Berta Sándor

Törökország bezáratná a YouTube-ot

Úgy tűnik, Törökországban továbbra sem csillapodnak a YouTube-on idén márciusban megjelent felvételekkel kapcsolatos ügy hullámai.

Mint ismeretes, idén március 7-én betiltották a YouTube-ot Törökországban, mert a köztársaságalapító Musztafa Kemal Atatürkről sértő amatőr videó jelent meg a videomegosztó portálon. Az országban bűncselekménynek számít Atatürk megsértése és a YouTube sajtóhírek szerint mintegy kétszázezer tiltakozó levelet kapott a klip miatt. Egy isztambuli bíróság a jogszabályi rendelkezés alapján, ügyészségi indítványra eljárva úgy döntött, hogy meg kell szüntetni a YouTube hozzáférhetőségét a török felhasználók előtt.

Mivel a honlap a videót eltávolította, március 9-én a legnagyobb török távközlési szolgáltató, a Turk Telecom feloldotta a YouTube-ot sújtó blokádot. A rövid életű betiltást elítélte a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi jogvédő szervezet. Most azonban úgy tűnik, hogy az ügy miatt ismét bajba került a YouTube, a török hatóságok ugyanis nem felejtik el egykönnyen a történteket és a sivasi bíróság az Atatürköt ért sértések miatt elrendelte a videomegosztó portál bezárását.

Az indoklás szerint időközben számos Abdullah Gül köztársasági elnököt és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt sértő felvétel volt látható a honlapon.
A pert egy helyi polgár indította az oldal ellen és az ítéletet már kézbesítették a török állami távközlési hivatalnak. A YouTube közölte, hogy kész együttműködni a török hatóságokkal, azonban könnyen lehet, hogy ez már nem lesz elég.

Ahmet Necdet Sezer török elnök idén május végén fogadta el azt a helyi parlament által már május 4-én megszavazott törvényt, amely a világháló cenzúrázását lehetővé teszi. A jogszabály biztosítja a török hatóságok számára azokhoz a weboldalakhoz való hozzáférések blokkolását, amelyek a török államalapítóra, Mustafa Kemal Atatürkre nézve sértő megjegyzéseket tartalmaznak. Az internetszolgáltatók kötelesek maguktól bezárni minden károsnak ítélt tartalommal rendelkező portált, a bíróság pedig később dönt a bezáratás jogszerűségéről. A jogszabály hatályba lépése után augusztus végén a darwini elméletet tagadó Adnan Oktar író ügyvédjeinek sikerült elérnie, hogy Törökországban az internetszolgáltatók blokkolják a világ egyik legnépszerűbb nyílt forrású blogrendszeréhez, a Worpdress.comhoz történő hozzáféréseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turul1 #102
    "jogotok van csak mindíg elfelejtitek a kötelezettségeket"
  • Grifidos #101
    Első és legfontosabb. Ez nem egy pol fórum, nincs miért vitatkoznom veled egyszerűen jó(bb) magyarosan féligazságokat irsz ami népbutítás.
    1. Tömegoszlatásnál illetve a közrend helyreállításánál NINCS kivéve.
    2. Az ellenszegülés akkor tört meg amikor már jópárszor pofán csapdosták a nagyon machó személyeket. ( Azt aláírom, hogy a földön fekvőt megrugdosni nem volt éppen sportszerű, de hasonló szituban ha hozzám vagdosnák a kockaköveket meg a molotovokat akkor én még a fejükön is ugráltam volna)
    3.Ha már idézel valamiből akkor olvasd is el az egészet és értelmezd.
    "a rendőr az intézkedés befejezése után az intézkedés alá vont személy kérésére köteles az azonosító jelvényének számát közölni, vagy szolgálati igazolványát felmutatni, a nevét és a szolgálati helyét megjelölni" Hangsúly az intézkedés befejezése utánon van.
    4. Ez megint csak a normál szolgálat ellátására vonatkozik nem pedig a rendteremtésre, viszont most az elejét hagytad figyelmen kívül.
    "A rendőröket egyenruhájuk (jelvénnyel), illetve szolgálati igazolványuk és azonosító számmal ellátott jelvényük igazolja. Amennyiben kétsége merülne fel az intézkedő személyazonosságával kapcsolatban, hívja a 107-es segélyvonalat!"
    Nem hallottam róla, hogy a csürhe hívta volna a 107-es segélyvonalat, a sok "álrendőr" miatt.

