Gyurkity Péter

Az NBC is csatlakozik a YouTube elleni perhez

Gyülekeznek a viharfelhők a videómegosztó portál háza táján: bár az NBC maga nem pereli be a Google üdvöskéjét, a társaság egyértelműen jelezte álláspontját, a napokban ugyanis a Viacom mellé állt.

A két médiaóriás kart karba öltve menetel a portál ellen, mégpedig egy külön vitában, amelyet még Robert Tur, az 1992-es Los Angelesi-i zavargásokat kiváltó híres felvétel készítője indított a YouTube ellen. A bírósághoz pénteken eljuttatott beadványukban jelezték, hogy teljes mértékben egyetértenek Tur álláspontjával, aki szintén a szerzői jogok megsértésével vádolta meg a portál üzemeltetőit, felvétele engedély nélkül történő megosztása miatt.

"Az NBC Universal legértékesebb, szerzői joggal védett alkotásainak legnagyobb része megtalálható a YouTube oldalain, ahová engedélyünk nélkül kerültek fel. Az NBCU elsődleges érdeke megvédeni jogait és saját tulajdonát az ilyen és hasonló esetekben" - áll a beadványban, amely tehát élesen szembehelyezkedik a portál gyakorlatával. Bár a YouTube ellen ők maguk nem indítanak pert, a Google leányának van dolga bőven, hiszen a Viacom 1 milliárd dolláros pere, valamint Tur keresete mellé éppen a napokban sorakozott fel az angol Premier League által kezdeményezett eljárás, amelyben szintén hasonló kifogásokat soroltak fel.

A vád minden egyes esetben ugyanaz: a szerzői jogok tömeges és tudatos megsértése, valamint a felhasználók ilyen irányú tetteinek elősegítése, bátorítása. Az NBC és a Viacom ehhez még hozzáfűzi, hogy a portál üzemeltetése során a YouTube olyan feladatokat is elvégez, amelyek kizárólag a jogtulajdonosokra tartoznak, éppen ezért itt érhető tetten az üzemeltetők védelmének hamissága.

A Google és a YouTube egyelőre nem reagált a beadványra, de a Premier League keresetére igen. Ezzel kapcsolatban kijelentették, hogy ezúttal is a DMCA-törvény félreértelmezéséről van szó, a beadványok és a perek pedig elsősorban a szabad információáramlást veszélyeztetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • orkaman #8
    egyszerű, admin jogot nekik, valami nem tetszik töröljék.
    ha rosszat töröltek, akkor ők fizetnek millio$-okat.

    ja és persze törölni minden bejegyzést a google-ben ami tartalmazza az nbc-t...
    pár év és nem tudják az emberek mi az :)

    akkor majd fizetne hogy benne legyen.....
  • InfectedMann #7
    Tényleg ennyire alacsony az intelligencia szint az USA -ban?
    Vagy ez valami hobbi, hogy ha nagyon unatkoznak akkor unalmukba beperelnek valakit?
  • Wittgen #6
    jah, pl jól be kell őket (NBC meg többi) perelni az iraki lakosok nevében, akik nem adták beleegyezésüket, hogy háborús felvételeken szerepeljenek...
  • Garrett27 #5
    Google ide vagy oda, majd kártérítést kérek az NBCtől meg a VIACOM-tól, hogy a sok süketségeiket meg kell néznem a youtube-on...
  • Vaultdweller #4
    na ezt benéztem... (felületesen olvastam a cikket) de akkor is a Google ellenségei keverik itt..
  • Vaultdweller #3
    "Google egyesűlt ellenségei" (ahogy az ilyen cégeket nevezem pár éve(csapatban mindíg baromi bátrak)) megint aktiválták magukat...

    Nem emlékszem youtube-os perekre Google elötti időkből.. szóval megint egy próbálkozás hogy keresztbe tegyenek neki...
  • nothes #2
    A vád minden egyes esetben ugyanaz: a szerzői jogok tömeges és tudatos megsértése, valamint a felhasználók ilyen irányú tetteinek elősegítése, bátorítása.
    nem vagyok jogszakértő, de ez így egy kicsit sántít, nem? majd valószínű, hogy a youtube-os srácok csak azért, hogy ezeket a majmokat felbosszantsák, bevállalják egy többmillió dollárról szóló per eshetőségét.. tudatosan? bátorít? pls gimme a break...
  • Gerygrey #1
    hiénák