35
  • G_ArchAngel #35
    ha ennyire okos vagy, miért nem írsz cikkeket - régóta keres az sg.hu ilyen embereket...
  • babajaga
    #34
    "hogy a Minolta A1/A2-t is verte, de akkor helyben beszarok"

    Én optikáról beszélek de neked akár a falnak.Nem is ragozom tovább maradj a hitedben.

  • G_ArchAngel #33
    Tudod a Z3-as optikája a kompaktok 90%-áénál jobb.

    Amikor megjelent akkor sem számított máshová, mint a középmezőnybe...
    Végén még kiderül, hogy a Minolta A1/A2-t is verte, de akkor helyben beszarok:DDD

    Mellesleg 8 db DSLR optikám van és a Z3-é mindegyikkel felveszi a versenyt még a legendás Tamronnal is. Igaz nincs 300 ezres optikám, arra nem tellik, sőt használtan vettem őket a Vaterán,egyetlen új obim a Pentaxom kitobija, de majdnem az a leggyengébb az összes között.

    Jó szar optikáid lehetnek, hogyha a maga korában is gyenge Z3 is leveri őket...:)
    Mi az a legendás Tamron?

    Nekem volt Pana 20-am annak tényleg nagyon jó volt az optikája míg a Pana FZ5-é már korántsem volt olyan jó, azt nagyon lekörözte a Z3-é.Tehát marhaság mikor azt mondják hogy a Leica Vario-Elmarit az nagyon jó optika, pontosan annyira nem igaz mint hogy a Szigma optikák jók.

    szétszedted és csak az optikát vizsgáltad, vagy esetleg magadtól is rájössz, hogy a kompatokban vagy egy érzékelő és egy szoftver ami szintén felelős a képminőségért?
  • babajaga
    #32
    Mellesleg 8 db DSLR optikám van és a Z3-é mindegyikkel felveszi a versenyt még a legendás Tamronnal is. Igaz nincs 300 ezres optikám, arra nem tellik, sőt használtan vettem őket a Vaterán,egyetlen új obim a Pentaxom kitobija, de majdnem az a leggyengébb az összes között.
  • babajaga
    #31
    Tudod a Z3-as optikája a kompaktok 90%-áénál jobb.Az alapvető ha egy passzív elem még meg is töri a sugármenetet az csak romlást okoz.Nekem volt Pana 20-am annak tényleg nagyon jó volt az optikája míg a Pana FZ5-é már korántsem volt olyan jó, azt nagyon lekörözte a Z3-é.Tehát marhaság mikor azt mondják hogy a Leica Vario-Elmarit az nagyon jó optika, pontosan annyira nem igaz mint hogy a Szigma optikák jók. Van amelyik jó van amelyik kevésbé.
  • Blasta
    #30
    "És azt sem hogy mekkora műszaki barbárság egy optikát megtörve tervezni. "

    Marhaság.
    A Panasonic TZ1-es gépe a világ egyik legkisebb 10x-es optikája, szintén "meg van törve" és mégis semmivel sem rosszabb a képe a te pompás Z3-adnál...
  • babajaga
    #29
    Ez a jellegzetes levegőbe beszélés. Tudhatnád hogy a két autó mérete között nincs akkora eltérés mint eközött a csodagép meg egy normál alakú kompakt között.Aki alapszinten ért a fotózáshoz annak nem kell megmagyarázni hogy egy nehezebb gép súlyának mi az előnye a fotózásnál. És azt sem hogy mekkora műszaki barbárság egy optikát megtörve tervezni.
  • G_ArchAngel #28
    ne zavard össze...

    gondolom neki egy Renault Clio sem autó, csak a V8-as monstrumok...
  • roonin
    #27
    Meg kellene ertened ez nem foto buznykoknak keszult. Ez egy ultra kompakt keszulek ami bizonyos hatarokkal bir ellenben roppant praktikus. Es kepzeld nagyon is hasznalhato legalabbis a legtobb ember szamara akik nem poszter meretben szeretnenek kepeket elohivatni es csodalni a leveltetvek eletet. Ok csak szimplan nyaralas egyeb szorakozas stb. soran keszitett kepeket szeretnek viszontlatni esetleg elohivatni 10x15 kepmeretben. Es hidd el erre boven megteszi a fenti gep is. Nekem erre kell az ultrakompakt akinek nem teccik vesz nagyobbat es kis japo modjara viszi a nyakaba. :-)
  • babajaga
    #26
    Én gyakorlatban fotózom nem infókból.
  • G_ArchAngel #25
    olvass ember, rád fér egy kis infó a fotósok világából...
  • babajaga
    #24
    Van kompaktom, de az Minolta Z3, nálam ez a minimum. Elfog a röhögés mikor összehasonlítom a Minolta APO optikáját ezzel a kétrétbe hajtogatott törpeoptikával.
  • babajaga
    #23
    A fotósok több mint 95%-a nem ezekkel a gépekkel látható nap mint nap. Lefogadok Korniss Péter nem venne ilyent a kezébe, persze én sem.
  • G_ArchAngel #22
    talán mert a fotózáshoz és fotótechnikához kicsit is értő embereknek ez az álláspontjuk?
  • babajaga
    #21
    Miért az az érzésem hogy más által neked mondott szöveget szajkózol?
  • babajaga
    #20
    "az már másodlagos, hogy camera obscura, vagy 1Ds mark II"

    Na azt már megnézném mit tudsz a sok fotótéma közül egy lyukkamerával megörökíteni.
  • babajaga
    #19
    "ehhez hasonló gépek a legkelendőbbek és minden gyártó termékpalettájának jelentős hányadát ezek foglalják el..."

