SG.hu

Egyre többen vágynak okosotthonra Magyarországon

A magasabb pozícióban dolgozó potenciális vevők több mint fele befektetési célú ingatlan vásárlásakor elvárja, hogy okosotthona legyen.

Budapesten több mint 78 ezren tervezik, hogy öt éven belül új építésű lakást vásárolnak a Cordia Magyarország és az Ipsos Zrt. kutatása szerint. A vidéki nagyvárosokban 22 ezerre tehető azok száma, akik ugyanilyen típusú lakóingatlant vennének az elkövetkező években. Az új lakások potenciális vásárlóinak 80 százaléka saját részre, tizedük befektetési, 8 százalékuk pedig mindkét célra tervez beruházást. Bár az ideális ingatlan kiválasztásakor a saját használatra és a befektetési céllal vásárlást tervezők eltérő szempontokat tartanak fontosnak, a környék és az ingatlan jó megközelíthetősége mindkét csoportban a prioritáslista élére került.

A befektetni szándékozóknak természetesen a könnyű bérbeadhatóság és az adott környéken található üzletek száma a meghatározó. Négyötödük szerint az ideális befektetési célú ingatlan a belvárosban, frekventált helyen található, míg a saját használatra vásárlók között ugyanekkora arányban voksolnak a zöldövezeti lokációkra. A befektetési céllal lakást kereső, magasabb pozícióban dolgozó potenciális vevők 79 százaléka számára kiemelten fontos, hogy az ingatlanfejlesztő a bérbeadás kapcsán is nyújtson szolgáltatásokat. Kétharmaduknál erőteljes igény mutatkozik arra, hogy az ingatlanfejlesztő saját maga kezelje, üzemeltesse az épületet, illetve több mint felük elvárja, hogy a lakás okosotthon legyen.

„Az okosotthon-technológiával felszerelt lakások egyre vonzóbb alternatívát jelentenek a vásárlók számára. Az intelligens rendszereknek köszönhetően a környezeti szenzorokkal folyamatosan mérhető a lakáshőmérsékletet és a levegő páratartalma, de akár távolról lekapcsolhatjuk a vasalót vagy a világítást is, ha indulás előtt megfeledkeztünk róla” – mondta Földi Tibor, a Cordia Magyarország vezérigazgatója.

A kutatás adatai szerint a lakáskeresés folyamatában gyakorlatilag ugyanannyira alapvető, első lépésnek számít a leendő lakás környékének feltérképezése, mint az internetes keresés. A megkérdezettek 73 százaléka első lépésként az interneten kezd böngészni, amikor új építésű ingatlanok után érdeklődik. A felmérés eredményei alapján az ismerősök, barátok megkérdezése, ingatlanközvetítők felkeresése kevésbé jellemző, míg az újsághirdetések böngészése inkább vidéken gyakori.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #1
    És hányan vágynak*butaotthonra* - ahol CSAK...lakni,élni lehet?
    De király,hogy egyre többen vágyhatnak okosotthonra /mivel van rá suska - bőven/
    Akinek meg nincs otthona, az ne ...okoskodjon,hanem mars a kapualjba !
    /A tudomány viharos fejlődése sem oldja meg azokat a problémákat,amit az emberek...lesz*rnak/