Berta Sándor

Amerikai szervereken van a legtöbb vírus

A legtöbb vírust és más kártevőt felvonultató szerverek nem Kínában és nem is Oroszországban találhatók, hanem az Egyesült Államokban - derült ki a Finjan Inc. biztonsági cég legfrissebb jelentéséből.

A tanulmány elkészítéséhez a vállalat összesen több mint tízmillió, az internetezőket támadó vagy a támadásokban felhasznált URL-t tanulmányozott Nagy-Britanniában, majd összegezte a kapott eredményeket és tapasztalatokat. Yuval Ben-Itzhak, a Finjan egyik vezetője elmondta, hogy a szerverek földrajzi helyzetének pontos meghatározásához az IP-címeket használták fel.

"A legtöbb embernek Kína vagy Oroszország jut az eszébe ha számítógépes vírusok kerülnek szóba, azonban a vizsgálataink megmutatták, hogy a rosszindulatú szoftverkódok több mint 80 százaléka az Egyesült Államokban lévő szerverekről származik" - nyilatkozta a szakember. A sok kártevőt tartalmazó vagy útjukra bocsátó szerverek közül sok van Kanadában, Olaszországban, Nagy-Britanniában és Németországban is. A vírusokat terjesztő szerverek tíz százaléka található Nagy-Britanniában. A szakértők szerint azért van ilyen mennyiségű vírus a nyugati országok szerverein, mert ott kevés pénzbe kerül ezeknek a számítógépeknek a működtetése, ami így kiváló alternatívát jelent a bűnözők számára.

A jelentés másik fő észrevétele, hogy a férgek már közel sem a tiltott (pornográf stb.) tartalmú oldalakon jelennek meg, mint régebben, hanem sok ember által látogatott portálokon, például utazási vagy online pénzügyi szolgáltatásokat kínáló honlapokon. Ráadásul egyre komolyabb problémát jelentenek a kártevőket tartalmazó reklámok, amiket gyakran közösségi oldalakon helyeznek el, így rövid idő alatt több millió számítógép válhat használhatatlanná. Egy a MySpace honlapján elhelyezett vírusos banner például több mint egymillió PC-t fertőzött meg.

Az internetes keresők szintén nem számítanak védettnek, a Google, a Yahoo vagy az MSN találatai között ugyanúgy megbújhatnak a vírusok, a kémprogramok és más kártevők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!