Gyurkity Péter

2008-ra új grafikus kártyákkal készül az AMD

A jól értesültek szerint az AMD 2008 elejére már egy teljesen új sorozattal állna készen a verseny folytatására, amely a GeForce 9000-es család ellenfeleként szállna harcba az első helyért. A cég több különböző variánssal készül.

A friss pletykák szerint az új sorozat tagjait kivétel nélkül 55 nanométeren készülő grafikus vezérlők szolgálnák ki, amelyek között új, illetve meglévő, ám némileg módosított fejlesztést is találunk. A következő évet rögtön 3-4 új változattal nyitná meg a gyártó, amely nyilván ettől reméli pozíciójának javítását.



A technikai részletekről sajnos alig valamit deríthetünk ki a most felbukkant információmorzsákból, ám képet kapunk a várható kódnevekről és számozásról. Eszerint a csúcskategóriát az R680 foglalja majd el, amely az R600 egyenesági leszármazottjaként lesz hivatott átvenni a zászlóshajó szerepét. A középkategória az R660 és R670 jelzésű chipek területe lesz, amelyek közül ez utóbbiról már olyan verzió is napvilágot látott, miszerint még az év vége előtt felbukkan a boltokban, némi erősítésként a mostani generációhoz. A belépő szinten az R635 mutatkozik majd be, amely nyilván az R630 kissé módosított változata, vagyis nem feltétlenül tartozik az új generációba.

Az R670 kivételével a gyártótól kiszivárgott információk szerint mindegyik chip első példányai az év végére készülnek el, a kereskedelmi forgalomban pedig 2008 első negyedévében bukkanhatnak fel az új jövevények. Az új évre természetesen az nVidia is készül - állítólag addigra már befejezik a munkát a G92 jelzésű chipen, amely az új GeForce család magja lesz, ráadásul ők is kacérkodnak az 55 nanométeres gyártástechnológia alkalmazásának gondolatával. Előfordulhat tehát, hogy a csíkszélesség csökkentése mindkét oldalnak idejében sikerül.

Az, hogy a két rivális pontosan milyen fejlesztésekkel - és paraméterekkel - készül, az elkövetkező hónapokban derülhet ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #70
    hülye vagy te nem peches. "who I am -> TUDÓS :DDD" whahahaha remélem közel van a kukád a gépedhez
  • Chriss745 #69
    Próbáltam már, 1640-ig megy, peches vagyok.
  • dez #68
    Csutkára van húzva rajta a mem? Nem szokták, a helyedben azon próbálnék még húzni, mert ráfér.
  • Chriss745 #67
    Alapórajelen nem néztem. Húzva (675/1600) 5213-at ment tegnap, miután írtad, hogy futtassam le. Amúgy nekem az alapórajelem is 580/1600, mert OC verziójú kártyát vettem, jobb a hűtése.
  • MooN00 #66
    Azért én a tiedre is kíváncsi lennék, hogy mit hoz...Alap órajelen, és húzva mennyit kaptál ?
  • Chriss745 #65
    2006 alap nem alapórajelent jelenti, hanem alapbeállításokkal. Nézd meg a linket amit te küldtél, ott van több 8600GT,GTS-s is.
  • MooN00 #64
    "Az 4500 az az alapbeállításokkal ment a teszteken ("2006 alap"), 4xAA és 16xAF nélkül. Alap beállításokkal 5200-at megy a gépem."

    Nos én kíváncsi lennék arra az alapórajeles 5200 pontra. Megtennéd, hogy földobod a netre ? Még nem láttam olyan 86GT-t (és olyan 2magos - esetleg 1magos procit) ami alapórajelen ment volna egyjátalán 5000-ret.
  • MooN00 #63
    "Ha az AMD és az nVidia ezt megcsinálta volna, hogy megszűnteti a középkategóriát, már rég felháborodtak volna a játékfejlesztők, mert kutya se lenne ki megvenné a játékaikat."
    Nos akár hiszed, akár nem ez nem úgy megy, hogy gondol egyet az nvidia és beszünteti a középkategóriát. Az úgy megy, hogy a kártya egyre inkább gyengül az egyre inkább fejlődő grafikai világban, és már egy idő után nem hívható középkategóriás kártyának az a vga, ami már szinte minimális beállítások mellett képes csak elvinni a játékokat (újakat) akadás nélkül (25<).

