Berta Sándor

Biometrikus azonosítás Skóciában és Rómában

Miközben Európában még komoly vita folyik a biometrikus rendszerek alkalmazásáról, néhány városban sokkal előbbre járnak ezen a területen.

Rómában egy iskolában biometrikus azonosítórendszert használnak a szünetekben, hogy így kerüljék el a tolongást a szünetekben az ebédlőben és ne fordulhasson elő, hogy valaki többször eszik, mint ahányszor az megilletné.

A gyerekek csak behelyezik az ujjukat a leolvasókészülékbe, a rendszer pedig engedélyezi az ebédet és egyúttal levonja a megfelelő összeget az adott diák számlájáról. A római iskolában egyébként azért döntöttek inkább a biometrikus rendszer mellett a mágneskártyás rendszerrel szemben, mert az ember az ujját általában nem szokta elveszíteni, viszont a mágneskártyák esetében ez gyakran előfordulhat.

A skót városban, Paisleyben ugyan emiatt döntöttek úgy a vezetők, hogy bevezetik az új megoldást. Ráadásul korábban különböző színű karkötőkkel és más módon jelölték, hogy melyik gyerek mennyit költhet étkezésre. Így viszont megszűnt ez a megalázó megkülönböztetés.

A helyi Yarg Biometrics cég által szállított rendszer az azonosításhoz a gyermekek kezén lévő vénákról készít infravörös technika segítségével felvételeket és később minden belépéskor ezekkel hasonlítja össze az aktuális lenyomatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wiz4rd #1
    Szerintem abszolúte nem hülyeség. Én is rühellem, ha otthon hagyom a kajajegyem, vagy a belépőkártyám. Nem tudom mit kell ezen még panpogni. Ha pedig infravörös technikával csinál egy képet a kezünkről, akkor azt még hamisítani sem lehet!