Kruza Richárd

CES: A világ legvékonyabb 7 megapixeles fényképezőgépe!

Casio EXILIM - és szinte már látjuk is az ékszerboboznyi, lapos, kis téglalap alakú fényképezőt. A kicsi úgy tűnik még kisebb, még jobb.

A Casio EXILIM fényképezőgépek eddig sem voltak éppen túl nagyok, de az új EX-V7 59.8 mm x 95.5 mm x 25.5 mm-es méretével a világ eddigi legvékonyabb 7 megapixeles gépe lett. Ráadásul az ingzsebben is könnyen elhelyezhető gépecske nemcsak méreteiben különbözik elődeitől. A 7,2 megapixeles kisgép a sorozat legerősebb, hétszeres optikai zoom lencséjével büszkélkedhet, ami kisfilmes viszonylatban 38-266mm gyújtótávolságot jelent.

A frissített szoftver új funkciókkal is bír: a "Tonal Control" a képeken esetleg előforduló túlságosan sötét részeket világosítja ki, az "Auto Tracking AF" autofókusz pedig a mozgó tárgyakat követi és tartja fókuszban. A szelektív zajcsökkentés segítségével lehetőség van különböző kijelölt területek, például az égbolt szelektált zajcsökkentésére - nyilván amatőr fotósok, családi eseményeken, nyaraláskor nagyon fogják értékelni az ilyesfajta hasznos trükköket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kézremegés kiküszöbölésére összesen egyszerre négy különféle mechanikai és szoftveres megoldást tartalmaz az EX-V7: 1. a gép a CCD mechanikai mozgatással kompenzálja a kézremegést, 2. automatikusan érzékeli a tárgy mozgásának sebességét és irányát, majd az ISO értéket és az exponálási időt ennek megfelelően állítja be, 3. "Anti Shake DSP" - szoftveres kézremegés kompenzálás, 4. mozgófilm készítésekor fellépő remegés kiküszöböléséért felelős funkció.

Az újfajta, H.246-es videotömörítésnek köszönhetően ugyanarra az adathordozóra másfélszer több videoanyagot rögzíhetünk, ugyanolyan minőségben mint az MPEG-4 esetében. A beépített sztereó mikrofonokkal, a teljesen hangtalan zoom objektívvel, és a 16:9-es videorögzítési opcióval igazán élvezhető videókat készíthetünk a parányi géppel.

Úgy tűnik, az új EXILIM EX-V7 nem csupán minden szempontból jobb teljesítményt nyújt, hanem megoldani látszik egy évek óta fennálló problémát, miszerint ha valaki kicsi, kompakt gépet szeretne, olyat ami akár ingzsebben is elfér, egyszerűen le kell mondania a zoom lencséről, és távoli témákról. Ha viszont valaki a zoomolásról nem volt hajlandó lemondani, nagyobb méretű gépet kellett hogy cipeljen, ami plusz egy csomag. Bill Heuer, a Casio Digitális Divíziójának alelnöke szerint "Az EXILIM család legújabb tagja megoldja a problémát, és mindkét szempontból a legjobbat nyújtja." Jól hangzik, és hogy az igéretekből mi teljesül, nemsokára személyesen is megtapasztalhatjuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G_ArchAngel #35
    ha ennyire okos vagy, miért nem írsz cikkeket - régóta keres az sg.hu ilyen embereket...
  • babajaga #34
    "hogy a Minolta A1/A2-t is verte, de akkor helyben beszarok"

    Én optikáról beszélek de neked akár a falnak.Nem is ragozom tovább maradj a hitedben.

  • G_ArchAngel #33
    Tudod a Z3-as optikája a kompaktok 90%-áénál jobb.

    Amikor megjelent akkor sem számított máshová, mint a középmezőnybe...
    Végén még kiderül, hogy a Minolta A1/A2-t is verte, de akkor helyben beszarok:DDD

    Mellesleg 8 db DSLR optikám van és a Z3-é mindegyikkel felveszi a versenyt még a legendás Tamronnal is. Igaz nincs 300 ezres optikám, arra nem tellik, sőt használtan vettem őket a Vaterán,egyetlen új obim a Pentaxom kitobija, de majdnem az a leggyengébb az összes között.

    Jó szar optikáid lehetnek, hogyha a maga korában is gyenge Z3 is leveri őket...:)
    Mi az a legendás Tamron?

    Nekem volt Pana 20-am annak tényleg nagyon jó volt az optikája míg a Pana FZ5-é már korántsem volt olyan jó, azt nagyon lekörözte a Z3-é.Tehát marhaság mikor azt mondják hogy a Leica Vario-Elmarit az nagyon jó optika, pontosan annyira nem igaz mint hogy a Szigma optikák jók.

    szétszedted és csak az optikát vizsgáltad, vagy esetleg magadtól is rájössz, hogy a kompatokban vagy egy érzékelő és egy szoftver ami szintén felelős a képminőségért?
  • babajaga #32
    Mellesleg 8 db DSLR optikám van és a Z3-é mindegyikkel felveszi a versenyt még a legendás Tamronnal is. Igaz nincs 300 ezres optikám, arra nem tellik, sőt használtan vettem őket a Vaterán,egyetlen új obim a Pentaxom kitobija, de majdnem az a leggyengébb az összes között.
  • babajaga #31
    Tudod a Z3-as optikája a kompaktok 90%-áénál jobb.Az alapvető ha egy passzív elem még meg is töri a sugármenetet az csak romlást okoz.Nekem volt Pana 20-am annak tényleg nagyon jó volt az optikája míg a Pana FZ5-é már korántsem volt olyan jó, azt nagyon lekörözte a Z3-é.Tehát marhaság mikor azt mondják hogy a Leica Vario-Elmarit az nagyon jó optika, pontosan annyira nem igaz mint hogy a Szigma optikák jók. Van amelyik jó van amelyik kevésbé.
  • Blasta #30
    "És azt sem hogy mekkora műszaki barbárság egy optikát megtörve tervezni. "

    Marhaság.
    A Panasonic TZ1-es gépe a világ egyik legkisebb 10x-es optikája, szintén "meg van törve" és mégis semmivel sem rosszabb a képe a te pompás Z3-adnál...
  • babajaga #29
    Ez a jellegzetes levegőbe beszélés. Tudhatnád hogy a két autó mérete között nincs akkora eltérés mint eközött a csodagép meg egy normál alakú kompakt között.Aki alapszinten ért a fotózáshoz annak nem kell megmagyarázni hogy egy nehezebb gép súlyának mi az előnye a fotózásnál. És azt sem hogy mekkora műszaki barbárság egy optikát megtörve tervezni.
  • G_ArchAngel #28
    ne zavard össze...

    gondolom neki egy Renault Clio sem autó, csak a V8-as monstrumok...
  • roonin #27
    Meg kellene ertened ez nem foto buznykoknak keszult. Ez egy ultra kompakt keszulek ami bizonyos hatarokkal bir ellenben roppant praktikus. Es kepzeld nagyon is hasznalhato legalabbis a legtobb ember szamara akik nem poszter meretben szeretnenek kepeket elohivatni es csodalni a leveltetvek eletet. Ok csak szimplan nyaralas egyeb szorakozas stb. soran keszitett kepeket szeretnek viszontlatni esetleg elohivatni 10x15 kepmeretben. Es hidd el erre boven megteszi a fenti gep is. Nekem erre kell az ultrakompakt akinek nem teccik vesz nagyobbat es kis japo modjara viszi a nyakaba. :-)
  • babajaga #26
    Én gyakorlatban fotózom nem infókból.