29
  • Inquisitor
    #29
    Van már 256GB-os SSD, csak még marhára nem emberi áron. :)
  • waterman
    #28
    ha van egy fél gigás pendriveod fat-tal, akkor lehet ellenőrizni, hogy kb meddig tart az a 10ezer-100ezer újraírás. csatold a rendszerhez, majd mindenhol máshol tiltsd le a gyorsítótárat, csak a cserélhető lemez dolgozzon. valamelyik netes fórumon másfél napig bírta egy jó minőségű drive, az inquirer vagy nem tudom melyik meg egy két gigásra telepített windózt és 2,5 órán át működött, mert egyszerűen azok a cellák kihaltak amiken a filerendszer dolgai történtek. tehát ilyen viszonylatban igen rövid életű lenne a pram is. szóval én eleve a legrosszabbat feltételezem:)

    #21 - szerintem a pram elég biztonságos lesz, ha nem vasalón, vagy nem a sütő mellett használja az ember.
  • Adenoma
    #27
    szóval eddig még semmi konkrétum. na akkor bejelenteném, hogy az 1+1=2 elve alapján, amit már az őskorban felfedeztek - ha nem is igazán vezették le teljesen -, én készíteni fogok egy új infó tárolási eszközt, ami felválthatja még a napot is.

    nem lehetne, hogy a semmitmondó cikkeket a HOT és társai magazinok adják le, és ne egy informatiakai magazin?
  • Sanyix
    #26
    Ez nem paranoia, ez a realitás...
  • dez
    #25
    Ez már paranoia. :) Az SD-ben érdekelt gyártók SD kivitelben fogják kihozni. ;) Illetve mindenféle formában ki fog jönni, hogy vegyék is. :)
  • dez
    #24
    Utánanéztem: 10-100 ezer (Flash) vs. 100 millió (PRAM).
  • Sanyix
    #23
    Ez neked lenne jó, de a gyártók nem a te érdekeidet tartják fontosnak, hanem a sajátjukét, tehát más csatolású lesz.
  • dez
    #22
    Jó lenne, de azzal meg az a baj, hogy mostanában nem nagyon fejlesztik.
    Mondjuk megnézném, milyen sűrűn teszed ki a PRAM-ot többszáz foknak, hogy sérüljenek az adatok. :)
  • kvp
    #21
    Szemely szerint en szeretnek valamilyen formatumban nagykapacitasu eprom-ot latni. Tudom, hogy nem irhato ujra, de archivalasra pont ez kellene, mivel igy nem lenne esely az adatok veletlen vagy hosszutavu torlodesere, viszont akar blokkonkent is lehetne novelni az elmentett adatmennyiseget.

    A fazisvaltos memoriaval egyebkent csak egy baj van, meghozza hogy kulso ho hatasara is torlodik, tehat ugy kell ra vigyazni mint a cd-kre. A flash sem eppen egy stabil formatum, mivel az meg szivarog, de legalabb kulso magneses terre es hoingadozasokra nem erzekeny. Sajnos ott tartunk, hogy minden tapfuggetlen adatmegorzesu ram megoldas elhasznalodik egy ido utan. A flash ateg, a ferrit lemagnesezodik, a fazisvaltos kiolvad. Eddig csak a microfuse alapu eprom birja sokaig (szinte akarmeddig), viszont azt nem lehet csak egyszer programozni.
  • dez
    #20
    Hát, egyelőre a konstans 300 MB/s is jó lenne...
  • dez
    #19
    Szerintem inkább 100 ezer vs. 1 millió.
  • shabba
    #18
    Érdekes lesz ez a PRAM, én inkább SDD felhasználást tudok jobban elképzelni. De kíváncsi leszek erre az akár 100x gyorsabb mint a flash dologra. Ha igaz lenne forradalmasíthatna sok mindent, hisz a HDD-hez képest két nagyságrenddel gyorsabb háttértár lenne.

    Viszont a 100x gyorsabb adatátvitel komoly problémákat is felvetne. Egy 50 MB/s-os Flash helyett egy 5GB/s-os PRAM SDD kapcsolódását igen nehéz lenne megoldani a jelenlegi techológiákkal. Egy SATA-2 300 MB/s-et tud, ennél legalább 16x gyorsabb adatátvitelt kellen elérni ami rézkábelen egyre nehezebb lenne megvalósítani. Ráadásul PCI-E-nél is egy x16-os kapcsolódást igényelne egy SDD port esetén, akkorát amennyit most egy videokártya foglal el.

