Gyurkity Péter

YouTube-videó miatt fizet egy finn tanuló

Pénzbüntetésre ítélték azt a 15 éves finn tanulót, aki a videómegosztó portálra feltöltött videóban saját tanárát tette nevetségessé. A fiú bűne a tények elferdítése, valamint a tanár nevének közlése volt.

A rosszalkodó tinédzser saját tanárnőjéről készített felvételt egy iskolai rendezvényen, amelyen karaoke számot adott elő népesebb közönség előtt. Ezt a felvételt azután közzétette a YouTube oldalán, némi magyarázattal egészítve azt ki, amely nem minden részletében fedte a valóságot. A fiú ezért a bíróság ítélete szerint 90 eurót köteles kifizetni, valamint további 800 eurót, a tanárt ért sérelmek kárpótlásaként.

A bibi az volt, hogy a felvétel "elmegyógyintézeti karaoke" néven látott napvilágot a videómegosztó portálon, a mellékelt magyarázat pedig világosság tette, hogy minderre egy speciális intézetben került sor. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy a felvétel igen népszerűvé vált és több mint 600 alkalommal tekintették meg, mielőtt a tanuló májusban - az igazgató utasítására - eltávolította azt a portálról. A tanuló indoklása szerint mindez csak egy csínytevés volt, a bíróság azonban másként gondolta, és az okozott károk megtérítése céljából rótta ki a méretes pénzbüntetést.

A magyarázat szerint a felvétel, illetve annak tartalma miatt a tanárnő depressziós állapotba került. Nem ez volt azonban az első eset, elmondása szerint ugyanis a tanulók az elmúlt két évben több alkalommal is kifigurázták. Valószínűleg ezért is jelent meg a bíróságon, igyekezvén elejét venni a hasonló eseteknek. Az biztos, hogy a tanuló ilyen ítélet után egyhamar nem ismétli meg csíntevését.

A tanulónak a fent említett összegek mellett a bírósági költségeket is állnia kell, ami összesen 2200 eurót tesz ki. A felvétel közzététele miatt így összesen 3090 eurót köteles kifizetni, ami már igencsak szép szám.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • savior #33
    kameras mobil: alapjaban veve az jo hogy felveszik ahogy par srac megver valakit, de ezt nem masik diakoknak kellene mutogatni, hanem bemenni vele a rendorsegre. szoval van egy eszkoz amit lehetne a bunozes ellen hasznalni, erre a sok kis hulye meg ezzel is megalazza azt akit megvertek. raadasul azt se ertem mi olyan nagy szam azon, mert szinte minden filmben meg jatekban lehet verekedest latni.
    ugyhogy nem a kameras mobillal van a gond, hanem azzal hogy olyanok is hasznaljak akik meg nem eleg erettek hozza(tizenevesek)
  • savior #32
    itt nem a karaokeval volt a gond. azt mindenki tudja hogy a karaoke nem arrol szol, hogy osszegyujtik a kornyek aranyhangu embereit aztan enekeltetik. akinek kedve van hozza az fogja aztan enekelhet egyet szorakozas gyanant. ha bena mulatnak rajta, ha jo akkor meg orulnek a szep hangjanak... de a srac nem ugy rakta fel a netre hogy: itt egy tanar az iskolambol, aki karaokezott. hanem kb ugy hogy: ezt az elmegyogyintezetben vettem fel, es eppen xy mittomenmilyen lakosu no enekel rajta. ugye erzed a ketto kozott a kulonbseget? igaz meg az elsonel is meg kellett volna kerdeznie az illetot hogy nem gond e ha kiteszi rola a videot.
    a problema hogy egyre tobb ilyen van a neten, es amig nem te vagy rajtuk addig nem is foglalkozol veluk. nezd meg mit csinaltak idehaza szalacsival, vagy vilagszinten a starwarsos gyerekkel.
  • Z #31
    Így van. Kár, hogy ezt sokan nem veszik észre.
  • feamatar #30
    más az ha egy relatíve zárt közösség mint egy iskola tud a parodizálásról, és ott egymást közt értik is a tréfát, de a külvilág számáőra max az szúrődik le hogy a tanárnő milyen béna/idióta és ezt visszahallani az utcán , vagy pl buszon nem hinnám hogy valami kellemes élmény lehet
  • Randal #29
    Nemtom nálatok van-e ilyen hagyomány, de a volt gimimben mindig csinálunk egy karácsonyi műsort ahol a végzős osztály csinál vmiféle pardiát.
    Legtöbbször tanárok is szerepelnek benne, kifigurázzuk őket, persze nem nagyon durván, csak kiemeljük bizonyos tulajdonságaikat.
    Láss csodát, röhögtek ők is rajta.

