MTI

Gyalogos-navigációs rendszer Japánból

Tereptárgyakba szerelt chipek segítségével működő apró, hordozható gyalogos-útbaigazító készüléket fejlesztettek ki japán tudósok, amely nagyban megkönnyíti a tájékozódást idősek és fogyatékosak számára, de turisták is nagy hasznát vehetik.

A Ginzán, Tokió ismert bevásárló negyedében mintegy 1200 chipet helyeztek el lámpaoszlopokban, aluljárók mennyezetében, a járdákban vagy éppen üzletek portáljában. A chipek a környékhez kapcsolódó információkat tárolnak, a fülhallgatóval ellátott, palmtop számítógépre emlékeztető új készülék használói rögtön meghallják a helyszínre vonatkozó adatokat, amint egy chip közelébe érnek, a kijelzőn pedig gombnyomásra kép, vagy térkép jelenik meg.

A készüléket hétfőn mutatta be Ken Szakamura, a tokiói egyetem professzora, a szerkezetet mintegy 170 milliárd forintnak megfelelő állami támogatással folytatott kutatás során kifejlesztő tudóscsoport vezetője. A japán társadalom gyors ütemben öregszik, ezért az állam nagy hangsúlyt helyez a hasonló kutatásokra, amelyek az idősek és fogyatékosok életminőségét javíthatják.

A szerkezet használata rendkívül egyszerű: a laptopoktól vagy mobiltelefonoktól eltérően mindenfajta beavatkozás nélkül működésbe lép, ugyanakkor turisztikai szempontból is jól hasznosítható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    LOL hehehe, lehet h Japánban él.. ott GPS van még a zevőpálcikában is.
  • Hegyikecske #2
    összes mobilban? GPS? hol élsz te? Sztem összekeverted a gpst a gprs-el, ami nagyon nem mind1!!!
  • Natsuto #1
    Ötletes, bár már elég régóta szinte az összes mobilban van GPS. Mondjuk az öregek azzal nem nagyon boldogulnak.