Gyurkity Péter

Készül a négykártyás CrossFire

Az AMD a Quad FX (4x4) felújításával készül az év második felére, valamint a négymagos Intel chipek elterjedésére, amely összesen nyolc processzormagot és négy különálló grafikus kártyát foglal magában.

A Computex alatt a processzorgyártó elkotyogta, hogy már dolgoznak a kétprocesszoros, elsősorban fanatikusoknak szánt Quad FX rendszerek új változatán, amelyben ezúttal két natív négymagos Phenom FX chip kap majd helyet. A first AMD silicon next-gen 8-core (FASN8) névre keresztelt megoldás a két erős processzor mellett a négykártyás CrossFire előnyeit is kihasználja majd, itt ugyanis már négy Radeon grafikus kártyát köthetünk össze, hogy brutális sebességet biztosítsunk otthon gépünkön.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Bár a Quad FX a megjelenés óta eltelt időszakban nem vált túlzottan népszerűvé, egyfajta gyorstapaszként szolgált, amíg felbukkannak a natív négymagos megoldások. Az Intel azonban máris túlszárnyalta ezt a Core 2 Quad chipek kifejlesztésével, így az AMD-nek mindenképpen lépnie kellett. A FASN8 jelképezi a kisebbik gyártó válaszát, amely immár 8 processzormagot, az új Phenom chipek révén architektúrális változtatásokat is magában hordoz, a CrossFire 2.0 pedig a grafikus chipek erejének ötvözését biztosítja majd, a Quad-SLI megoldásához hasonlóan.

Ez utóbbi azonban nem mindenben egyezik meg a rivális nVidia megoldásával. A négy kártyából ugyanis csak három dolgozik majd a hagyományos megjelenítési feladatokon, a negyedik pedig a fizikai számítások terhét veszi magára, követve az ATI korábbi fejlesztéseinek példáját. Ennek egyetlen hátránya, hogy jelenleg egyetlen játék sem támogatja, ám az év végére talán felbukkannak majd az első fejlesztések. Igaz, a rivális sem büszkélkedhet kiváló eredménnyel, hiszen a Quad-SLI sem mondható éppenséggel népszerűnek.

A FASN8 várhatóan ősszel jelenik meg, a pontos időpontról egyelőre hallgatnak. A szörnyeteg ára szintén nem került nyilvánosságra, erre még várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eax #68
    "Tökjók a hurrikánok, tornádók, amelyek nemsokára európába is ellátogatnak"
    Ez most biztosan jol hangzott, de attol fuggetlenul hulyeseg. Ahhoz, hogy Europaban hurrikanok legyenek, ahhoz nagyon sok vicces dolognak kellene tortennie (0. lepesben annak, hogy Afrika eszaki reszebol kellemes meleg tropusi tenger legyen). Tornadok pedig vannak most is, evente saccra 20-30 db, sot, eddig is voltak, annyi a kulonbseg, hogy most mar tobbet eszreveszunk beloluk (hala pl. a doppler-radaroknak).
  • who am I 7 #67
    lofaxt, majd alkalmazkodunk...és vadászunk egymásra lol
  • Sanyix #66
    Nálunk nem lesz mediterrán idő, hanem inkább szélsőséges kontinentális. Bár nem úgy lesz mint amilyen most az olyan éghajlat (télen borzaztó hideg, nyáron iszonyú száraz és meleg), hanem enyhe tél, de nyáron 40+ fokok, totál szárazság, olyan időjárás mint egy sivatagban.
    Itt is tökjó ahol lakom, nyáron minden hónapban legalább 2x egy csapat tűzoltó szirénázik végig a városon, mert állandóan kigyullad a hegyoldalban a kiszáradt növényzet. Tökjók a hurrikánok, tornádók, amelyek nemsokára európába is ellátogatnak, az is zsír hogy döglik a növényzet, az állatvilág... majd később az ember hal éhen.
  • Sanyix #65
    Nálam a minden irányból megvilágítás azt jelenti, hogy balról, jobbról, elölről, hátulról, alulról, felülről :|
    Stationban meg nincs alulról világítás, igazából felülről sem.
    Szal akkor nem minden irányból világítja meg.
  • who am I 7 #64
    Ha ez törvényszerű változás ami most végbe megy, akkor az éghajlatok úgymond helyetcserélnek, kiegyensúlyozva mindent.HA EZ TERMÉSZETES FOLYAMAT.ha nem, és mi okozzuk, akkor beledöglünk :) ez totál egyértelmű...
    Csak vannak páran akik egész TOTÁL EGYSZERÜEN NEM képesek ezt felfogni...és még ilyenbe köt bele, hogy hol láttál te 8literes kocsit.DE Tényleg hihetetlen már hogy mennyi barom van.A FÖldön 5 milliárd ember fölösleges ezt merem állitani.TUTI.Ennek a szerencsétlennek meg azt üzenem, hogy NEM 8 LITERES KOCSI VAN, HANEM az HOGY RENGETEG ember > rgo sok gazdag is van > a 18 ÉVES PISTIKE LEMEGY FAGYIT NYALNI AZ ÉRETTSÉGIRE KAPOTT 10 millás SZÚBARÚJÁVAL (20 LITERT ESZik ha "hivatásának" megfelelően használják) és ez QVA sok.persze óóó hát pistike miatt nem fog a klima megváltozni..ja igen, nem csak 6.5 milliárdan vagyunk nem csak pistike és a bünözősikkasztós családja.Ja és vannak még erőmüvek, ja igen vannak akik kivágják a fákat is szemétégetők stb.

