Napi Online

Nehéz helyzetben az amerikai műholdas rádiók

Enyhén szólva nem fogadta kitörő örömmel az Egyesült Államok távközlési felügyeleti hatósága, az FCC azt hírt, hogy egyesülni szándékozik az ország két műholdas rádiócsatornája, a New York-i Sirius és a Washingtoni XM.

A két társaság részvénycserés megoldással válna eggyé, amelyben fele-fele arányban részesednének egymásbal, az ügylet értéke a bejelentés napján, február 19-én érvényben lévő tőzsdei árakkal számolva 11 milliárd dollár lenne. Az FCC értékelése szerint nehéz lenne bizonyítani, hogy ez a lépés nem csökkenti a fogyasztók piaci választási lehetőségét.

Csakhogy nem egymással kell összemérni a két céget, hanem azzal, hogy az online zeneletöltési lehetőséggel, az internetes rádióval (podcast), a mobilinternettel olyan széles választási lehetőség áll a szórakozásra a felhasználók előtt, amilyenre a két szatellitcég évekkel ezelőtti megalakulásakor nem számíthattak. Hiába szerzett ugyanis az XM 7,6, a Sirius pedig 6 millió előfizetőt - ezek az adók hirdetés nélkül sugározzák műsoraikat, az elfőzetői díjakból élnek -, mindkét vállalkozás veszteséges.

Egyesülésükkel legnagyobb költségelemük, a dolgozók béréből és a zenék játszási jogából álló fix költségek "feleződnének meg". Emellett azonos profilú műsorok helyett - megtartva az egymással párhuzamosan használatos csatornákat - többfélét kínálhatnának. Igaz, ezzel meg begyalogolhatnak a földi sugárzású rádióadók területére, amit ezek nagyhatalmú szövetsége (National Association of Bradcasters, NAB) ellenez - derül ki a The Ecnomist cikkéből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!