Napi Online

Kilóra árult mobil, nem csak csóróknak

Bár a fejlődő országok felhasználóinak szánják a gyártók a 40-50 dolláros mobilokat, lenne rájuk kereslet a fejlett országokban is.

Miközben a karácsony előtt egymás után jelennek meg az egyre okosabb mobiltelefonokat hirdető reklámok, az amerikai Motorola november végén Indiában piacra dobta 50 dolláros készülékét, és a közeljövőben várhatóan más gyártók is megjelennek a 40-50 dolláros mobilok piacán. A lépés hátterében az az egyszerű felismerés van, hogy az emberiség nagyobb része, vagy ötmilliárd ember nagyon szegény, aki nem tud hitelre vásárolni vagy havi előfizetést vállalni a készülékre adott árengedményért cserébe.

A modern mikroprocesszorok, amelyek több funkció ellátását sűrítik egybe, lehetővé teszik a telefonok gyártási költségének csökkentését, ám a dolog azért nem ilyen egyszerű. A harmadik világ felhasználói ugyanis extrém igényeket támasztanak - ilyenek a hó és porállóság, a hosszú töltési periódus, mert a felhasználó nem feltétlenül jut konnektor közelébe stb. -, s ezek kiszolgálása se drágíthatja meg a telefont. A Motorola készüléke mindezeket tudja, sőt beszéddel lehet róla hívásokat kezdeményezni és navigálni a menüben - lévén, hogy az írástudás sem várható el sok harmadik világbeli embertől. Internet-hozzáférési képesség és MP3-as lejátszó persze nincs az olcsó mobilban.

Szakértők úgy vélik, a fejlett világban is sok olyan felhasználó van, aki beéri a lehető legegyszerűbb telefonnal, így nekik is eladhatók lesznek a harmadik világ fogyasztónak kifejlesztett készülékek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • hypno #5
  Nekem speciel tetszett az M35. Ha tudná azokat a paramétereket amiket írtam, nagyon megfelelne. Mondjuk Benetton zöldben.

  Viszont ha egy Sony DSC-T10 vagy T7 fényképezőgéppel mellesleg telefonálni is lehetne, akkor azt sem bánnám.
 • szombi #4
  nem mer tőtéskor és használatkor mindig cserélni kell.
  És ez már nem fér bele 50, de még 100 dollárba sem.
  használt akkuval meg elmehet mindenki a...
 • Penge4 #3
  Siemens M35 megfelel 5db pótakksival?
 • hypno #2
  Simán vevő lennék egy olyan telefonra, ami három-négy hétig húzza egy feltöltéssel, por, víz és ütésálló, és kártyafüggetlenként kerül egy tizesbe.

  Kártyás csomagban meg lenne mondjuk 2K. Na jó, legyen három.
 • szombi #1
  én is beérem kamera meg mp3 nélkül a 3410-esemmel...
  persze kell a fejlődés, de - pillanatnyilag - szükségtelen dolgokra kár áldozni.
  A megfelelő időpontban még olcsóbb is lesz.
  Pl. ha 4 éve veszek 3510i - t, akkor a gatyám ráment volna, most meg 100-szor jobbat
  kapni szinte ,,fillérekért'', legalábbis az 50 dollárral azonos nagyságrandű összegért.

  Apropó. 50$.
  Ennyiért nálunk már majdnem kamerás mobilt is kapni lehet...