Napi Online

Kilóra árult mobil, nem csak csóróknak

Bár a fejlődő országok felhasználóinak szánják a gyártók a 40-50 dolláros mobilokat, lenne rájuk kereslet a fejlett országokban is.

Miközben a karácsony előtt egymás után jelennek meg az egyre okosabb mobiltelefonokat hirdető reklámok, az amerikai Motorola november végén Indiában piacra dobta 50 dolláros készülékét, és a közeljövőben várhatóan más gyártók is megjelennek a 40-50 dolláros mobilok piacán. A lépés hátterében az az egyszerű felismerés van, hogy az emberiség nagyobb része, vagy ötmilliárd ember nagyon szegény, aki nem tud hitelre vásárolni vagy havi előfizetést vállalni a készülékre adott árengedményért cserébe.

A modern mikroprocesszorok, amelyek több funkció ellátását sűrítik egybe, lehetővé teszik a telefonok gyártási költségének csökkentését, ám a dolog azért nem ilyen egyszerű. A harmadik világ felhasználói ugyanis extrém igényeket támasztanak - ilyenek a hó és porállóság, a hosszú töltési periódus, mert a felhasználó nem feltétlenül jut konnektor közelébe stb. -, s ezek kiszolgálása se drágíthatja meg a telefont. A Motorola készüléke mindezeket tudja, sőt beszéddel lehet róla hívásokat kezdeményezni és navigálni a menüben - lévén, hogy az írástudás sem várható el sok harmadik világbeli embertől. Internet-hozzáférési képesség és MP3-as lejátszó persze nincs az olcsó mobilban.

Szakértők úgy vélik, a fejlett világban is sok olyan felhasználó van, aki beéri a lehető legegyszerűbb telefonnal, így nekik is eladhatók lesznek a harmadik világ fogyasztónak kifejlesztett készülékek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hypno #5
    Nekem speciel tetszett az M35. Ha tudná azokat a paramétereket amiket írtam, nagyon megfelelne. Mondjuk Benetton zöldben.

    Viszont ha egy Sony DSC-T10 vagy T7 fényképezőgéppel mellesleg telefonálni is lehetne, akkor azt sem bánnám.
  • szombi #4
    nem mer tőtéskor és használatkor mindig cserélni kell.
    És ez már nem fér bele 50, de még 100 dollárba sem.
    használt akkuval meg elmehet mindenki a...
  • Penge4 #3
    Siemens M35 megfelel 5db pótakksival?
  • hypno #2
    Simán vevő lennék egy olyan telefonra, ami három-négy hétig húzza egy feltöltéssel, por, víz és ütésálló, és kártyafüggetlenként kerül egy tizesbe.

    Kártyás csomagban meg lenne mondjuk 2K. Na jó, legyen három.
  • szombi #1
    én is beérem kamera meg mp3 nélkül a 3410-esemmel...
    persze kell a fejlődés, de - pillanatnyilag - szükségtelen dolgokra kár áldozni.
    A megfelelő időpontban még olcsóbb is lesz.
    Pl. ha 4 éve veszek 3510i - t, akkor a gatyám ráment volna, most meg 100-szor jobbat
    kapni szinte ,,fillérekért'', legalábbis az 50 dollárral azonos nagyságrandű összegért.

    Apropó. 50$.
    Ennyiért nálunk már majdnem kamerás mobilt is kapni lehet...