Berta Sándor

3500 éves papirusztekercseket digitalizáltak

Immár az interneten is elérhető az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) felbecsülhetetlen értékű papiruszgyűjteményének egy része.

Az UNESCO Világörökségi Dokumentumgyűjteményéhez tartozó archívum összesen 8000 papiruszból áll, ezek közül eddig 550-et digitalizáltak. A 3500 éves dokumentumokat bárki megtekintheti a világhálón is. A gyűjteményt 1883-ban Rainer főherceg alapította, aki 1899-ben odaajándékozta Ferenc József császárnak, az uralkodó pedig átadta a leleteket a császári és királyi udvari könyvtárnak.


Az archívum összesen 180 000 iratot és más alkotást ölel fel, a tárgyak és dokumentumok többsége Egyiptomból származik. A legrégebbi leletek az i. e. 15. századból valók. Az online katalógusban bárki kereshet kulcsszavak (levelek, adók stb.) alapján. A találatok megtekintéséhez elég csak a kiadott hivatkozásokra kattintani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #1
    Szép és jó, de én nem tudnám elolvasni őket, arról nem is beszélve, hogy egy scannelt cucc nem olyan, mintha az ember az eredetit fogná meg (ami, lévén, hogy többezer éves, könnyen elszakadhat) :(