Gyurkity Péter

AMD - máris csúszik a Phenom?

Az AMD csak az év végén dobná piacra a Phenom FX chipek első példányait, amelyeket jövőre követne a többi utód. Az Intel eközben előrébb hozta 45 nanométeres négymagosainak megjelenési dátumát, ezek szintén már idén bemutatkoznak.

Az elmúlt napokban olyan hírek érkeztek, miszerint a Barcelona magos szerverchipek az ígértnél némileg később jelennek majd meg, most pedig arról számolt be több forrás, hogy az asztali fejlesztések is csúsznak, és itt az első példányok csak decemberben érkeznek meg. Emellett azonban néhány újabb részlet is napvilágra látott, így már ismerjük az elsőként érkező Phenomok számozását.

A november-decemberi időszakban a Phenom FX-80 nyitja majd meg a sort, amely a Socket AM2+ foglalatba illeszkedik, 2,2 vagy 2,4 GHz-en fut, magonként 512 kB másodszintű, valamint összesen 2 MB harmadszintű gyorsítótárral. A jelek szerint nem ez lesz az egyetlen Phenom, ugyanis az X4 sorozatból nagyjából ugyanekkor bukkan majd fel a GP-7100 és a GP-7000, az ikermagos (X2) családból pedig a GS-6550. Mindhárom változat elérhető lesz az ünnepekre, órajelük 2-2,4 GHz között mozog, az említetthez hasonló méretű gyorsítótárakkal kiegészítve. A Phenom FX-90 és FX-91 jelzésű chipek 2008 első negyedévében jelennek meg, 2,4 és 2,6 GHz-es órajelen, zászlóshajóként támogatva a konkurens Intel fejlesztések elleni küzdelmet.

A vetélytárs eközben ismét gyorsít, még ha ezúttal nincs is közvetlen kényszerben, hiszen Core 2 processzorai révén visszahódította az elsőnek járó helyet. Nem bíznak azonban semmit a véletlenre, és a 45 nanométeres asztali, Yorkfield magos Core 2 Extreme chip még idén felbukkan a boltok polcain. Ez a jelenlegi QX6850 jelzésű családtagot váltja majd, amely maga is csak a következő hónapban jelenik meg, így meglehetősen gyors helycserére számíthatunk. Az utód támogatja az 1333 MHz-es FSB-t, 12 MB másodszintű gyorsítótárat foglal magába, órajele pedig minimum 3,33 GHz, ami nem kis teljesítményt ígér.

A brutális erőgép mellett megjelenik majd egy 65 nanométeres változat is, a Core 2 Duo E4600, amely 800 MHz-es FSB-vel és 2,4 GHz-es órajelével az E4500-at váltja majd, változatlan, vagyis 133 dolláros áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • xuldar #24
  Hát pl. videókódoláshoz vagy komolyabb rendereléshez a világ összes órajele is kevés.
 • dez #23
  Overclock nélkül gondoltam. (Meg nem tudtam, hogy Intelnél is még szinkronban megy az FSB-vel v. a core clockkal.)
 • feamatar #22
  AMD számomra marad olcsón jót... 15ért ajánlanak 4000+os procit vazz??? k00l!!!!!
  Lehet hogy csúcskategóriában zúzza őket az intel, de a megfizethetőben otthon vannak. HD2600at is az ár/teljesítmény viszonya miatt fogom szeretni ;)
 • Sanyix #21
  Asszem nem a 3200+ a leggyorsabb amd a proci, sőt ha jól tudom már 3 éve sem volt újdonság :)
 • Bith #20
  Ja várj, közben beugrott. Gondolom a szomszéd srácnak 132-vel több pontja van 3DMarkban. Így már értem, bocs.
 • Bith #19
  És miért is nem tudsz?
 • InfectedMann #18
  Hát néha egyre jobban elgondolkodok, hogy én idióta miért AMD -t vettem az új gépembe :( Nagyon nem azon az úton halad az AMD amin kéne :(
  Videkariból is ezért vettem nVidia -t. Régebben sokkal jobban preferáltam az ATI karikat, de az nVidia beelőzte nálam az ATI -t.
  Asszem be fog következni amire sosem számítottam. Intel + Nvidia páros a gépemben.
  Sajnálom, de eléggé sok erőforrásigényes dologra használom a gépet és most jele állás szerint úgy néz ki, hogy az AMD nem igazán tudja tartani a tempót és én nem tudok várni.
 • who am I 7 #17
  építőjellegű hozzászólás.Mondhatnám azt is, h gyökér.Na mind1 van akinek csak ennyire futja
 • who am I 7 #16
  úgy gondolom, először probálják meg jól optimalizálni többszálra a játékokat, h legyen is értelme az többmagosprociknak...ha ez lenne a legfőbb szempont akkor egy 3.5C2D mint az enyém, még jó ideig elég kellene, hogy legyen....
 • psishock #15
  "Nem tudom, az Inteles lapok támogatják-e"
  Természetesen, és tervbe is van véve a közeljövőbe, hogy 3200+ nál tovább húzzam a c2d-t ^_^, szegény 800mhz es ddr2-őket már nem lehet alacsonyabb arányra venni, hogy tovább emelhessek az fsb-n (masszív ram-klokkolás nélkül persze), na de itt jönnek képbe az eleve sebesebb memók. Miből jött a következtetés, hogy talán nem támogatják?

  "Mielőtt a DDR3 igazán beindulna, és nem kerül majd 10x annyiba, mint a DDR2, az 1066-os DDR2 lesz az ász"
  Azért is mondtam hogy még kb 1.5, 2 éves lefutás, ha így vesszük akkor a 1066ddr2-őt már holnap elmehetek megvenni normális áron a meglevő konfigomhoz. ddr3-ról meg még nagyon nem gondolkozok.

  "Attól nem félek, hogy jövő év ilyenkor nem lesznek már kint olyan videokártyák meg gémek, amiknek megint gyorsabb proci kell."
  ja, ezt sikerül mindíg megoldaniuk, de itt jövünk mi a húzással ;) így 1 év helyett 2-3ra lehet növelni a futamidőt (ami teljesen elfogadható már számomra) nagyobb kompromisszumok nélkül. A vidkarin ugye eleve kevesebb a lehetőség ilyesmire mivel ugye eléggé integráltak a komponensek benne, meg ott mondjuk a legsebesebb a technika fejlődés a játékoknak köszönhetően, és szinte direkt kénytelenek vagyunk évente válltani, hogy tartsuk a frontot.