    De faxkivan, az ilyeneknek hiába mondja az ember a problémákat, az iQ szintjük, blokkolja, h az éppkézláb info a fejébe kerüljön.Ilyen burokba született iQ betyárok ezek sztem.
  • dez #63
    Ja, de a fő probléma nem pár fok hőmérséklet-emelkedés. Az átlaghőmérséklet, és az időjárás nem csak úgy magában áll, hanem az egész - a bioszféra aktív közreműködésével együtt - egy komplex dinamikus rendszer, amiben különféle kiegyensúlyozó hatások és folyamatok zajlanak. De ha mi túlzottan eltávolítjuk az egyensúlyi állapottól, már képtelen azt ellensúlyozni, összeomlik az egész, és teljesen szélsőséges állapotok következnek be.
  • dez #62
    A "8 liter" egy szófordulat volt, mit tudom én, hány literes, de nem kicsi, mert beleremeg a ház. Az sem mondtam egy szóval sem, hogy itthon jár mindenki ilyennel. Nekem mondjuk elég az az egy is, amelyik erre felé járkál. Amcsiban viszont trendi.

    Mediterrán? Ezt honnan veszed? A Földközi-tenger kicsit odébb van, itt a felmelegedés nyugodtan hozhat totál aszályos időjárást. Állítólag éppen ezt fog hozni. Akkor meg a mezőgazdaságnak annyi.

    Meg még sok egyéb mellékhatása is lesz világszerte a dolognak.
  • oneman #61
    például azért baj, mert nem az ilyen szélsőséges időjáráshoz szoktak hozzá az emberek, nem erre rendezkedtek be otthonaikban, rengeteg növény és állat nem tud majd alkalmazkodni hozzá... pl ezért
    émár most majd meg lehet pusztulni a hőségtől, mi lesz majd pár év múlva, arról nem is beszélve, hogy tél sem volt már igazán, ami meg köztudott, hogy a hótakaró kell a növényeknek

    "Egyszeruen félnek az emberek a változástól az ismeretlentől."
    ezt most te komolyan gondoltad?
    nem a változástól félnek, hanem attól, hogy 1-2 évszázad, esetleg évtizedeken belül kib.szottul lakhatatlan lesz a bolygó...
    és az a vicces, hogy mindig a tudománytól várják a megoldást, hogy majd kifejlesztenek mindenféle jóhatásfokú energiaforrást, meg majd lekötik a széndioxidot stb, ahelyett, hogy kicsit odafigyelnének maguk is a környezetükre, mert elméletekben nagyon okos és szép dolgokat lehet mondani arról, hogy hogyan kellene megoldani ezeket a problémákat, csak még kva messze vagyunk attól, hogy kivitelezhetőek legyenek, és éppen ezért kellene az, hogy az emberek ne telibe szarjanak maguk alá, hanem igenis tartva a következményektől ésszel használják fel a rendelkezésükre álló erőforrásokat
  • Godefroy #60
    És mi a neve a 8 literes terepjáronak amit déngetnek?
    Amerikában sem nagyon van nálunk meg abszolut nincs.
    Nem kellene ennyire hamukázni.

    A "klimaszakértők" meg miota figyelmezetnek a probléma
    ra?
    És miért baj ha nálunk mediterrán lesz az idő?

    Egyszeruen félnek az emberek a változástól az ismeretlentől.
  • dez #59
    Súlyos tévedésben élsz. Egyátalán nem csak a média fújja fel. Sőt, nem is foglalkozik vele igazán, csak ilyen kampány jelleggel egy-egy esemény kapcsán 1-2 napig.

    Miközben szakmai közösségek által elismert klímaszakértők csapatai figyelmeztetnek folyamatosan a problémára, de alig figyel oda rájuk valaki. De te biztos jobban tudod az egészet.

    Az elmúlt x millió évben nem volt arra példa, hogy ilyen gyorsan emelkedjen az átlaghőmérséklet, mint az utóbbi pár évtizedben.

    Azt mondjuk én sem tudom, a Greenpeace miért ágál ennyire az atomerőművek ellen, de az egy külön téma, nem kellene mindent összemosni.

    Ami a buszokat illeti, nem tudom, hogy vidéken mások-e a kresz szabályai, de pl. Budapesten buszoknak is kötelező a zöldkártya, és fel is vannak szerelve katalizátorral, miegyébbel (külön rájuk is van írva), és rég óta nem füstölnek annyira, mint 10-20 éve szokásos volt.