MTI

Keményen törölget a MySpace

A MySpace, a világ legnépszerűbb közösségi portáljának központjában az alkalmazottak egyharmada teljes munkaidőben szabálytalan tartalomra vadászik a profilok között - a felhasználók cenzúrára panaszkodnak.

A Los Angeles-i központ biztonsági ügyosztályán 120 alkalmazott, a teljes létszám egyharmada dolgozik, ráadásul az egyes nemzeti aloldalak - ezekből a MySpace honlapja szerint a japántól a spanyolig összesen 13 van - felügyelete érdekében az osztály nemsokára tovább bővül. A közösségi portál német nyelvű változatán például gyakran akadnak problémák jobboldali radikális beállítottságú felhasználókkal. "Ez minden online közösségben így van, a mi felhasználóink azonban éberek és azonnal jelzik a kétséges profilok megjelenését" - tette hozzá Jacob Biladel, a MySpace Deutschland munkatársa, hozzátéve, hogy "szigorú szabályok tiltják a jobboldali radikális, antiszemita vagy szexista tartalmat a profilokon."

Profilnak az egyes felhasználók személyes honlapját nevezik, amelyre szövegeket, képeket, videókat és más webhelyekre vezető linkeket raknak fel, illetve amelyen keresztül kapcsolatokat építenek más felhasználókkal. A német szakember becslése szerint a problémás profilok aránya elenyésző, egy ezredszázalék alatt van, de aki megszegi a szabályokat, számíthat rá, hogy eltávolítják a profilját.

A szolgáltatás fenntartójának gyakorlatát a Die Welt című német napilap honlapján megjelent cikk szerint széles körben vitatják. "Szisztematikus cenzúra és tárgyalás nélkül meghozott ítélet" - véli Scott Kerr, a Kids on TV nevű kanadai együttes vezetője. A meleg-leszbikus aktivista zenekar egyik tagjának profilját március elején egyszercsak törölték, s ezzel a banda 14 ezer kapcsolatot és más művészhez vezető linkeket veszített el. Kerr arról is beszámolt, hogy több mint egy tucat további meleg művész profilját törölték a zenekar - egyébként a MySpace-en vezetett - cenzúraellenes fórumára érkező bejegyzések szerint. "A művészek szerint a profil-cenzúra virtuális halálbüntetést jelent. Előzetes figyelmeztetés nélkül, önkényesen törlik a profilokat, tehát büntetésnek szánják a cenzúrát" - mondta a torontói zenész.

A MySpace határozottan visszautasítja a vádakat. A vállalat szerint a Kids on TV-tag profiljának eltávolítása pedig nem a meleg-leszbikus közösség ellen irányult, amelynek aktivitására továbbra is számítanak. A kaliforniai központban vizsgálják az esetet és már kapcsolatba is léptek a zenekar menedzsmentjével. A művészek nem elégednek meg ennyivel. Nyílt vitára akarják késztetni a közösségi portál szabályairól Rupert Murdoch konzervatív médiacézárt, aki a News Corp nevű óriásvállalatán keresztül a MySpace tulajdonosa. "Soha nem lesz itt igazi felhasználói demokrácia, tudjuk mi ezt jól, de az sem járja, hogy a vezetés bezárkózik és nem áll szóba a felhasználókkal" - mondta Scott Kerr.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mayu Misery #6
    én imádom a myspace-t,semmi bajom nincs vele,normálisan tudom használni,pedig nem olyan nagy az angol tudásom...nem szokta lefagyasztani a gépem,megtalálom az "add to friend" linket is,böngészni is tudok rajta...blogot is vezetek..egy csomó zeenkart ott ismertem meg és mára már a kedvenceim közé tartoznak azok...mellesleg az ilyen külföldi közösségi oldalakkal gyarapiidhatod angol tudásodat is,én pl akármilyen nehéz is elhinni,jobban értem az angolt mióta regizve vagyok sok angol oldalon...ennyi...valkainek ez nem tetszik,bár még eddig senki sem mondott semmi érthető választ erre...szerintem a dizájnjával nincs semi gond..egyszerű és szép..
  • eax #5
    "A művészek szerint a profil-cenzúra virtuális halálbüntetést jelent. Előzetes figyelmeztetés nélkül, önkényesen törlik a profilokat, tehát büntetésnek szánják a cenzúrát"
    Jahat barataim, ez igy mukodik, akinek root pass-a van a szerverre, az donti el, hogy mire hasznalhatod. Ha o azt mondja, hogy mostantol mindenki csak hupizold hatterrel rendelkezo aes512-cbc-vel titkositott jp2 formatumu kepeket tehet fel, es te ezt nem tartod be, akkor ki leszel tiltva. Lehet ellene nyivakolni, de attol ez meg igy van, es igy van jol, azonkivul pont az ilyen "meleg-leszbikus aktivista zenekar"-ok velemenye az, ami a legkevesbe tud barkit is erdekelni.

    ssdb: egyebkent a myspace-n a design-nal van a legnagyobb problema is, pl. hogy igazabol az egesz egy akkora sechole, hogy orom nezni... :)
  • ssdb #4
    Vorpal: osztom a véleményed.

    Totálisan hülye desgn-ja van a mySpace-nek... amikor felléptem akkor kb 5 percig vizslattam egyik ismerősöm naon elb@szott oldalán, h na mégis hol van az h bejelöljem... annyira szét volt szedve az egész. A wiw sokkal jobb bááár dugig van sök hülye fak profillal az is
  • Vorpal #3
    Ezért van : hülye vagy, ha közösségi honlapon próbálod propagálni a zenekarod.

    Évi 10 es egy tárhely - ingyé van CMS és csinálj magadnak lapot
    - azt csinálsz amit akarsz rajta - én személyesen ki nem állhatom,
    hogy minden második ismerős az iwiw en zenekar - nem győzöm visszautasitani
    őket, hogy ne tömjék tele a ládámat faxságokkal.

    Csóringer amatőrök - csináljatok weblapot.
  • Theodora #2
    Érdekes!
    Ha nem törlik ki a nem megfelelő tartalmat beperelik őket, ha kitörlik akkor meg azért?
  • cadeyrn #1
    az igénytelenség teteje az a rohadt MySpace, olyan lapokkal, amiket már 99-ben is ciki volt készíteni, de éljen a webkettő.
    Nyugodtan ki lehet törölni a sok hülyeséget, mint ahogy a wiwiről is ki lehetne a "Kis Pista rajongói klub"-ot.