SG.hu

Fotókiállítás nyílt Pécsen

Pécsre ért a Magyar Távirati Iroda fotókiállítása: az elmúlt fél évszázad történéseit felidéző tárlat szerdán nyílt meg a baranyai megyeszékhely városi képtárában.

Az MTI Fotó - 50 év képei című kiállítás kellemes kalandozást ígér az érdeklődőknek, akik a fotók láttán elgondolkodhatnak, hogy egy-egy esemény mit jelenthetett megörökítése pillanatában, és milyen üzenete lehet a jelen számára - mondta Tasnádi Péter, Pécs polgármestere az ünnepélyes megnyitón. A politikus hozzátette: a kiállítás értékét növeli, hogy a képek nem beállítások alapján készültek, a fotósoknak a történések legfontosabb, legérdekesebb, legizgalmasabb jeleneteit sikerült "elkapniuk".

Tasnádi Péter megjegyezte, hogy örömmel venné, ha Pécs elmúlt ötven éves történetéből is készülne hasonló összeállítás, a város szívesen biztosítana helyet egy ilyen kiállításnak is. Vince Mátyás, a hírügynökség elnöke 1956-ra, az MTI Fotó megalakulásának évére emlékezett, amikor kormánydöntéssel az MTI szervezetébe olvasztották a Magyar Fotó Állami Vállalatot. Rámutatott, hogy a Gera Mihály esztéta által válogatott, 285 képből álló tárlat az MTI Fotó elmúlt évtizedekben született képeinek készítői előtt hivatott tisztelegni.

Az MTI 1993-ban védett muzeális gyűjteménnyé minősített archívuma Európa legnagyobbjai közé tartozik: 13 millió eredeti negatívot és 5 millió mintaképet őriz, az interneten keresztül pedig már 650 ezer darabos digitális fotóbankja is elérhető. Ez az archívum tavaly mintegy 127 ezer képpel gyarapodott - mondta el Vince Mátyás. Kitért rá, hogy az MTI fotóriportereinek munkáját itthon és külföldön egyaránt elismerik, tavaly a fotószerkesztőség hét munkatársa tizenegy díjat nyert különböző sajtófotó-pályázatokon.

Az MTI elnöke megjegyezte: a hírügynökség fotóarchívumára és munkatársai teljesítményére is alapozva indította el a Kor-képek című fényképalbum-sorozatát és a Fotós Szem című, negyedévente megjelenő képes magazint. Az MTI Fotó - 50 év képei című vándorkiállítás október 12-ig látható a Dunántúl legnagyobb városában. A válogatást eddig Budapest, Szeged, Debrecen, Miskolc, Esztergom és Győr közönsége láthatta, s a tárlat a tervek szerint év végén, jövő év elején egy-egy erdélyi városba is eljut.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!