Napi Online

Csúcsot dönt a PC-piac

Az idén majdnem 260 millió hordozható és asztali személyi számítógépet adnak el a gyártók a világpiacon, ami minden idők legnagyobb mennyiségének számít - derül ki az IDC IT-piackutató adataiból.

Az értékesítés bővülésének üteme ugyan a kilencvenes évek tempójának felére esett, de még így is 12 százalék, és ami talán még ennél is fontosabb változás: az elmúlt években már nem a vállalatok vásárlásai, hanem a magánfelhasználók és a kisvállalkozások kereslete mozgatta az eladásokat. Közismert, hogy az elmúlt években egyre nagyobb teret nyernek a laptopok a hagyományos asztali pc-kkel szemben, az azonban talán újdonságnak számít, hogy Japánban az előbbi forgalma már meghaladta az utóbbiét és az idén az USA-ban is bekövetkezik ez a fordulat. India és Kína középosztályosodó rétegei felfedezték a számítógépet - az ő keresletük még sok boldog percet fog hozni a gyártók cégvezetőinek és részvényeseinek.

Két évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a Hewlett-Packard stabilan első lesz a gyártók rangsorában, ám ma ez a helyzet. Ebben két tényező játszott szerepet. Az egyik, hogy a kínai kézbe került IBM-gépek, azaz a Lenovo-komputerek nem megbízhatók az USA közintézményei számára - attól tartanak, hogy kémprogramok is kerülhetnek rájuk -, ezért ez a nagy fogyasztói kör más jelentős szállítót keresett és talált, főként a HP személyében.

A másik, hogy a jól tervezett, erős értékesítési háttérrel forgalmazott HP-gépek népszerűek a magánfogyasztók körében. A Dell éppen azért csúszott le a második helyre, mert az átlagos privát vásárló nem az interneten, hanem szakboltban vagy áruházban szeret műszaki cikket vásárolni, amit a Dell esetében csak az elmúlt év óta tehet meg. A dél-koreai Acer, amely az amerikai Gateway megvásárlásával feljött a 3. helyre, igencsak komolyan veendő játékosa lett a piacnak, különösen ha megszerzi a Lenovo orra elől a holland Packard Bellt is. A Lenovo hazai piacán verhetetlen, ám a világ más részein komoly értékesítési gondjai vannak - derül ki a The Economist összefoglalójából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #7
    Tudom, lehet hogy chipp lesz a dologból, de majd egyszer.
  • Tinman #6
    "Rayman Raving Rabits(wii) játékot cserélnék, PRIVIZZ!"

    PC-re ez LEGÁLISAN teljesen ingyenes ;-)
  • savior #5
    warez az van konzoloknal is. az emberek meg talan tobb jatekot vennenek, ha nem kellene folyamatosan fejleszteni a gepet. az ember ha vesz 10-15k-ert egy jatekot, akkor szeretne ha az jol futna es jo minosegben. ehhez pedig a jatek megvetele mellett folyamatos fejlesztesre is szukseg volna. pl nem fogok crysis-t vagy bioshockot venni 12k-ert azert, hogy low grafikan nyomjam oket. ha meg elvezheto minosegben szeretnem latni, akkor koltsek sok tizezret a gep fejlesztesre.
    a filmekkel is igy vagyok. 200k korul van egy jo lcd tv, 50k korul egy hangfal, es emelle meg 15k egy dvd lejatszo vagy 100k egy hddvd/bluray lejatszo. es ha mindezt megveszem, akkor meg csak kereskedelmi tv-t tudok vele nezni. ha estenkent megakarok nezni a sokszazezres hazimozin egy filmet, akkor koltsek el napi 3-5k forintot filmvasarlasra. koszi de nem, inkabb warez
  • zola2000 #4
    A pc egy olyan konzol az esetek 90%ában, amire könnyű rámondani, hogy másra kell. Mert pl mi másra kellene erős 3d kártya (a vista előtt is), gyors cpu, nagy memória, biztos nem az officenak.
    Válasz erre: 2
  • hiftu #3
    A sok számitógép gyártó/kereskedő meg anyázott, hogy a megkésett és nem megfelelő minőségű Vista miatt visszaesnek a PC eladások.
    Most persze nem pofáznak, hogy izé, elnézést, még most is kolbászból van a keritésünk...
  • juzosch #2
    Hol volt itt szó járékokról?
  • zola2000 #1
    Ezt nem értem, egyre nagyobb a pc eladás, de egyre kisebb a játékeladás. A sok warez, és még a pcsek csodálkoznak, hogy kevés a játék a pc platformra.