Berta Sándor

Brazíliában is támadják a YouTube-ot

A népszerű videoportál körül látszólag minden rendben van, azonban egyre többször merül fel kifogás az oldallal szemben - általában szerzői jogi vagy tartalmi indokok miatt.

A YouTube-nak ezúttal a brazil futballcsillag, Ronaldo egykori kedveséről készült felvételeket kell törölnie. Legalábbis ezt szeretné elérni Enio Santarelli Zuliani, Sao Paulo brazil szövetségi állam legfelsőbb bíróságának bírája. A videón Daniela Cicarelli szupermodell és aktuális barátja, Renato Malzoni bankár láthatók - intim pillanatban - az andalúziai Cadiz városának egyik strandján.

Amennyiben a YouTube nem hajlandó vagy nem képes a felvétel eltávolítására, akkor a bíróság naponta akár 90 600 eurós pénzbírságot is kiszabhat az oldalra. Zuliani ítélete ráadásul nemcsak Sao Paulóban, de egész Brazíliában is hatályos. Cicarelli és Malzoni korábban már számos más portál ellen pert indítottak, amelyek hozzáférhetővé tették a videót a felhasználók számára. A YouTube-ot már tavaly szeptemberben felszólította egy brazil bíróság a tartalom törlésére, amit az oldal vezetői meg is tettek, azonban a látogatók újra visszatöltötték a felvételt.

"Az internet egy demokratikus médium, amit meg kell védeni. Azonban nekünk most fontosabbak a magánélethez fűződő jogok érvényesítése. Egész egyszerűen azt akarjuk elérni, hogy ezt a videót soha többé ne láthassa senki a világhálón" - jelentette ki a perben Cicarellit és Malzonit képviselő ügyvéd.

A szakember szerint akár egész Brazíliára kiterjeszthető lenne a tiltó döntés. Az ügyet tárgyaló brazil bíróság mindenesetre semmit sem bízott a véletlenre és a Computerwoche német hírportál tudósítása szerint nemrég úgy döntött, hogy a YouTube egészen addig nem lesz elérhető, amíg el nem távolítják a kifogásolt videót. Arról nem szól a fáma, hogy az oldalnak kell-e még plusz kártérítést vagy bírságot is fizetnie.

Korábban a Google tulajdonába került oldal kénytelen volt 30 000 videót törölni és egyeztetéseket kezdeményezni a JASRAC (Japan Society for Rights of Authors) japán szervezettel. A Google-nak nem ez az első vitája a helyi hatóságokkal, hiszen a vállalatot az Orkut brazil online közösségi oldal miatt már eddig is többször is támadták.

Nemrég pedig a Financial Times összefoglalójából derült ki, hogy a Youtube még adós a szerzői jogi szűrővel és bár a népszerű videomegosztó oldal sikeresen elkerülte a nagyobb pereket a tartalomszűrés életbe léptetésének ígéretével, a konkrét lépéseket a mai napig nem hajtották végre, amelynek még komoly következményei lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coyote888 #18
    Hello mindenki!Nem tud valaki adni egy linket amin rajta van ez a videó?!
  • Coyote888 #17
    Hello mindenki!Nem tud valaki adni egy linket amin rajta van ez a videó?!
  • HJPOWER #16
    Eddig csak a Kínaikat szídtam, nemá, hogy a Brazilok is ekkora fa*zok lettek.
  • Bigbiggie #15
    mer nem elég királynak lenni, császárnak kell lenni, szó sincs tudathasadásról, minél nagyobb a szar nekik annál jobb... cirkusz /off
  • sathinel #14
    :D nem vitatkozok ebben igazad van )) Csak hát akkor van ebből hír ha az emberek ilyesmivel foglalkoznak a munkavégzés helyett. A youtoube és metacafe sok olyan anyagot közöl amit csak ott láthatsz. Nem értem azt sem ha pl én valakivel nyilvánosan kavarok akkor azt azért teszem hogy mutogassam mekkora király vagyok tehát ebből balhét az kb tudathasadás. Ilyenen jót kéne röhögni és ráhagyni de ebből bírósági ügy? Egyébként augusztusi eseményekre érdemes megnézni néhány riots videót a két site-on) egy focimeccs sokszor sokkalta durvább mit ami itthon volt csak moziztam:D
  • Bigbiggie #13
    OK. VAN rossz reklám. DE nem szó szerint kell érteni és nem személyre szólóan, közvetlenül. Szerintem azért szokták azt mondani, hogy "nincs rossz reklám" mert ha mondjuk valakiről még szar dolgokat mondanak is, AKKOR IS beszélnek róla. ÉS lehet, hogy ez nem neked vagy nekem szól, de ha pl. egy futball sztár meghallja, hogy a brazil majmok balhéznak a hétvégén szupertelével lekapott tengeri hancúr miatt, akkor lehet hogy ő pont azt az asztalt kalapáló majmot fogja felkérni(vagy ha nem őt, hát egy másik asztalcsapkodó majmot), hogy ugyan csináljon már neki balhét mert azok a köcsög paparazzik levették, amint kefélgeti a múlt heti barna bukszát és legyen már levéve az internetről a sztori. ÉS az is valószinű, hogy minél többen olvasnak egy ilyen hülye sztorit világszerte, valakinek vagy valakiknek a zsebe annál jobban fog dagadni. Egy szóval CIRKUSZ ez a javából és a cirkuszban nem az viszi el a pálmát, akinek rohadtul az eget verdesi az IQ-ja, hanem aki egy kalap szarral is világra szóló balhét tud csinálni.
  • Gerygrey #12
    De van rossz reklám. Mert ennek a balhénak nincs nagy reklámértéke, csak annyi fog bennem megmaradni hogy "na, valami brazil majom már megint basztatja a youtube-ot". Esetleg a youtube nézettsége nő egy cseppet, mert páran kíváncsiak lesznek hogy milyen is az az ominózus videó.
  • dawinD #11
    http://www.youtube.com/watch?v=vfGDND-sTPg ezért megy a hiszti ?:O
  • BCs design #10
    jó csaj
  • Bigbiggie #9
    Nem érted? Most is róla beszélünk...