    Lásd a tavalyi év egyik legjobb középkategóriás videókártyáját: 7600GT . Most már ez az alap, ha valaki játszani akar az újabb játékokkal, bár erős kompromisszumokat kell kötnie.

    És ugye egy kártya sem lesz 90k örökre, az ára az értéke zuhanásával párhuzamosan (hát elvileg így menne) csökken. Így lesznek általában felsőkategóriás (ha olcsóbbra vihető az ára, bár ez nem mindig van így, függ a gyártástól) termékekből felső-közép-, középkategóriás termék
  • dez #62
    Miért kellene hinni egy embernek sok más ellenében (más fórumok)?
    Aha, van, aki nem látja, érzi a különbséget 20 és 50 fps között sem.
    Bár az 1950Pro és a 8600GTS között nincs ekkora különbség, de azért van, játéktól függően több-kevesebb. (Csak mellékesen, az 1950-esek 256 bitesek, a 8600-asok meg 128 bitesek.)

    A vita először arról szólt, hogy érdemes-e 1950Pro-ról 8600GT-re váltani (most mindegy, hogy húzva van, mert mindkettőt lehet húzni, ráadásul a GT vramját nem lehet felhúzni a GTS szintjére, pedig sokat számít nála a vram, mivel csak 128 bites). Mivel Chris barátunk csak utólag közölte, hogy most váltott AGP-ről, és nem akart egy ugyanolyan kártyát venni, hanem valami újabbat. Ami persze érthető, legalábbis ha olcsóbban vette a 8600GT-t. Mert drágábban gyengébbet nem igazán éri meg, DX10 ide, vagy oda. Főleg, hogy a mostani DX10 "kínálat" futtatására használhatatlan, ÉS mire jönnek "igazi" DX10-es cumók, addigra ez a kártya rég nem középkategóriának fog számítani, azaz a fejlesztők nem úgy lövik majd be a dolgokat, hogy ezen a kártyán közepesen fussanak a dolgok. Az új közép a 8700 lesz, ami jóval gyorsabb lehet majd, mint ez...

    Szal itt mi nem egyszerűen fikázunk, hanem megpróbáljuk megértetni, hogy nem igazán éri meg ilyet venni. Aki meg visszautasítja az ésszerű jótanácsot, magára vessen.

    ps. ez persze nem menti fel "who am I 7"-et az ordenálé stílus befejezése alól.
  • dez #61
    "Az 4500 az az alapbeállításokkal ment a teszteken ("2006 alap"), 4xAA és 16xAF nélkül. Alap beállításokkal 5200-at megy a gépem."

    Ezt valahogy nem sikerült dekódolnom. Most akkor 4500 az alap, vagy 5200?

    Hát zúgolódnak is a fejlesztők szépen, meg a játékosok is. (És mindkettő közül sokan állnak át konzolokra, mert az sokkal kiszámíthatóbb.)

    Olyanról hallottál már, hogy egy kártya ára leesik? Korábban is előfordult párszor... Pl. az X1950 sorozat korábban a csúcs volt, aztán középkategória lett belőle, mivel kb. fele teljesítményt hoz, mint a GF8800-asok. Szóval őszre valószínű szépen csökken majd a 8800GTS ára is. (Az egy másik dolog, hogy így meg már nem éri meg gyártani, és előbb-utóbb inkább kivonják a piacról, mert újabb technológiával olcsóbban kihozható ugyanaz.)

    Ősz-tél környékén jön a GF8700, és az lesz hivatalosan a középkategória. (De ez sem fog sokáig tartani...) Annyit mondanék róla, hogy 256 bit (a 8600-asok 128 bitesek), és vélhetően több shader egység...