Berta Sándor

Szigorításokra számíthatnak az USA-ba utazók

Minden eddiginél szigorúbb szabályokat vezettek be az Egyesült Államokba beutazókkal szemben. Egyrészt lassan kötelezővé válik a biometrikus okmányok alkalmazása, de ellenőrzik az országba bevitt elektronikus készülékeket is.

Az USA-ba vízum nélkül jelenleg a világ 27 államából lehet beutazni. Ezek közül már csak háromban (Bruneiben, Andorrában és Liechtensteinben) nem készítették el a megkövetelt új biometrikus, RFID chippel ellátott útleveleket. A rádiótechnikás azonosítóchipeken általában az illető személy digitális fotóját tárolják. Ezekkel az okmányokkal a régiekhez képest jóval könnyebb bárkit is azonosítani, míg maguk a dokumentumok jóval nehezebben hamisíthatók.

"Ez egy nagy előrelépés, hiszen megakadályozzuk a terroristákat abban, hogy hamis vagy lopott útlevelekkel utazhassanak be az Egyesült Államokba" - jelentette ki Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter. Emellett más módon is igyekeznek megakadályozni a gyanús csomagok bejutását az amerikai hatóságok. Az Association of Corporate Travel Executives (ACTE) nevű szervezet Barcelonában megrendezett konferenciáján több mint ezer cégvezető és üzletember vett részt, akik mindannyian felháborodva fogadták a legújabb amerikai vámrendeletet. A jövőben ugyanis az amerikai hatóságok a magán- vagy üzleti ügyben beutazó személyek esetében egyaránt elrendelhetik akár az illető, akár a poggyásza vagy a notebookja átvizsgálását.

Erre konkrét gyanú nélkül, szúrópróbaszerűen is sor kerülhet. Az ACTE tagjai leginkább azt kifogásolják, hogy fogalmuk sem lesz arról, mi történik a tárgyaikkal, például ki néz bele a laptopjaikba vagy az azokban tárolt dokumentumokba.

"Ezentúl a repülőtéri ellenőrzéseknél gyakorlatilag bármi megtörténhet majd. Ki tudja, hogy mi fog történni az amerikai vámosok által gyanúsnak minősített, megvizsgálásra elszállított készülékekkel. Veszélybe kerülhetnek a magánélethez fűződő jogok, a magán levél- és az üzleti titok is" - nyilatkozta Rieke Bönisch, az Utimaco adatvédelmi cég munkatársa. Az ACTE éppen ezért konkrét tájékoztatást vár az amerikai hatóságoktól abban a tekintetben, hogy a beutazóknak a jövőben milyen procedúrákra kell számítaniuk és mikre kell figyelniük.

"Azt javasoltuk az embereknek, hogy a notebookjaikon vagy a PDA-készülékeiken tárolt mappákat és dokumentumokat titkosítsák, védjék le, hogy senki illetéktelen ne férhessen hozzájuk" - tette hozzá a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #13
    És mindez, két bontásra itélt épület miatt.
  • tar86 #12
    Amerikaiaknál lehet génkezelt gabona, ami miatt jogos lenne a bőrükből való kiforgatás, persze nem egy ilyen, félre képzett hatoságokkal, akik a saját honfitársaikra rontanak rá, és a rablókat pedig hagyják szabadon garázdálkodni.
  • ttt ttt #11
    off
    Csak egy poén:

    Egyik ismerősöm, lévén kint él egy rokona, megkapta a vízumot. Kiment és a reptéren fénykép, újnyom, levetkőztetés, ahogy kell, még a zoknit is. Na erre b@sztak rá, mivel olyan lábszaga van, hogy zokniban + cipőben is átérzik. Baromi gyorsan integettek továbbot, igaz vissza is fordíthatták volna titkos vegyifegyvernek minősítve.
    on

    Azzal én is egyetértek, hogy az amcsik is csak ugyanilyen tortúra után lennének beengedhetők. Pontosan azért, mivel biztosan van náluk is terrorista, még ha nem is tudnak róluk, nekünk sem kellene csak úgy ideengedni őket. Semmivel sem különbek náluk, bárkinél.

    Amúgy meg nyílt ipari kémkedés is egyben.
  • Magoo #10
    Ugyanezeket a szarságokat kéne megköveteleni a világ bármely pontjára utazó, faxszopó bunkó amcsitól is!
    Kezdődjék ott hogy nekik is kelljen mindenhova vízum és legyen kurva nehéz megkapni....maradjanak ott baxxák meg...ilyen törvényekkel...
  • spongya77 #9
    Az egesznek semmi koze a terroristakhoz. Ha valaki komolyan gondolja a terroristak kiszureset, nem ilyesmikkel vesztegeti az idejet. Raadasul mikozben lassan rektalis vizsgalaton kell atmenni ahhoz, hogy belephess az USAba, a csomagterben gyarkorlatilag barmit lehet utaztatni, ellenorzes nelkul (felteve, ha nem az utas borondjerol van szo). A komoly veszely nem a "piszkos bomba", meg a szempillaspiralbol es kontaktlencse-folyadekbol osszelotybolt hipotetikus robbanoanyag, hanem mondjuk a Szingapurban csomagkuldo szolgalattal feladott csomag, amiben esetleg valami ketyeg. Marhak.
  • princza #8
    "akár a poggyásza vagy a notebookja átvizsgálását."
    A barom aki a saját notebookjaban viszi be az atombomba receptjét.
    Mikor egy szűz notebookja-al letöltheti bárhonnan.
  • Tinman #7
    Már bocsánat, de az USA-ba nem bombákat és fegyvereket visznek be a terroristák, hanem bemennek ott egy supermarketbe és a zöldségespolctól 3 méternyire ráböknek, hogy na akkor azt a vadászfegyvert kérném.

    A fegyverkereskedő természetesen minden személyes okmányt elkér, de biometrikus chipleolvasója egy db nincs

    A terrorpista mivel öngyilok hajlamú ezért innetől már baromira nem érdekli, hogy a fegyvert amivel majd lekaszál pár hájas amcsit, vajon, hogy viszi ki...

    Ez azért több mint LOL nem?
  • PíszLávJuniti #6
    terroristákatterroristákatterroristákatterroristákatterroristákatterroristákatterroristákatterroristákatterroristákat

    a világ két részből áll: usa és a terroristák.
  • NEXUS6 #5
    Amúgy november elejétől, hála a pár hónappal ezelötti angliai mizériának egész európában korlátozni fogják a gépekre kézipoggyászként felvihető folyadékok mennyiségét. Szal 2 lityós kólalályt kilőve.

    "Ezekkel az okmányokkal a régiekhez képest jóval könnyebb bárkit is azonosítani, míg maguk a dokumentumok jóval nehezebben hamisíthatók."
    Hát ez szerintem valójában ellentmondás, de nem vagyok szakember.
  • MrSpock #4
    Eddig sem lehetett,földi halandónak kimenni,ezután mégannyira sem.
    A nagy szabad világ,egyenlőség..szánalmas.
    Csodálkoznak,hogy egyre jobban utálják őket?
    Persze ők meg vígan utazhatnak a világban.
    Csak az a baj,hogy a világ többi részéről többen szeretnének odamenni,mint onnan bárhova,főleg egy átlagember.
    Nemnagyonérdekelné őket.És különben is lazánmegfelelnének,mert anyagilag is jobbanállnak,főleg ha európába akarnak kirándulni.