Napi Online

Felfutás előtt a vállalati informatikai piac

Az EU-tagjelölt országok uniós csatlakozása lehet a középvállalati szektor számára a kitörési pont, amely a vállalatirányítási rendszerek piacán is élénkülést hozhat.

Számottevő növekedés előtt áll a hazai vállalatirányítási rendszerek piaca - vélik az IDS Scheer Hungária Kft.-nél, az ágazat egyik meghatározó szereplőjénél. Ennek megfelelően 2010-ig jelentős forgalombővülést kíván elérni a 35 milliárdos magyar informatikai vezetési és vállalatirányítási tanácsadási területen, amely a 2005-ös évhez képest 2006-ra mintegy 30 százalékkal növekszik - mondta Illés József, a társaság értékesítési igazgatója.

Az előrejelzéseiket arra alapozzák, hogy ezen a területen komoly hiányosságok mutatkoznak a hazai középvállalati szektorban, és az e körbe tartozó társaságok versenyképességének fokozásához, illetve megtartásához a következő években elengedhetetlenné válik az informatikai rendszerek fejlesztése. Ráadásul a következő években jelentős támogatás hívható le majd erre a célra, ami szinte bizonyosan a növekedés motorja lesz.

Lázár Péter értékesítési vezető szerint jelenleg az egyik legnagyobb gond, hogy a középvállalatok sajnálatos módon igyekeztek betagozódni a multinacionális vállalatok mögé - beszállítóként vagy partnerként - és nem terveztek növekedést. "Kvázi eltűntek a piacról." Éppen ezért informatikai rendszereik csak arra jók, hogy a legnagyobb üzletfelük igényét kiszolgálják. Meglepő az is, hogy azok a vállalatok, amelyek igyekeztek átlépni saját árnyékukat és keresni kezdték a növekedési lehetőségeket, szerették volna saját befektetés nélkül fejleszteni informatikai vállalatirányítási rendszerüket, ez pedig csaknem lehetetlen. Lázár Péter szerint a kkv-k körében a 2005-2006 a panaszkodás éve volt, sokaknak nem úgy ment az üzlet, ahogy eltervezték, sokaknak nem úgy sikerült az uniós csatlakozás, ahogy azt várták.

A szektor szereplői számára azonban Románia Európai Unióhoz való csatlakozása az egyik kitörési pont lehet. Ahhoz azonban, hogy ott hatékonyan vehessenek részt az üzleti életben és képesek legyenek kihasználni versenyelőnyüket, kénytelenek lesznek jelentős informatikai fejlesztést végrehajtani, ami ugyancsak a növekedésről szóló prognózisokat támasztja alá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!