SG.hu

A gépi tanulás hatékonyabbá teszi a háztartási robotokat

A deep learning technológiával új képességekkel és kényelmi funkciókkal felszerelt háztartási eszközök költözhetnek otthonainkba.

A tanulási képességekkel bíró háztartási eszközök a fogyasztók életmódját és szokásait megtanulva egyre jobban megismerik tulajdonosukat. E tanulási folyamat soha nem ér véget, sőt egyre kifinomultabb lesz, hogy a gépek még több új megoldást kínálhassanak a hétköznapi problémákra. Például a robotporszívók megjegyzik az akadályokat és hatékonyabban takaríthatnak, annak megfelelően reagálva, hogy éppen mivel találkoztak össze. Az LG intelligens porszívója ráadásul felvételeket is készít a szobáról, hogy megtanulja kikerülni az akadályokat, felismerve az útjába akadó drótokat és papucsokat. Így görgős keféi nem akadnak el bennünk, és emberi segítségre sincs szükségük ahhoz, hogy folytassák a takarítást. Ehhez a robotporszívónak érzékelnie kell a különbséget egy székláb és egy emberi láb között: míg a széket kikerüli, az embernél utat kér magának.


A hűtőnél életmódunk, étkezési szokásaink megismerését hozhatja a gépi tanulás. Például automatikusan feltölti a jégkockatartót, pontosan abban a napszakban, amikor a családtagok a leggyakrabban isznak hideg italokat. Ha nyáron magas hőmérsékletet vagy páratartalmat érzékel, sterilizáló üzemmódra vált, hogy az ételek még tovább eltarthatók legyenek. Az okos klíma szintén azonosítja a napi rutint, többek között hogy a lakás mely részeiben tartózkodunk a leggyakrabban. E tudás birtokában felméri, hogyan biztosíthat gyorsan és hatékonyan megfelelő hőmérsékletet számukra egy-egy szoba- vagy lakrész gyors lehűtésével. Ha például a hétvégén sokat tartózkodunk a nappaliban, itt biztosít több hideget vagy meleget, a hétköznapokon pedig, ha kell, a konyha megfelelő klímájára koncentrál.

A mosógépnél a jobb hatásfok elérése a cél. Azokon a területeken például, ahol kemény a víz (azaz túl magas benne a kalcium-karbonát tartalom), az okos mosógép megfelelő hőmérséklet és vízmennyiség beállításával küszöböli ki a kemény víz ruhára gyakorolt káros hatását. Ahol pedig gyakoriak a homokviharok, a mosógép automatikusan újabb öblítéssel egészíti ki a mosást, hogy a ruhák még tisztábbak legyenek.

„A deep learning az okos eszközök evolúciójának következő lépcsőfokát képviseli” — mondta Song Dae-hyun, az LG Electronics háztartási gépek és légkondicionálók üzletágának elnöke. "Ennél fontosabb kérdés azonban, hogy felelős vállalatként hogyan kezeljük az eszközökből származó adatokat. Az LG határozott álláspontja, hogy a kényelem és a hatékonyság növelésével a biztonság és a személyes adatok védelme nem csorbulhat. Hiszünk benne, hogy meg lehet, és meg is kell találnunk közöttük a megfelelő egyensúlyt."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #1
    Hát elég nehéz dolguk lesz a trehány,szeszélyes,kiszámíthatatlan emberekkel...