MTI

Matsushita: a jövő japán háza

A jövő japán házának lakóját nem fenyegeti az a veszély, hogy elveszíti a kulcsát: az ajtót szemével nyitja, mivel a zár akkor engedi be, ha a biometrikus kamera leolvassa az íriszét. Ez különösen praktikus, ha a házigazda mindkét kezével bevásárló szatyrot cipel.

A Matsushita elektronikai konszern által Tokióban bemutatott mintaház külső megjelenése nem sokban különbözik egy átlagos villától, mértéktartó és diszkrét, ám a 2010-re tervezett technológiát bemutató épületben a hálószobától a vécéig minden a high-tech jegyében készült, és az "Eco house" messzemenően figyelembe veszi a környezetvédelem előírásait.

"A ház által fogyasztott energiát maga az épület termeli meg, üzemanyagcellák és napelemek révén. A szennyező hulladék mennyiségét a minimálisra csökkentettük" - közli a látogatókat körbe kalauzoló felelős. A 2010-es mintaépület számára széles folyosókat, saját liftet, mindenfelé korlátot terveztek, így az idős emberek, a gyermekek és a mozgáskorlátozottak számára is ideális környezetet teremt. A kis termetű lakók, a gyerekek számára kiemelhető felületek és lépcsők teszik lehetővé, hogy külön állvány odacipelése nélkül a magasabb polcokról leemelhessék a kívánt tárgyat vagy fogat moshassanak a mosdónál.

A szalonban 2,62 méter átmérőjű óriási plazmatévé jeleníti meg a világot. Egy hatszögű érintő távkapcsoló révén a képernyőn megtekinthetők a ház videofelügyelete által szolgáltatott képek, négyes videokonferenciát lehet lebonyolítani, követni lehet az iskolába induló gyerekeket az útvonaluk különböző pontjairól automatikusan beküldött képek segítségével, s persze lehet tévézni, fotókat és filmet nézni, vagy internetezni is. A betűk nagysága szabályozható és automatikusan igazodik a nézőhöz, akinek ehhez csak rá kell tennie megfelelő azonosító csippel ellátott mobiltelefonját a szalon asztalára.

Az emeleten házi mozi található stúdió-hangszigeteléssel, 7.1 hangszórórendszerrel - hét hangszóró és egy mélynyomó (alacsony frekvenciájú hangszekrény) -, finombontású vetítővel és Blu-Ray rendszerű DVD-lejátszóval. Innen nyílik a dolgozószoba, amelyet távmunkára szolgáló videokonferencia-rendszerrel láttak el, ezen egyszerre többen is tanulmányozhatják a megfelelő biztonsági rendszerrel védett dokumentumokat. Ha valaki közeledik, piros fény gyullad: az illető csak akkor léphet be, ha maroktelefonjával azonosítja magát. Amikor a gyerekek hazaérkeznek az iskolából, arcuk megjelenik a távmunkán dolgozó szülő képernyőjén, jelezve, hogy eljött az idő a családi életre.

A szobákat is telezsúfolták technikával: mindegyikben plazmatévé és hifi berendezés. A szülők ágyát ellátták a kényelmes alvást szolgáló elektronikával, amely a testhez alkalmazkodó beállítást tesz lehetővé, emellett pedig megfelelő fény- és szaghatásokkal segíti az elalvást, és külön berendezés figyeli az álom minőségét. Ami pedig a vécét illeti, a klasszikus melegíthető ülőke és többirányú vízsugár mellett öntisztító berendezéssel is felszerelték a Matsushita technikusai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quentit #4
    Ez az, mássz vissza a fára tökfej
  • Dodo55 #3
    Ez a Matsushita a Panasonic.
  • sudyke #2
    Egyre jobban vágyom egy lakatlan szigetre...
  • sguser #1
    kis hazánkba ilyen mikor lesz?