    Ekkora adatátvitelhez rézkábel helyett inkább már optika kábel kellene, az pedig jelenleg még túl drága technológia. Persze ez idővel változni fog, sok fejlesztés zajlik-e téren, de ma még nem időszerű az elérhetősége. A Corning a legnagyobb optikai kábel gyártó októberben fog bemutatni egy új optikai kábel családot, ami 100x hajlékonyabb a ma kapható kábeleknél, így kiküszöbölődik az optikai kábel egyik kritikus tulajdonsága. Ezen kívül az Intelnek jó ideje zajlanak a szilícium lézer kísérletei, amivel az adatávitel problematikáját jó ideig meg lehetne oldani. 5 GB/s(40 Gbps) ott nem lenne akkora gond, egyetlen csatornán is megoldható lenne, sőt már most van olyan chipje Intelnek ami tudja, de ez a project még csak fejlesztési szakaszban van. Több optikai csatorna összefogásával pedig könnyen tovább lehetne skálázni akár Terabit kapacitásig is, csak legyen mivel eljuttatni ezt az adattömeget a CPU-hoz. 2010 előtt meg nem nagyon hiszem hogy az Intel szilícium lézer kísérletei elérhető termékké válnak.
  • waterman
    #17
    ha fat van a flash eszközön és mondjuk naponta másolsz a dologra 50 filet, akkor bizony pont hogy a fat-tábla megy tönkre először és a jóisten sem fog róla adatot menteni. ssd-nek jó lesz ez a technika, ott a wear leveling megoldja, hogy ne mindig ugyanazokat a cellákat irogassa felül. a kiadott infók szerint nem 10ezer hanem 100ezer újraírási ciklust viselnek el a cellák, tehát elméletben tartósabb lesz.
    én már pl várom, hogy legyenek 256 gigás elérhető árú ssd-k, mert egy olyannal szárnyra kapna a rendszer.
  • dez
    #16
    Használd rendszerlemeznek. :)
  • scorpeeon
    #15
    "nagyságrenddel többször írható újra minden cellája"

    Én még nem találkoztam olyan flash memóriával amit már ne lehetett volna többször írni mert elhasználódott. Amúgy ha olcsóbb, kevesebbet eszik, több fér rá és tovább is bírja akkor jöhet :) Végülis ettől nem lesznek kompatibilitási bajok, USB-s lesz ez is, mint az előző. A PCIe3-tól már most a hideg ráz ki.
  • Athlon64
    #14
    Nos nem tudom milyen energetikai feltétele van egy ilyen adattárolónak, de ha a bejövő adaton és az 5V-on kívűl más nem kell neki akkor jó lenne ha SD kivitelben is megjelenne.
    Mert akkor nem kellene lecserélni a kütyüket feltétlen.
  • dez
    #13
    Ó, hát mindkettő átlátszó!
  • dez
    #12
    Nem az egész chip 90nm, hanem egyetlen vezetéke. :)
    Ha egy mikroszkópikus méretű helyen hoznak létre 600 fokot, ahhoz nem kell szigetelés.
  • ivjoe
    #11
    "A fázisváltó memória üvegszerű anyagra épül, némileg hasonlóra mint a hagyományos CD-lemezek." Még jó, h a CD műanyagból van. o.O
  • waterman
    #10
    elméletileg kevesebbet eszik majd mint a flash, nagyobb kapacitásra lesz képes ugyanakkora csíkszélességen gyártva, gyorsabb és egy nagyságrenddel többször írható újra minden cellája.
    hwsw-n cikk
  • tungi52
    #9
    Olvassátok

    Ez szerintem mindent megmagyaráz!
  • scorpeeon
    #8
    A szigetelés az egyik, de a fogyasztás milyen lenne már? Ráadásul ez különösen fontos mp3 lejátszóknál.
  • selyem
    #7
    szinte biztos.
    Ne hülyéskedjetek már. Gondoljatok bele hogy az istenbe lehetne 600 fokot leszigetelni, kicsiben. Nagyban lehet de akkor meg mit érne maga a 90 nm (vagy kisebb) chip ha körülöte van x cm szigetelés? ha meg mégis így van akkor nem lesz egyhamar leváltva a flash, az tuti.
  • kandeláber
    #6
    Az információ beírásának pillanatában kell egy csöppnyi helyet felmelegíteni.
  • scorpeeon
    #5
    Nemhiszem h a működéshez is kéne ez a 600 fok, sztem csaka gyártásra vonatkozik. Nagyon durva lenne.
  • Magnetic
    #4
    Az egy dolog :)
    Én inkább a hőszigetelésre leszek kiváncsi....
  • Sanyix
    #3
    ok talán 10-20 év múlva emberi áron kapható lesz.
  • mikloss
    #2
    HA olyan nagy cucc akkor már biztos megoldották, hogy ne fogyasszon sokat mert különben nem lenne olyan nagy cucc. :D
  • polarka
    #1
    nem fogyaszt majd kicsit sokat a melegítés miatt!?