    Az északiaknak emg már egy ideje nincs ki a négy kerekük...
  • aaaaa #28
    Sajnálom a tanárnőt, de nem látjátok a mögöttes szándékot. Itt most az internetet miatt kellett kiszabni bírságot, elrettentő példa statuálása céljából. Mivel a video megosztós dologgal nem igazán lehet mit kezdeni, próbálják megfélemlíteni az embereket. Hasonló ökörség mint az, hogy a kamerás mobilokat hibáztatják azért, mert ütik egymást a diákok... Most az "idióta" tanárnőről nem csak 600 ember fogja tudni, hogy "nem normális", hanem egy egész ország vagy a fél világ..., Most boldog lehet, elégtételt kapott. Ha eddig 600-an látták ezek után meg fogják nézni 100 ezren, már csak poénból is, ugyis feltöltik máshova is.
  • Palinko #27
    és a többi diák nem látta élőben a tanárnő karaokeját?
  • savior #26
    majd akkor felveszlek videora, aztan kiraklak par videomegosztora "ismert pedofil bunozo" cimszoval. neadj isten meg szolok is par ismerosodnek hogy nezzek meg mik ki nem derultek rolad. gondolom egy szavad nem lesz mert ez csak moka.
    amugy meg gondolom az ottani diakoknak szolt rola, hogy mit rakott fel, kulonben az igazgato nem tudott volna a dologrol es azt se tudta volna hogy ki rakta fel. szoval abbol a 600bol egy jopar ember a tanarral kapcsolatban van
  • feamatar #25
    tudtommal a közszereplők kifigurázása bizonyos korlátok közt megengedett, ugyanakkor pl ha téged kifiguráz valaki az büntethető. Erre ékes példa a StarWarsKid esete akin mindenki jót derült, pedig csak egy home videot csinált és felnyomták a netre(az őt ért atrocitások után pedig pszichológiai kezelésre szorult). Azt hiszem videók esetében amúgy is kellhet valamilyen engedélyt kérni a publikálásra, ebben nem vagyok biztos.
    Egy ilyen videot a saját környezete is megnézhet, és mint a starwarskid vagy szalacsi esetében is, a neten villámszerűen terrjedhet el... és szvsz senki nem szeretné meghallani az utcán hogy némá e volt az a láma aki a neten hülyét csinált magából... márpedig ilyen esetekben ez megtörténhet. Közszereplőként az ember ezt elfogadja. De pl egy tanárnő esetében ez igen kínos lehet.
  • feamatar #24
    tod apám postás, gyakran visz ki végzéseket, számlákat meg mindenfélét...
    de aki olyan körülmények közt él, annyira igénytelen azt nem nagyon lehet büntetni itt magyarorban törvényesen...
    azok általában akik bűnelkövetők, főleg a legrosszabbja, eleve olyan körülmények közt él, hogy a magyar büntetésvégrehajtás neki megváltás: ingyen kaja, fűtés, tv, stb. amiket otthon nem kaphat meg. Bírsággal pedig nincs mit tenni, mert azt nem fizetik be. És akkor jön a börtön amit fenntebb taglaltam.
    Akkor változhatna a helyzet, ha a börtönök tényleg kényelmetlenek lennének a bentlakóknak, ha a törvénynek elriasztó ereje lenne... de komolyan mondom: van aki csak azért is lop, hogy télére lecsukják, és akkor nem kell fáznia, kap hat hónapot, az októbertől márciusig ideális...