Napi Online

Az LCD-tévék megfojtják a plazmatévéket

Úgy tűnik, a nagyobb lapos képernyők piacán legyűri a plazmatechnológiát az LCD, de az LG Electronic még nem adja fel plazmagyártását.

Az első negyedéves váratlanul rossz pénzügyi adatok után már a másodikban jobb eredményeket vár a dél-koreai LG Electronics, a világ második legnagyobb plazmaképernyő-gyártója. A társaság ezzel a bejelentéssel igyekszik csitítani befektetőit, akiket igencsak felizgatott az a tény, hogy az elmúlt időszak fejlesztései nyomán az LCD-technológia megjelent az egyméteresnél nagyobb képátlójú televíziók piacán is, ahol korábban a plazma volt az egyeduralkodó. Mivel a világ LCD-gyártó kapacitása nagyobb a plazmáénál, a méretgazdaságosság az előbbi mellett szól.

Az LG most azt közölte, hogy párhuzamosan kívánja működtetni LCD- és plazmagyártó gépsorait, bár az utóbbiak közül az egyik szalagot leállítja. Szakértők arra számítanak, hogy a társaság a második negyedévben már 78,9 milliárd vonos (84,8 millió dollár) nettó profitról adhat majd számot, szemben az egy évvel korábbi 9,7 milliárdos, illetve az idei első negyedévi 122,6 milliárdos veszteséggel. Ehhez hozzájárulhat az, hogy az LG Electronic pénzügyi igazgatója szerint a plazmaképernyő-gyártás nyeresége a második negyedév végén, a harmadik elején már nullszaldós lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AMD64 #12
    Pioneer plazmákat láttál e már?
  • cloud.strife #11
    ááááá, hidd el, hogy egy éven belül sokkal több Pana LCD lesz, mint plazma..... még kifacsarják belőle az utolsó pénzeket, hogy ne legyen veszteséges s fejlesztés, utána beállnak a sorba..... :)
  • Tetsuo #10
    LOL egy panasonic.hu-n nem fogják leírni sohasem h az LCD jobb! :)
    Csak majd ha a pana is LCDt gyárt. ;)
    Persze valszeg OLED v vmi más lesz..
  • cloud.strife #9
    "Sony 40S2000 Vs Panasonic 42PV60 volt amit a múltkoriban így nézegettünk."

    Ezt inkább a 40V25.. szériával kellett volna összehasonlítani, fordított eredmény született volna... :)

    "A Philips panelja nagyon jó, bár nem veszi fel a versenyt a Panasonic panelokkal. Ami miatt érdemes foglalkozni vele az az elektronikája. Abban a létező legjobb. A Pixel Plus iszonyat mit képes művelni egy mezei TV vagy DVD jellel. A Digital Natural Motion a másodpercenkénti 25 képből 50 képet csinál, teljesen más hatása lesz egy filmnek, semmi akadozás gyors kameramozgásnál sem, olyan hatást kelt mintha tényleg ott lennél. "

