó szerint egy ilyen eljárás jogi problémákat vetne fel az Egyesült Államokban, de hozzátette, utánanéz a dolognak - írta a The Guardian.

Abdullah királynak ez az ötlete csak egy volt a sok "különös" ajánlat közül, amelyet az Öböl menti országok tettek az amerikai hatóságoknak a szabadon engedett guantánamói foglyok okozta probléma kezeléséről. Szaúd-Arábia nem kommentálta a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumokat, mivel kételkedik azok megbízhatóságában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!