MTI

Védelem nélküli zenék az Amazontól

Az Amazon.com amerikai internetes kereskedőház heteken belül digitális jogvédelem (DRM) nélküli zene forgalmazásába kezd a The Times című brit napilap szerint.

Az Amazon az elmúlt két hétben kapcsolatba lépett a vezető lemezkiadókkal és közölte, hogy DRM-mentes, azaz szabadon másolható formátumban kínál majd felvételeket májusban induló új online zeneáruházában. A The Times internetes kiadásának nemzetközi változatában megjelent cikk szerint kétséges, hogy tartható a határidő, hiszen az elektronikus kereskedelem amerikai gigásza már másfél éve sikertelenül próbál betörni az online zeneforgalmazás piacára, amelyet az Apple ellenőriz a 80 százalékos részesedésű iTunes zeneáruház révén. Az Amazon saját MP3-lejátszó kifejlesztését is tervbe vette, hogy konkuráljon az Apple iPod nevű készülékével, de végül nem sikerült megállapodni egy gyártóval sem.

A zeneiparban már régóta nagy vita zajlik a kalózkodást gátolni hivatott DRM körül. Sokan jó előre megjósolták, hogy a legnagyobb kiadók közül valamelyik hamarosan "leveszi a lakatot" az interneten árult zenéről, amivel alapjaiban változhat meg az online zenepiac szerkezete, mert eddig csak kis független kiadók kínáltak másolásvédelem-mentes zenét. Április elején aztán az Apple bejelentette, hogy az EMI, a világ harmadik legnagyobb lemezvállalatának az interneten forgalmazott kiadványai hamarosan némi felárért másolásvédelem nélküli formátumban is elérhetőek lesznek az iTunes-nál. A Times Online cikke szerint az Amazon MP3-szolgáltatása az EMI és a független kiadók felvételein alapul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!