Gyurkity Péter

Seagate: 36 TB-os merevlemezek 2010-re

Bár jelenleg még az 1 TB-os álomhatárt ostromolják, az első számú merevlemezgyártó az évtized végére sokszorosára növelné a kapacitást, amivel jó ideig kielégítenék a vásárlói igényeket.

A vállalat terveiről Mark Kryder technológiai igazgató beszélt egy sajtótájékoztatón, ahol a távolabbi tervek is szóba kerültek. Eszerint a Seagate 2010-re elérhetőnek tartja a 36 TB-os kapacitást a hagyományos asztali példányoknál, mégpedig az adatsűrűség további drasztikus növelésével. A cégnél bizakodóak, ám egy ilyen mértékű növelés több aggályt is felvet.

A megoldást egy új technológia, a heat-assisted magnetic recording (HAMR) révén fejlesztenék ki, ám ennek részleteiről eddig gyakorlatilag semmit nem árultak el. Mindössze annyit lehet tudni, hogy az adatsűrűséget szeretnék tovább növelni, mégpedig egészen addig a pontig, hogy egyetlen négyzethüvelyknyi területre 50 Tb-et zsúfoljanak. Ezáltal a jelenleg is legelterjedtebb 3,5 hüvelykes asztali példányok akár 300 Tb-et is eltárolhatnának, ami óriási növekedést jelentene, hiszen a vállalat csak júniusban tervezi piacra dobni saját 1 TB-os megoldásait a Hitachi példáját követve.



Az említett 36 TB-os kapacitás amerikai becslések szerint elegendő lenne a teljes Kongresszusi Könyvtár anyagának tömörítetlen eltárolására, nem beszélve a számítógépes játékokról. Kryder elérhetőnek tartja az újabb álomhatárt, annál is inkább, mert a Seagate-hez való csatlakozása idején még a négyzethüvelykenkénti 100 Gb is lehetetlennek tűnt, mára pedig 421 Gb-es tesztpéldányokkal kísérletezgetnek. A fejlesztés megjelenéséhez természetesen még évekre van szükség, de 2010 elejére megérkezhetnek az első kereskedelmi forgalomba szánt darabok.

A kapacitás ilyen arányú növelése felerősíti az adatvesztéssel, illetve a sebességgel kapcsolatos aggodalmakat. Előbbire a csökkenő árakban látnak megoldást a szakértők, mondván, hogy a megjelenés idejére nem okozhat nagy gondot egy második példány beszerzése a biztonsági másolatok számára, utóbbinál pedig abban reménykednek, hogy például a töredezettségmentesítés is felgyorsul, így nem vesz majd igénybe túl sok időt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mentrid #103
    1 tb az semmi.. Én most 0,6 tb járok (80gb pata+ 120gb pata +400gb sata 2 ) De most tervezek még egy 400 gb vinyot... Mert nincs helyem.. És a 2 patasat is leakarom cserélni rővidesen..
  • dez #102
    "A legnagyobb kapacitásúak mindíg több lemezesek."

    Csakhogy nagyjából ugyanakkora adatsűrűségű lemezekkel, mint a kisebbek. Szép is lenne, 3 tányér, de 1/3 adatsűrűséggel. :)

    Naszóval azt lehetne csinálni (mástól származik az ötlet egyébként), hogy egyszerre olvastatni/íratni az összes fejjel egyszerre. Persze ennek megfelelően lennének szervezve a tányérok is. 1 tányérnál is 2x-es adatsebesség, többnél mégtöbbszörös...
  • BiroAndras #101
    Attól függ, hány lemezes a vinyó. 1db terás lemeznél akár 500MBps is elérhető, de ha 3 lemezes, akkor már csak 150 körüli. A legnagyobb kapacitásúak mindíg több lemezesek.
  • dez #100
    A többszöröse is lehetséges...
  • BiroAndras #99
    Azok gyorsabbak is lesznek. Az adatsűrűség növekedése arányosan nagyobb sebességet is jelent, hiszen a fej fix sebességgel megy a lemez fölött. De a lemezek száma eltérhet, így az adatsűrűség nem feltétlen arányos a kapacitással.
    Az 50MBps a 80-120 gigás vinyókra vonatkozik tapasztalatom szerint. Ez alapján a terás vinyóknál jóval 100MBps feletti sebesség is lehetséges.
  • [Jakuza] #98
    Es mi lesz majd a tobb teras vinyoknal es a tobb 100GB adatmozgatasnal ?
  • dez #97
    Egy HD-s film átpakolása akár több perc is lehet... 100 gigás pakolásokról nem is beszélve.
  • BiroAndras #96
    Persze jó lenne, de nem olyan fontos. 50MBps körüli sebességgel kényelmesen lehet gigákat másolni (~20 sec/giga). Én gyakran csinálom. De másolgatok hálózaton is, ahhoz képest pláne nem tűnik rossznak a vinyók sebessége.
  • dez #95
    A mai több gigás fájlos világban én elviselném, ha pl. 10x gyorsabb lenne az összes vinyó...
  • BiroAndras #94
    "Na azert mar vannak nagy holografikus tarolok is.
    Ott is 300GB-nel jarnak."

    És milyen a sebességük meg az áruk?

    "A jelenlegi adattarolas nagyon lassu, ami nagyon le is lassitja a gepteljesitmenyeket is."

    Ismétlem : :ez csak a rendszervinyónál számít, aminek meg nem kell nagynak lennie. Erre lesznek jók pl. a hibrid meghajtók (esetleg később full flash alapúak).