    Sajna vitatkoznom kell veled, nem a Philips a legjobb, legalábbi ilyen egyértelműen nem lehet kijelenteni... pl a Philips az antenna, SD jelekkel feleannyira sem dolgozik jól, mint a Sony elektronikái, tapasztalatból mondom. A pixelplus pedíg egy nagyon jó PV (paraszvakítás), csak épp a mozifilmeknél használt 24p filmsebességből adodó moziélményt teszi tönkre, olyan lesz egy film, mintha homevideo lenne........ :(
  • Stranger #8
    Nem foglalkozunk noname vagy gagyi típusokkal. Nem éri meg, túl sok a szívás velük. A leggagyibb amit nálunk lehet kapni az Daewoo vagy Grundig. Bár ezeket se nagyon ajánlom senkinek.
    Sony 40S2000 Vs Panasonic 42PV60 volt amit a múltkoriban így nézegettünk. Fényerőben természetesen az LCD jobb volt, a fekete színt is elég jól visszaadja ez a típus, de a plazmán élethűbb színek és részletgazdagabb kép volt.
    Írtátok hogy az LCD-k olcsóbbak mint a plazmák. Tény, hogy sokat csökkent most az áruk, viszont nézz meg egy ugyanabban az árkategóriában lévő LCD-t (bármilyen típus lehet) és plazmát (Panasonicra gondolok). A Panasonic plazma lesz a jobb. Léteznek nagyon jó LCD-k is, viszont amik tényleg jók azok még bőven 400 ezer felett vannak árban.
    Még valami. Sokan favorizálják a Samsung LCD-ket, merthogy azoknak milyen jó kontrasztarányuk van. Hát nem. A Samsung a dinamikus kontrasztarányt adja meg, míg a többi gyártó általában a ténylegeset. A kettőt másképp mérik, azonos mérések között a Samsungok semmivel se jobbak mint a többi.
    Amiket én javaslok plazmából: Panasonic PV70 vagy az feletti sorozat, Philips Pixel Plus*, néhány felsőbb kategóriás LG esetleg, a többi felejthető.
    LCD-ből: Sony S vagy az feletti széria, Samsung R8* vagy az feletti széria, a Panasonic csak 82 cm-ig gyárt LCD-t, azok közül az LX sorozattal érdemes foglalkozni.
    Plazmáknál a legjobb panelt a Panasonic gyártja, a többieknek csak a legfelső kategóriája közelíti meg azt, bár nem találkoztam még olyannal ami megelőzte volna.
    A Philips panelja nagyon jó, bár nem veszi fel a versenyt a Panasonic panelokkal. Ami miatt érdemes foglalkozni vele az az elektronikája. Abban a létező legjobb. A Pixel Plus iszonyat mit képes művelni egy mezei TV vagy DVD jellel. A Digital Natural Motion a másodpercenkénti 25 képből 50 képet csinál, teljesen más hatása lesz egy filmnek, semmi akadozás gyors kameramozgásnál sem, olyan hatást kelt mintha tényleg ott lennél. Viszont ezek a plusz dolgok nagyfelbontású HD jelnél sajnos eltűnnek. Ott a Panasonic megveri. Kérdés hogy mikor fogod kihasználni a HD-t... A blue raynél esetleg, bár annak kell még 2-3 év mire elterjed.
  • AtisH #7
    Az általad írt felbontás (pontosabban a 852x480) inkább az olcsóbb távolkeleti szabványnak felel meg és valszeg ezért is olcsóbbak, valamint a képminősége rosszabb többekközött az európai szabványnak megfelelő átkonvertálás miatt. Ja és az előbb említett felbontás nem a plazmákra jellemző, hanem a szabványnak megfelelő (van ui. plazma és lcd is). És ha tájékozottabb lennél, akkor tudnád, hogy 1024x768-as vagy pl. a HD-s 1366x768-as felbontású EU-s kijelzők drágábbak is.
    Azonkívűl meg kell nézni két uo. felbontású nagyjából egyforma beárazású LCD-t és plazmát egymás mellett, akkor azért a plazma a nyerő. Persze a mérleg másik oldalán más szempontok is vannak (pl. üzemidő, fogyasztás).
  • cloud.strife #6
    Milyen LCD tipusokkal próbáltad? Volt közte normális is, vagycsak a multik által favorizált kóreai fosok?
  • Stranger #5
    Mielőtt baromságokat írnál legalább néznél utána a témának. Azért mert te LCD-t vettél attól még nem biztos, hogy az a jobb. Tessék egy kis összefoglaló:

    Plazma Vs. LCD

    Műszaki boltban dolgozok, a legtöbb típus megtalálható nálunk is, Blue Ray lejátszón és HD generátorokon is összehasonlítottunk már jónéhány típust. Olyan nincs hogy az LCD jobb vagy a plazma. Kinek mi a fontos, ki hol használja.
    Én jelenleg plazmát vennék, de abból viszont csak Panasonic, esetleg Philips (csak Pixel Plust), vagy ha minden kötél szakad LG jöhet szóba. Ahogy én látom: a plazmáknak sokkal természetesebb képe van, az LCD színei kissé mesterkéltek. LCD-n a fekete nem teljesen fekete (esetleg ha a háttérfényt drasztikusan csökkentjük, bár az meg a kontraszt kárára mehet). Normál TV adásoknál a plazmákon jobb és élesebb a kép, az LCD-n kikockásodik. Amit a legjobban furcsálltam, hogy azonos HD generátorra kötve egy hasonló kategóriás LCD-t és plazmát, a plazmán sokkal több apró részletet ki lehetett venni, ami az LCD-n egyszerűen nem volt látható, pedig az LCD nagyobb felbontást tudott mint a plazma.
  • AljasGetto #4
    Azzal talán vitatkoznék, hogy az LCD szebb, viszont tényleg messze olcsóbb, és egész jó kontrasztja van az LCD-knek is, én igazándiból pont azzal küzdök, hogy túl kontraztos a kép sokszor.... :)
  • peterx #3
    Köszi ez tényleg meggyőző válasz volt :)