Gyurkity Péter

Kilenc 45 nm-es chippel rajtol az Intel 2008-ban

Az Intel az elsőként megjelenő Xeonok után kilenc asztali chippel rajtol jövőre, amelyek között 5 ikermagos, valamint 4 négymagos változat érkezik majd. A cél az új sorozaton belül a 4,0 GHz elérése.

Szokás szerint tajvani források számoltak be elsőként a hírről, vélhetően ugyanazok, amelyek legutóbb a Penryn sorozat elsőként megjelenő Xeonjainak részleteiről is beszámoltak. Az tehát már biztosnak tűnik, hogy a 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő szerverchipek november 11-én rajtolnak, az asztali példányok azonban csak 2008 első negyedévében látnak napvilágot.

Ekkor azonban tömegtámadást hajt végre az Intel, amely nem kevesebb mint kilenc asztali változatot mutat majd egyszerre. Ezek között egészen pontosan öt ikermagos Wolfdale chip, valamint négy darab négymagos, azaz quad Yorkfield processzor kap helyet, megfelelően fogadva az AMD szintén nagyjából ekkor felbukkanó új Phenomjait. Az összes változat 1333 MHz-es rendszerbuszra támaszkodik, a pontos jelölésükről azonban állítólag még nincs döntés, ám azt már tudni lehet, hogy milyen órajelen és mekkora gyorsítótárral érkeznek majd.

Az ikermagos Wolfdale sorozat tagjai 3,16, 3,0, 2,83 és 2,66 GHz-es fut majd, az ötödik változat órajele egyelőre ismeretlen. Ezek a chipek tekintélyes, 6 MB-os másodszintű gyorsítótárat foglalnak magukba, csakúgy, mint a négymagos Yorkfield család leglassabb tagja, amely 2,5 GHz-en fut. A fennmaradó további három példány ennek dupláját, 12 MB-ot tartalmaz, órajelük pedig 2,83, 2,66 GHz, illetve egy ismeretlen. Az órajelszorzót 0,5-ös lépésekben növelhetjük majd, a processzorokban várhatóan lesz még némi kakaó a túlhúzásra hajlamosak számára.

Az Intel az új 45 nanométeres generációval a 4 GHz-es álomhatár elérését célozza meg, amelyet már jóval korábban megfogalmaztak, akkor azonban a 130, illetve 90 nanométeres Pentium chipekkel ez meghiúsult. Az első sorozat megjelenése után nem sokkal további négy chip érkezik majd 3,16 GHz feletti órajelen, ám az még kérdéses, hogy sikerül-e elérni a kitűzött célt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #31
  Igazad lenne, ha én írnék hülyeségeket, és nem te... Senki sem mondta, hogy "lehetetlen" elérni azt a frekit - az a kérdés, el tudják-e érni a kívánatos fogyaszási szinten. Így már érthető? Vagy még mindig nem?
 • Godefroy #30
  dez nem vagy te politikus véletlenül?

  Miután rámutattam, hogy hülyeséget írsz, rögtön visszatámadsz hogy mennyit fogyaszt..

  Mér te itt voltál és megmérted mennyit fogyaszta procim?

  Hát akkor?

  "putána szádad befogod" :)
 • dez #29
  Látom, túl sok volt számodra az információ.

  Inkább csak erre figyelj: "Sokmindent el lehet érni, csak nem mindegy, milyen áron. Szal fogyaszt is rendesen a kicsike... A procigyártók viszont szeretnek 150W (Intel), illetve 130W (AMD) alatt maradni."
 • Godefroy #28
  dez megint kötözködsz.

  Amiket felsoroltál egyik sem létezik természetesen csak nagyot akartál mondani...

  konkrétat írj ne légvárakat.
  és ami t irta nekem léghütéssel megy nem nitrogénnal, és folyamatosan nem fél percre.

  Sebaj szép probálkozás volt.

 • dez #27
  Sokmindent el lehet érni, csak nem mindegy, milyen áron. Szal fogyaszt is rendesen a kicsike... A procigyártók viszont szeretnek 150W (Intel), illetve 130W (AMD) alatt maradni.

  Van P4 @ 8.2GHz, C2D @ 5.8GHz, C2Q @ 5.5GHz Athlon 64 @ 4.2GHz, Athlon 64 X2 @ 4.1GHz - folyékony nitrogén, és más hasonló nyalánkságok kérdése...
 • Godefroy #26
  Az én 2.66 os Core2 most is 4.02 jár így nem lehetetlen elérni azt a frekit.

  Nincs így neki konkurenciája számítási sebességben.
 • asysoft #25
  Core (Yonah)!= Core2. Előbbinek volt egymagos változata is (Core Solo), utóbbinak nem.
 • lee56 #24
  Yonah? volt egymagos core2 is?
 • droberto #23
  Hónapok óta csak halsztgatom a gép vásárlást, ugye mindig "A" következőre várok... Így soha nem lesz megint normális gépem...
 • Sanyix #22
  Pl mit ont? Jött egy core2 azóta azt foltozgatják.