Berta Sándor

Elkészült a Firefox második alfaverziója

A Firefox 3.0 Alpha 2 elsősorban a továbbfejlesztett böngészőmotor miatt tér el elődeitől. A Mozilla Alapítvány szakemberei a program felhasználói felületén nem igazán változtattak.

A böngészőmotor fejlesztésének célja az volt, hogy a Firefox minden eddiginél jobban és gyorsabban tudja megjeleníteni a weboldalakat. Az alapítvány munkatársai egyelőre nem terveznek változásokat a böngésző felhasználói felületén, még várják a javaslatokat és csak ezek beérkezése után kezdődik majd el a fejlesztés ezen szakasza. Az ugyanakkor már most biztos, hogy változtatni fognak a letöltéskezelőn, a könyvjelzők és a böngészési előzmények kezelésén.

Amint az már korábban kiderült, a Firefox 3.0 második alfaverziója a grafikus és szöveges elemek teljes feldolgozását a Cairo grafikus könyvtárra bízza. A Gran Paradiso kódnév alatt futó projekt keretében készített szoftvernél javították az SVG-adatok kezelését, és az új változat támogatja a Web Apps 1.0 API-t is. Újdonság az is, hogy az XML dokumentumokat a böngésző immár betöltésük közben is megmutatja, így nem kell várnunk a teljes XML fájl le-, illetve betöltésére.


A böngészőmotor a változásoknak köszönhetően gyorsabban jeleníti meg a táblázatokat, ezenkívül a MacOS X verzió az eddiginél jobban kezeli a Cocoa-widgeteket. Változás, hogy a Firefox 3.0 már nem fogja támogatni a Windows 9X és a Windows Millennium (ME) platformokat, valamint a MacOS X 10.2 verzióját sem.

A Firefox 3.0 második alfaverziója már egyaránt letölthető Windows, MacOS X és Linux alá. A fejlesztők ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy bőven lehetnek még hibák a szoftverben. A szoftver végleges kiadása a csúszások miatt várhatóan csak az ősszel jelenik majd meg, egyes források szerint 2007. novemberében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sil78 #29
    Kapcsold ki az AdBlock-ot, és valamivel nagyobb lesz az esély arra, hogy hamarabb behozza az oldalt. Hány ezer linket zsúfoltak be erre? Azért kicsit durva, hogy Core 2 Duo-n is 50% procihasználatot produkáljon...
  • Dj Faustus #28
    Csak itt nem ennyire egyszerű a helyzet - a felhasználó (legalábbis a tartalmat szolgáltató webmester, ha már nevezhetjük felhasználónak) könnyedén írhat hibás kódokat (átlag nem szkriptelhető alkalmazói szoftverek nem tudnak ekkora galibát okozni, mert a programok működése kevésbé szabályozható a bemeneti információkkal).

    Gondoljunk csak az alert-ablakokkal elhalmozó weboldalakra!
    A böngésző hibája? Nem feltétlenül - egymás után 50 alert ablakot megjelenítő oldal rekurzívan meghivva persze hogy hibásként működik.

    Vagy vegyük például a * { display: none; visibilty: hidden; } CSS-deklarációt. Eltünik az oldal? Naná! A böngésző hibája? Nem feltétlenül.
  • Sanyix #27
    Nem persze írok egy programot, és a buta júzer az egy számadat bekérésekor szöveget nyom be, erre kiakad a program fatal errorral, az meg nem a program hibája ugye? Ne röhögtess már.
  • Dj Faustus #26
    Akiknek nem tetszik a jelenlegi helyesírás-ellenőrző:


    A Mistralos oldal pedig tényleg nincs a helyzet magaslatán. Körülbelül 51 kByte adatot (az Index nyitóoldala 51,8 kByte, a tartalom rajta 11,4 kByte), 0,97 MByte-nyi HTML-kódra hasonlító dologba sikerült "belezsúfolniuk". PIII-as kategóriájú gépen az Opera is küszködik az oldallal.

    A Firefox 3-hoz: A Cairo motor tényleg jót fog tenni a böngészőnek (remélem a "memóriazabálásán" is tudnak enyhíteni egy kicsikét). Kár hogy a Tamarin, már csak a következő szériába kerül bele. ;(
  • Inquisitor #25
    Na így egy nap után: A "memory leak" nagyon durva, ugyanannyi idő és ablak után durván 1,5-2x annyi memóriát eszik meg, mint az 1.5-2.0 ...
    Eddig egy "fura" oldalt találtam vele, az Asus oldalának a menüi érdekesen jönnek be az FF3-al.
    Eddig egyszer fagyott meg, de érdekes módon a kilövése után újraindítás nélkül nyomott magától egy restorationt, és ment minden tovább.
  • jin #24
    Nekem 3.2 GHz 1GB ram mellett minden gond nélkül bejön az oldal FF2-vel.
  • eax #23
    Nekem P4, 2.66G, 1G RAM, Opera 9.10 build 521, meghal tole.
  • Inquisitor #22
    A betüméret állítás nekem "kissé" jobban tetszik benne, mint az 1.5-2.0 verziókban. Eddig az Opera jobban bejött ebből a szempontból.
  • Inquisitor #21
    Eddig (kop-kop) semmi hibát nem találtam (pedig biztos van benne jó sok még), de legalább a letöltésvezérlője nem olyan bugos mint az utolsó 2.x-es FireFoxnak.
    (Az állandóan eldobja a kanalat minden hibaüzenet nélkül, megál és se folytatni, se leállítani nem lehet.)
  • NEXUS6 #20
    Nekem sincs semmi gondom az oldallal. Én úgy vettem észre igazából valahogy proci igényes. A PIII-as gépemen agyhalál volt, tök mindegy milyen böngészővel. Ua kapcsolat mellett ugyan annyi RAM-mal 3 GHz-es gép pillanat alatt betölti és görgeti.

    Én is az alphát használom megjelenése óta, ha az ember nem akar minden extra fícsőrt (sajnos ebbe egyelőre beleértve a lokalizációt is), akkor már így alpha állapotában is a legjobb böngésző, szerintem.
    Alig várom, hogy hazamehessek és kipróbálhassam, az alpha 2-t.;)))