    Érdekes az Edigital sok márka sok gépét árulja de én százalékosan és számszerűen is kevés ilyen gépet látok közöttük, de mondhatnák más céget is. Ezekszerint a látásommal is baj van.
  • G_ArchAngel #18
    "a fényképezőgépnek egy használati és egy műszaki tényezője"
    tudod miért fényképeznek az emberek?
    hogy megörökítsenek - az már másodlagos, hogy camera obscura, vagy 1Ds mark II az eszköz - a lényeg a végtermék TARTALMA!

    "Mondjuk az se véletlen hogy kevés ilyen csodamasinát készítenek mert igény nincs rá nagy, meg akinek ez kell annak úgy kell."
    Jelenleg a kompakt és ultrakompakt kategória, azaz az ehhez hasonló gépek a legkelendőbbek és minden gyártó termékpalettájának jelentős hányadát ezek foglalják el...

    "A zsebbe táskába csúsztatgatás nem éppen ideális használat, hogy fog a monitor és a lencsevédő lemez hetek alatt kinézni?"
    Nem papírból vannak ám ezek a termékek, sőt némelyik gyártó tokot is mellékel hozzá, többihez pedig lehet vásárolni...

    "Ezt a "divatgépet" meg nem tudom fotószempontból értelmezni, mert nem is lehet."
    Ez igaz, egy gépet fotószempontból felesleges értékelni.
    A lényeg, ami a végtermék...
    Mobitelefonnal is lehet csodálatos képet készíteni a gyermekét szoptató anyáról és dslr-rel is lehet szart csinálni a Bahamákon a naplementéről...
  • Blasta
    #17
    "Mondjuk az se véletlen hogy kevés ilyen csodamasinát készítenek mert igény nincs rá nagy"

    Fel kellene ébredni tán.
    A világ már évtizedek óta a miniatürizmus lázában ég. Mindent kicsinyítenek, akár tetszik, akár nem. Az ultrakompakt kategória (mint ez is) pedig igen kelendő a plebs között, hiszen nekik a minél kisebb mérettől, minél szebb külalaktól és a minél nagyobb felbontástól lesz erekciójuk. Minden gyártó ömleszti a népre ezeket az egyre kisebb és vékonyabb masinákat.

    "A zsebbe táskába csúsztatgatás nem éppen ideális használat"

    Ez pedig marhára hidegen hagyja az említett népcsoportot. Ha megkarcolódik, hát vesz másikat, buliba kellenek nekik az ilyenek meg balcsira/tengerpartra a strandra és csókolom.

    Jó reggelt!

    Ja és még jó, hogy senki nem kért rá, hogy fotószempontból értelmezd ezt a gépet.

  • babajaga
    #16
    Az én látókörömmel nincs semmi baj, de van a fényképezőgépnek egy használati és egy műszaki tényezője.A zsebbe táskába csúsztatgatás nem éppen ideális használat, hogy fog a monitor és a lencsevédő lemez hetek alatt kinézni? Mondjuk az se véletlen hogy kevés ilyen csodamasinát készítenek mert igény nincs rá nagy, meg akinek ez kell annak úgy kell. A másik a súly. Nemrég valaki tanácsot kért tőlem és én természetesen a műszakilag, fotó szempontból szélesebb használhatóságú gépet javasoltam. A válasz megőrültem ez a gép 22 dkg, amit meg ő kinézett magának az 18 dkg, hogy képzelem hogy azt a dögöt fogja cipelni? Nem mondtam neki hogy nem úgy látom mintha annyira testi fogyatékos lenne hogy ez poblémát okoz neki, valóban nem is testi fogyatékosság állt fenn, inkább más. Ezt a "divatgépet" meg nem tudom fotószempontból értelmezni, mert nem is lehet.
  • G_ArchAngel #15
    kicsit szélesebb látókör kellene, nem?