    Ja ha már ilyen jó magyaros vagy megmutatnád hogy hol szerepel a#95-ös írásomban az a szó, hogy "mindíg" ?

    Továbbra is :
    Még hogy IQ.!?! Pfff!


  • Turul1 #100
    az első pontra a válaszom: de. ha odamész rendőrként, hogy pofánverd, akkor az jogszerűtlen. ha odamész, hogy megadásra és eközben pofán vered _ha_szükséges_ akkor jogszerű. nem hiszem, hogy a feltartott kezű fickóra öt rendőr kell, hogy jól összeverje. semmi fenyegetést nem jelent, ha mindenképp be akarod vinni, odamész, megbilincseled és elvezeted. ez a jogszerű. ebben kb benne van a 2. pontra adott válaszom is.
    az 3. pontot nem kommentálom.
    a 4.-re a válaszom: ebben egyetértünk, hogy így van, és tudom, hogy megváltoztatni sem fogok tudni rajta. de ettől még nem tartom helyesnek.

    ps: viszont örülök, hogy veled kultúrált vitát lehet folytatni flame nélkül, érvekkel, ellentétben mondjuk Grifidos-al.
  • interfleet #99
    1, Nem vagyok biztos benne, hogy a kukát gyújtogató csőcselék pofán verése "mérlegelés nélkül, kétséget kizáróan megállapítható"-an jogszerűtlen.
    2,A második idézet pedig azt jelenti gyakorlati nyelven, hogy miután félholtra vertek és már nem tudsz ellenálni akkor jogilag már nem verhetnek teljesen holtra.
    3,Jobb ha megérted, hogy a "jogszerűtlen" és a "Turul1 igazságérzetét sértő" nem rokonértelmű kifejezések.
    4, Még ha a rendőrség feladata minden szinten az állampolgár védelme is lenne (hangsúlyozom, egyáltalán nem az)akkor is figyelembe kell venned, hogy ki is megy rendőrnek?
    Az az ember típus aki középkorban pandúrnak, aztán csendőrnek, majd nyilaskeresztes nemzetőrnek, a kommunista időkben vagy modern demokráciákban is rendőrnek áll. Akinek fontos hogy hatalmaskodhasson más emberek felett, és felsőbbrendűnek vagy legalábbis több hatalommal felruházottnak érezhesse magát. Ráadásul annyi esze nincs, hogy ezt gazdasági vagy politikai úton érje el. Aki erre teszi az életét attól mégis mit vársz?
    Lehetsz dúhös emiatt, gyújtogathatsz kukákat, de attól még a régi mondás igaz marad: Szart ér a harag hatalom nélkül.
  • Turul1 #98
    ja és a mindig rövid "i"
  • Turul1 #97
    "A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha törvény vagy nemzetközi megállapodás másként nem rendelkezik - mindenki köteles magát alávetni, és a rendőr utasításának engedelmeskedni. A rendőri intézkedés során annak jogszerűsége nem vonható kétségbe, kivéve, ha a jogszerűtlenség mérlegelés nélkül, kétséget kizáróan megállapítható." (Rtv 19.§)
    -ott a "kivéve" is.

