MTI

A mobiltelefon a harmadik világ esélye?

Robbanásszerűen terjed a mobiltelefon-használat a fejlődő országokban, s ez a gazdasági fejlődés motorja lehet.

A harmadik világ országaiban végzett legújabb kutatások szoros összefüggést mutatnak a mobiltelefon-használat terjedése és a gazdasági növekedés között: a mobilpenetráció 10 százalékos növekedése 0,6 százalékkal növeli az adott ország GDP-jét - áll a Der Spiegel című német hírmagazin internetes kiadásában. Nem is véletlen, hogy manapság a legtöbb készülék a fejlődő országokban talál gazdára.

Az IDC piackutató cég előrejelzése szerint idén egymilliárd új mobiltelefon fog elkelni. Csak a harmadik negyedévben 255 millió készüléket adtak el a gyártók, ami az előző év megfelelő időszakához képest 21 százalékos növekedést jelent. Európában, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban a mobiltelefon elterjedtsége meghaladja a száz százalékot, azaz már mindenkinek van legalább egy készüléke, a kétszámjegyű növekedés így azzal magyarázható, hogy ennek terepe a harmadik világ.

A fejlődő országokban megugró keresletet az okozza, hogy a befektetés gyorsan megtérül, hiszen a mobiltelefon áthidalja az információs szakadékot, az információhoz való hozzáférés hiánya pedig éppen a szegénység egyik legfontosabb oka.

C. K. Prahalad, a Michigan állami egyetem közgazdász professzora (az Esélyek a piramis alján című, magyarul is olvasható könyv szerzője) szerint a mobiltelefon segítségével végre verseny és átláthatóság jöhet létre a harmadik világ agrárpiacán, ami igen előnyös a kistermelőknek. "Egy szegény embernek ugyanúgy nagy segítség a mobiltelefon, mint a közvetítő kereskedőnek": a halász és a földműves mostanáig kénytelen volt kedvezőtlen áron túladni a feleslegen, mert sem az aktuális árakat, sem a kereslet alakulását nem ismerte, most viszont tájékozódhat, több árajánlatot is begyűjthet és megduplázhatja, vagy akár háromszorosára is növelheti a bevételét.

A szinte nevetségesen egyszerű, de rendkívül hatékony mechanizmus Muhammad Yunus, az idei Béke Nobel-díjas bangladesi üzletember, a mikro-hitelezéssel foglalkozó Grameen Bank alapítójának figyelmét is felkeltette. Yunus nemrég megalapította a Grameen Phone nevű vállalkozást, ami pre-paid, azaz előre fizetett kártyás rendszerű mobilszolgáltatásával segíti még a legkietlenebb vidékeken élőket is bekapcsolódni a gazdaság vérkeringésébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #2
    Nem baj, nekik is segíteni kell. Nyaljuk a seggüket, aztán majdcsak a fejünkre nőnek, mint a cig***ok. Már kezd ezeknek is kinyílni a csipájuk, pl ott volt a múltkori webcímes cirill betűs hülyeség...
  • BlackRose #1
    A harmadik világ esélye a tőke felhalmozódás (magyarul sporolás), hogy legyen nekik mit befektetni, a termelés és a produktivitás növelése érdekében. Addig még mindent amit megtermelnek, már aznap el is fogyasztanak (sőt nem is elég), addig nem segíthet nekik semmi sem, főleg nem a mobiltelefon. Már unom ezt a Keynesián marhaságot amivel napról napra bombáznak a szuperzseni közgazdászok.