Berta Sándor

Kiadják az SMS-spammerek adatait

A német legfelsőbb bíróság most nyilvánosságra hozott ítélete értelmében a mobil szolgáltatók a jövőben kötelesek lesznek megmondani az előfizetőiknek, hogy ki küldött nekik kéretlen reklám SMS-t.

A precedens értékű ítélet egy olyan ügyben született, amelyben egy ügyvéd a kapott kéretlen reklámlevelek miatt beperelte a T-Mobile-t. A német távközlési konszern adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadta az SMS-spammer személyes adatainak, többek között a nevének és címének a kiadását.

Mivel az SMS továbbításakor a feladó telefonszámát kijelzi a rendszer, így az ügyvéd pontosan tudta, hogy az illető szintén a T-Mobile előfizetője. A vállalat arra hivatkozott, hogy csak akkor tehet eleget a felszólításnak, ha abba a spammer beleegyezik vagy ha erre a törvény kötelezi. Nos, a mostani ítélet új helyzetet teremtett. A német fogyasztóvédelmi szövetségek már 2001 óta küzdenek azért, hogy a mobilcégek kötelesek legyenek kiadni az SMS-spammerek személyes adatait, eddig azonban nem jártak sikerrel.

A német legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy elutasítja a T-Mobile érvelését és az ügyvédnek ad igazat. "Az ilyen eseteket nehezíti, hogy amennyiben egy kéretlen reklámlevelet kapó személy válaszol az SMS-re, még több spamet kap. Célszerű inkább feljegyezni az üzenet tartalmát vagy elraktározni, mert ebben az esetben bíróság előtt lehet tisztázni az ügyet. Könnyebb a helyzet, ha a spammer a címzettet a nevén nevezi, ugyanis akkor egyszerűen be lehet perelni. Más esetben a feladó azzal védekezhet, hogy nem ő, hanem valaki más küldte az ő telefonszámáról az SMS-t" - hangsúlyozta Ronny Jahn, a Berlini Fogyasztóvédelmi Központ munkatársa.

Mindenesetre a mostani ítélet alighanem felgyorsíthatja a hasonló ügyekben folyó eljárásokat és elveheti az SMS-spammerek kedvét tevékenységük folytatásától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JTBM #3
    Az USA-ban ha valaki kéretlen (SPAM) telefonhívást v. sms-t kap, akkor hívásonként (v. sms-enként) $500 kártérítésre jogosult. Jó lenne hozni egy ilyen törvényt itthon is...
  • Cat #2
    Én kaptam már rengeteget, a szolgáltatómtól. Rendszeresen közlik, hogy ilyen akció, olyan akció, pedig a kutya se kérte erre őket, és letiltani sem lehet.
  • Gerygrey #1
    Üdvözlöm a döntést, kár hogy SMS-ben életemben nem kaptam spamet... A mailspammerek felgyújtandó házainak helyrajzi száma izgalmasabb adat lenne.