    "Nincs helye a kényszerítő eszköz további alkalmazásának, ha az ellenszegülés megtört és a rendőri intézkedés eredményessége enélkül is biztosítható."
    -itt pl simán fennáll az előző "kivéve" tétel

    az Alkotmánybíróság egy 2000. évi határozata szerint "az intézkedés alá vont állampolgár jogos érdeke az, hogy a hatósági fellépés teljes időtartama alatt tisztában legyen a vele szemben intézkedő személyazonosságával". - ezt itt találhatod meg alulról a 8. bekezdésben


    A rendőrt intézkedése során az egyenruhája és az azonosító jelvénye, vagy szolgálati igazolványa igazolja.

    nemtom tanultátok-e a logikai műveleteket de itt az egyenruha meg az azonosító jelvény között ÉS kapcsolat van, ami csak akkor kap igaz értéket, ha mindkettő igaz (ott van a szolgálati igazolvány is, ami kiválthatja az azonosítót, azt viszont a rendőrnek _kötelessége_ megmutatni az eljárás alá vont személynek.)
  • interfleet #96
    Azt én nem tudom megítélni, hogy beteg vagy-e, de az biztos hogy minimum rosszul tudod. A rendőr feladata a neve ellenére nem az hogy a rendet fenntartsa (ez csak a rizsa amivel etenek téged), hanem az hogy a kormány vagy parlament döntéseit ha kell erőszakkal rákényszerítse az állampolgárokra. Ezért is hívják még hivatalosan is a hatalom erőszakszervezetének.
    Másrészt te komolyan gondolod hogy kvalifikált és feljogosított vagy arra, hogy elbíráld, hogy a rendőri intézkedés jogszerű-e? Ha te az vagy akkor bárki más is az, és gyakorlatilag bárki önvédelemből lelőhetné a rendőrt büntetlenül, ha testi épségét veszélyben érzi. De akkor meg minek rendőr? És itt körbe értünk: azért hogy a hatalom rád kényszeríthesse az akaratát. Lehet hogy ez neked vagy nekem nem tetszik de attól még így van.
  • Grifidos #95
    Te egészen egyszerűen beteg vagy, sürgősen keress fel egy elmeorvost.
    Ezt a sok butaságot honnan vetted kicsicsibe?
    NINCS jogod eldönteni a rendőri intézkedés alatt, hogy az jogszerű-e vagy sem utánna tehetsz panaszt.
    A rendőrt nem az azonosító teszi rendőrré hanem az egyenruha amit visel. Te abszolúte nem vagy tisztában a törvényekkel. Márpedig a törvény nem ismerete nem mentesít a büntetés alól.
    Akit 3x felszólítanak, hogy húzzon onnan és marad, az megérdemli amit kap (főleg akik önvédelemből dobálták az utca követ) ja és az elmegyógyászhoz vidd el a hozzátartozódat/barátodat is mert aki csak úgy kimegy ilyenkor "ártatlanúl" bámészkodni , na az se normális...nektek qrva sok jogotok van csak mindíg elfelejtitek a kötelezettségeket amik a jogok mellé járnak.
    Még hogy IQ.!?! Pfff!
  • m1c1mack0 #94
    En csak emlekeztetnek mindenkit a "gyozike show isztambuli epizodjara" mikor a draga gaspar gyozo megy a bazarsorban es az egyik torok klonjaval szoba elegyedik, aki a kovetkezo keppen szol hozza: " hat te testverunk vagy ugyanolyan barnak vagyunk" es tanusitom tenyleg nem volt kulombseg kettojuk kozt....
  • Turul1 #93
    az út közepére raksz egy csomó kukát és meggyújtod, amin nehezebben jönnek át. (az más kérdés, h a valóságban szart se ért). "Másrészt úgy tudom hogy a rendőri intézkedés elleni önvédelem joga nem létezik még a legfejlettebb demokráciákban sem." ha a rendőri intézkedés nem jogszerű, onnantól kezdve nincs értelme azon vitatkozni, h annak ellenállni jogszerű-e. ha a rendőr, akinek a dolga a rend és törvény védelme lenne, huszadmagával elkezdi félholtra verni az egyébként tök ártatlan hozzátartozómat/barátomat, én személy szerint szarnék a jogszerűségre és nem kukákat, de a rendőröket gyújtanám fel. csak azért mondom ezt példaként, mert vol ilyen. és még valami. mivel a rendőrökön nem volt azonosító, hivatalosan nem rendőrök voltak. polgári személyek elleni önvédelem pedig megengedett. ennyit a jogokról.