    - vannak nők, akik szívesebb csúsztatnak ilyet a kis táskájukba
    - vannak akik zsebrevágják buliba menet
    - vannak akik (megtehetik) és tartanak ilyet mindig az autó kesztyűtartójában
    - vannak akiknek a minimatörizmus jön be

    egyébként nézz utána az akár 30-50 éve megjelent, kémek számára készített gépeknek - sokkal kisebbek voltak, mégis az eredeti felhasználási területekün túl női divatgépekké váltak...
  • babajaga
    #14
    "akiknek ez a gép készül, pl akinek a gép megjelenése fontosabb "

    Bozontosfarkú kismókus legyek ha értem ezt az okfejtést mert ennek a gépnek a megjelenése inkább a cigarettatárcára hasonlít nem fényképezőgépre, ez az egyik. Másik, lehet egy gép kicsi könnyű de azért hogy lapos legyen összehajtogatni az objektívet, az már műszaki fotótechnikai barbárság. Ezen az alapon az autókat is laposra lehetne csinálni hiszen több férne el egymás mellett igaz hogy akkor motorkerékpárnak hívnák. Mégegyszer mondom ezeknél a gépeknél az igazi baj az objektív összehajtogatása, szerencsére nem sok ilyen gép van. Nem kell 10 kg objektívet hurcolni mert sok kompaktnak elég nagy terjedelmű zoomja van pont a minél nagyobb használhatóság érdekében.
  • Hegyikecske
    #13
    hmm látom nem valami pozitív a fogadtatása... Azér ne felejtsük a kategóriát, akiknek ez a gép készül, pl akinek a gép megjelenése fontosabb akár egy bulin, mint hogy most a színhűség tökéletes legyen. Nyilván ha portét akarok megörökíteni, én se ilyennel esek neki, de ha nem akar az ember 10kg objektívet vinni magával,csak egyszerűen hobbiból lefotóz mondjuk egy tájat akkor kiváló.
  • Hegyikecske
    #12
    Ez nagyon faxa kis gép lehet. Ha árban is elérhető elgondolkozom majd rajta én is, de ha drága akkor is csak lemegy az ára előbb utóbb. Talán a kézremegés-kompenzálás lesz az egyik legértékesebb funkciója, az ennél a kategóriánál nagyon sokat számít a kis súly miatt, kíváncsi leszek rá!
  • roonin
    #11
    Ezek ultra kompakt gepek. Itt a lenyeg a kis meret kis suly es elfogadhato kepminoseg. Nekem is van egy ilyen ultrakompaktom Pentaxba nem muvesz fotokat csinal de a celnak megfelel. Azaz kis meretben turheto minoseget produkal(pl 10x15be boven jo) ami meg mindig fenyevekkel jobb mint pl. ami a K750 telom keszit. Kattintgatok vele parat majd zsebrevagom es mintha nalam se lenne megyek tovabb. Persze en is hulyesegnek tartom a pixelek hajhaszasat 3-5 megapix eleg ezekbe.
  • babajaga
    #10
    Ahogy írtam ennél a gépnél nemcsak a szenzorral van baj hanem az optika a laposág miatt "össze van hajtogatva" máskülönben nem lehetne ilyen vastag a gép.A fényképezőgépnek nem kívánatos tulajdonsága a laposság,attól csak rosszabb lesz.
  • babajaga
    #9
    A kisméretű szenzorok mind zajosak mert kis területen van annyi érzékelő mint a DSLR-ek tíz tizenötször akkora területű érzékelőjén. Ha meg erősen szűrik a zajt akkor a kép részletvesztéses, (mosott) lesz. Azért alkalmaznak kis érzékelőket mert ahhoz lehet csak kis súlyú és nagy átfogású optikát készíteni.
  • Lateralus
    #8
    Ez annak való, aki nem te vagy és fényképezni akar. :P
  • G_ArchAngel #7
    digitális kisfilmesben Canon fullframe CMOS - ennyi:)
  • AranyKéz
    #6
    Tudja valaki hogy milyen alternatív, kevésbé zajos szenzorok vannak ?
  • Darth Sith
    #5
    ez mire jó? ha fényképezni akarok, nem telefonnal meg ilyennek fogok, hanem ha megtehetem vmi jobb Canon géppel ha nem, akkor sem ilyen gagyival. Árkategóriában vannak sokkal jobbak is. És ha nem a megapixeleket tunningolnák, hanem a képminőséget, többet érne, bár azt nem lehet kiírni a dobozra..
  • fade2black
    #4
    Ittmár nem fejlődés van hanem visszafejlődés. A régi kompaktok egyértelműen sokkal szebb, élesebb képeket produkálnak mint az újak.
    http://www.dpreview.com/reviews/canonsd800is/page6.asp
  • PyRex
    #3
    Jaja, nőnek a megapixelek és csökken a képminőség... fasza... :)
  • babajaga
    #2
    Normális fotós ilyet úgyse vesz, a hülyéket meg teljesen mindegy hogy mivel kábítják.Épeszű ember nem az ingzsebbe teszi a gépét, a test párája nagyon jót tesz neki. Nem írja a hapi hogy ebben az optika is össze van hajtogatva az meg ragyogó hatású a képminőségre.
  • AranyKéz
    #1
    Inkább normális, zajtalan (és lehetőleg nem Bayer mintázatú) szenzorokat rakjanak a gépekbe a megapixel-hegyek helyett. Persze azt nem lehet olyan olcsón megúszni mint a pixelek növelését, és a hülye vásárló úgyis a megapixelekre élvez.